Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    мислам до мајките е. Тука на форумов точно знаев која ќе почне порано (секако со амин на педијатар :) )
    Цел живот ќе јадат, нема потреба од брзање и форсирање.
    ад кога ќе треба.

На 0ли, mal.ecka и Mila_Skopje им се допаѓа ова.
  2. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Со вода , а ноќните само со ад.

На BabyD0ll, mal.ecka и eli.karameli им се допаѓа ова.
  3. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.879
    @Milkiway
    Еве ја програмата од педијатарката. Твоето колку направи?
    Ние со јаболко почнавме еве веќе два дена...
    Значи три дена се дава иста намирница и се менува: три дена овошна намирница, три дена зеленчукова намирница од табелата и тоа насабајле се дава околу 10. И така две недели. После две недели се продолжува со истото насабајле ама се воведува попладне цел оброк кашичка од каква сакаме комбинација од табелата...
    20210306_095134.jpg 20210306_095201.jpg 20210306_095146.jpg

На lavinija28, Milkiway и Izzy_0504 им се допаѓа ова.
  4. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Леле леле, на 4 месеци за 2 недели оброк треба бебе да внесе??

Wow

На mal.ecka и mssuniquee им се допаѓа ова.
  5. Dana31

Dana31 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    1.601
    Трет оброк воведов од 8ми месец. А обично го правам со ад+бисквити+банана или кисело млеко кое сама го правам со полента.
    Немам купувано к.млеко до сега,вчера за прв пат во живото пробав да направам удра. Ја прашав мајка ми како се прави и супер е ја сака.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Dana31

Dana31 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    1.601
    Др нешто што сакав да кажам,мајки слушајте си ги педијатрите. Не може ние тука од форумот да знаеме подобро од нив кога е правилно а кога не да се почне со каши. Моја пријателка која роди еден месец по мене,со бебе старо 7 и пол месеци и килажа од 6.500 во Систина Сајковски и кажал да му дава се,бебето мн слабо и напредувало и и се кара на секоја контрола. Имаше период кога и рекол да го храни со благите пудинзи за бебиња само да мрднат со килажата. Пред ден два беа повторно на контрола и повторно била критикувана. И рекол да не гледа табели и се да пробува од што јаде да му дава на бебето. Нема правило,секое бебе своја приказна. Наше е да настојуваме,да пробуваме од се и да примаме совети. Мене ми е второ дете,искуството си го прави своето. Следам табели,не се водам стриктно баш по нив ама горе доле тука сме.

На Malesia и Milkiway им се допаѓа ова.
  7. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.344
    Допаѓања:
    1.469
    Грав кога се воведува?

8. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.106
    Супер е табелава и добро објаснето фала ти многу ...малку е штура мојата па затоа ти побарав.
    Не ми кажал педијатарот уште што после вкусовите малиот ми е 5 месеци сега овошните ги пробува. Со тоа што мене ми е кажано прв ден 2 3 лажички втор 5 6 трет не повеќе од 80 гр не знам и тебе дали вака те водат

9. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    новите препораки се да се дава се на бебе. Алергени да се воведуваат што порано. Нема табели. Во принцип се дава што е типично за поднебјето и согласно навиките на семејството. Секако, нема штета од нешто ново и здраво :) Може покрај бебе и домашните ќе пројадат :)

ама дека на 4 месеци треба оброк, кај бебе што напредува добро...

На eta, Thallia, eli25 и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Зависи и од тоа колку млеко пие моето над 1л пиеше и Фидановски кажа дека мора да се замени еден оброк барем многу млеко било.Најверојатно и они имаат граница до колку да толерираат, можеби да беше на цицање друго ќе беше.А ако гледаме според педијатрите во диспанзерите за вакцини немаат граница од до колку смее туку викаат и цицање и ад на три саата мора...кого да слушаш

На eta, Snowflake92 и Dana31 им се допаѓа ова.
  11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.106
    Ама не треба па ни после 6 месеци да се почнува. После 6ти мес стекнување на нови прехрамбени навики е доста тешко. Секако секој свој доктор си слуша јас со 3ца разговарав сите се согласуваат од 4-6м треба да се почне со вкусови ( Сајковски, Паскалов, др Петрова) епа ако знаеме подобро од нив ич да не одиме на редовни прегледи :)
    Дури и Антоние ми вика касните со вака крупно и напредно дете :)

На BabyD0ll и mal.ecka им се допаѓа ова.
  12. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    3.475
    Моето е 6 и пол месеци, уште сме на еден оброк прва проба ни беше брокула на 5 и пол месеци па карфиол...по три лажички успешни, дури бебе вришти за уште ( одма воведов ручек со 20г. Па 40г. Еве сега сме на 80 ) Посебно секоја намирница не ја пробуваме директно купачки каши (Домашното не ми е домашно во пиљара) Основна намирница на пример јаболко убави големи мазни рај за очи, ама тоа не е природно! По совет од педијатар од Италија подобро купачки каши од домашни за почеток.
    - Исто така како одговор добив: секоја намирница треба на посебен начин и време да се приготвува.
    Не само ајде варено е:o

На Осе и kukla21 им се допаѓа ова.
  13. Dana31

Dana31 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    1.601
    Да ама кај нас никој никогаш нема да те советува да почнеш со брокула или со карфиол. И двете свараат гасови,посебно карфиолот. А за јаболките во право си. Тие што ги имам се шугавќи и мали,мајка ми има некое место во планина наследено од родителите. Се сети дека имало јаболкници и сливи и отидоа да ги оберат. Сливите се големи колку поголеми маслинки ама имаат толку убав мирис што никаде до сега немам сретнато такво нешто.

На Malesia, Brpbrp, Jana06 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.879
    Првите две недели значи водено по оваа програма ми рече докторката по 10 лажички...
    Кога ќе почнеме со првата кашичка попладне, ќе може повеќе...Ама тоа најрано ќе биде по 2 недели...

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    2.643
    Денес јаболче се потепа да изеде, бараше уште, а банана и понудив и ја плука. Ќе да е до бананата :D

На Izzy_0504 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    ако му се раширил жњлудникот, ќе бара. Затоа има табели колку мл дневно треба да се дава.
    Двете на 6, различно се однесуваат. До детето си е. Антоније е ортопед.

од добар дел и подобро знаат многу. Едукација достапна еден куп. Дури и Сајковски самиот вика да си го земеш документот на СЗО и да прочиташ насоки.
    Јас преферирам да се едуцирам, слепо не верувам на никој кој препорачува дохрана на 4м кај бебе што добро напредува. Не може кај нас во мк сите деца да имаат потреба од дохрана на 4. Затоа и се вика дохрана. Млекото останува да биде примарна храна до годината.

Ако слепо слушав доктори (нели извикани) детето сега ќе ми беше опашано и разчепено, дека нели доктор се слуша. Има доктор и доктор.

Пробувај со понеутрални вкусови. Бананата е поинтензивна. Понуди ја пак на 6.5 месеци.

На Mila_Skopje му/ѝ се допаѓа ова.
  17. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Јас на моето бебе од 4 месеци пред да почне со вкусови ми давам кисело млеко! Коа почна со вкусови не му давав 3 дена исто, мислам замисли слива 3 дена по ред?! Него слива му прави диареа. Сега е 6 месеци и кога му правам зеленчук пр ориз со морков, ставам и јогурт внатре.
    Бебе е одлично, крвна слика перфектна, столица нормална. Јас еве не идам по табела, ми пишал педијатарот кајсии, кај да му најдам сега кајсии? Давам тоа што има свежо, секако не јагоди. Коа ручаме он седи до нас и јаде лепче. Кога има потврда столица насабајле му давам на гладно пар лажички јогурт....јас се водам по своето бебе секако со редовни консултации и прегледи.

На Dana31 и Brpbrp им се допаѓа ова.
  18. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Се надоврзав на тебе и забегав малце :) сори не е злонамерно сакав да кажам, јас не се согласувам со принцип една шема за сите

На Malesia и kukla21 им се допаѓа ова.
  19. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    точно. Се дава сезонското што е. Многу тука уште се водат по некои стари препораки, табели, а такво нешто нема. Битно е само да внимаваме да не му створи тежина, гасови. Нели и нас некоја храна ни е тешка. Фала богу нема зелка или грав одма да му натепаме да јаде, ама нема потреба од претерани ограничувања.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.300
    Допаѓања:
    6.835
    И јас сум од мајките што ќе почне на 4 месеци и 1 недела.Има ли проблем, да не треба да се чувствувам виновна дека детето вкусови ќе пробува? Па уште знаеле точно кои мајки од форумов порано ќе почнеле.Дај не ја правете темава место за препукување и осуда, кој кога сака ќе почне. Една од поомилените ми е, со ќеф читам.Тука сме да се советуваме околу исхраната а кога ќе се почне е индивидуален избор.

На honeyboney, BY<3, Kallias2 и 9 други им се допаѓа ова.