Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Дечки баба ми немала млеко и мајка ми од како дошле од болница ја хранела со кисело млеко. Тогаш АД не се купувало како сега и требало рецепт.
    И тоа кашичка со молзено млеко...еве не знам мене ми се гади од помислата а не па да му дадам. Јас купив на лино 3 житарици: ориз, пченкарно, хељда се раствара со вода, јас ставам од водата во која му го варев јаболчето и ете кашичка. Остатокот вода што го варев јаболчето пр му го давам да го пие како сокче. Кога не ставам лино ставам просо или ориз

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Јадеше точно според табела од млекото за негов месец колку што е пишано он и кога цицаше пиеше по скоро 1500 млеко(бидејќи се молзев) и на два часа јадеше до детето си е.Не напредува самоо тежина и во висина три различни педијатри го гледаа и со исто мислење беа,има некои треба да ги молиш за да јадат.

Имаше една мајка на фб во една група се жалеше дека бебето и е 8 месеци и педијатарот и кажал дека треба да почне со дохрана арно ама детето освен цицка ништо друго не го интересирало и не знаела како да се справи, ако гледаме има и бебиња што напредуваат добро со тежина и до 9 месеци без дохрана ама после настанува проблем кога треба да јаде овошје,зеленчук,месо,риба и млечни производи.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Тогаш немало, ама сега има :)

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.106
    Точно според СЗО прирачникот околу 6 месеци треба бебето да има комплементарна храна ( не знам точен превод на мк на complementary food) тоа значи да има воведено оброк значи околу 6тиот месец ( од 5ти до 6ти). Не на 6ипол мислам ти имаше пишано дека ќе почнеш според СЗО тоа може да вроди со негатива.
    Ако не се даде во овој период или се даде во погрешна насока тогаш може да има забавување на растот кај бебето.

Значи не зборуваме за давање на вкус туку на оброк. Е сега ако чекаме полни 6 месеци не знам кога би се стигнало да се даде оброкот кога за да ги поминеш вкусовите, да видиш дали има интолеранција на некоја храна итн.

Нејсе, секоја прочитана едукативна содржина го кажува истово запознавање со вкусови од 4 до најдоцна 6ти месец. Порано било од 6ти, но препораките се сменети. И не е само кај нас Америка истото го препорчуваат педијатри.
    Америчката академија на педијатри исто предлага од 4 до 6 месеци дека ПОВЕЌЕТО бебиња се спремни за храна.
    Така што не ни е местото нас да кажуваме некои паметни земале истражувале на ова поле

На Vojdana, Brpbrp, BabyD0ll и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Да да, нема што АД е супер замена направено е и прилагодено по мајчиното. Секако, нема секоја мама среќа да има млеко и да тоа остане хранливо и квалитетно бар до 6 месеци или годинка

На Осе, mal.ecka и BabyD0ll им се допаѓа ова.
  6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Како знаеш дали ти е квалитетно?

На Butterfly1107 и Осе им се допаѓа ова.
  7. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.927
    Со што го давате цвеклото и како, син ми несака блендирано ни пасирано, сака повеќе сам да јаде, па не знам како да го спремам... досега го јаде само во палента со јаболка и морков мешано. Кажете идеи :)

8. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Мајчино молзено колку и да пие нема штета. Ад е проблемот.

Сзо вика почеток на запознавање, не на оброк. Се знае што е основна храна. Ако детето е спремно, за 10 дена ќе има оброк. Оброкот може и со два вкуса да се даде, не мора плејада пробано.
    ААП има многу различни препораки, па воопшто не би навлегувала во нивните препораки. А и генерално обезна нација се, така да од нив пример за дохрана тешко за земање.

9. Dana31

Dana31 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    1.601
    4B8E5C60-C420-4105-8FFD-FB3738FAE30C.jpeg
    ние денес вака ќе го јадеме...
    Сварено на пареа во експрес тенџете од Цептер. За бебе каша а за нас салата. Исечкај го на парчиња кои може да си ги држи и нека јаде така.

На MinnieM и mal.ecka им се допаѓа ова.
  10. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.106
    Оф добро немој ни за безбедност да ги слушаш пошто се утепани од господ во се

11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.106
    Права си забегавме оф топик треба нова тема Дали да се почне со исхрана од 4мес и таму да се дебатира еве некој ако сака може да отвори ние да продолжиме на темава :)

На BabyD0ll и Dana31 им се допаѓа ова.
  12. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    2.643
    Во право си. Ќе дадам тиква и батат ко што ми рече, и баш ќе видам како ќе и се допадне. Тнх на помош, и за лажичето беше во право, томи типи ги сака, а ДМ јок :):)

На kukla21 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  13. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    3.475
    А зошто? Како 5-6 намирница подоцна нема ли да ствара?

14. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Темава е за дохрана, не за безбедност.

Некогаш малку треба за голема промена :)
    слободно цитирај ме. Темава трпи дебата. Сите учиме по нешто ново.
    Вие и од раѓање ако сакате дајте им храна. Јас си пишав мислење и мислев ќе има дискусија со факти, истражувања. За карање е најлесно.

и да. Точно знаев кој профил на форумџики ќе почнат порано со дохрана. Не ги осудив.

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.106
    Како мислиш точен профил на форумџики? Што тоа значи? Кои се тие?

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    2.643
    Информативно, америчките и европските препораки не се баш исти, а генерално нашите педијатри(па и др, еве на пример јас како доктор) ги следам евроопските.

На Dana31, Milkiway и Malesia им се допаѓа ова.
  17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Туууу, се фативте за најмалку битното. Муабетот ми е дека се брза со дохрана од некои и истото можам да го сетам кај кого ќе биде :) Барем мојата перцепција е таква. Не е дека посочувам дека некој греши, таман работа.
    Може и јас не сум во право, не ми беше целта да навредам некого, туку да отворам дискусија. Јас, ти, сите тука ќе си продолжиме како сме наумиле и како сме решиле и сме се советувале со доктор кому веруваме.

На eli25, dunika, Осе и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.879
    Иста возраст скрос ни се децата....Се сеќавам и во труднички муабети дека на ист ден ни беше последна менструација :D...
    Така да ќе споделуваме совети и тука на оваа тема...
    Денес втор ден како пробуваме јаболко и слабо ни оди...Ептен малку касна, пола го плукна...

На firequeenn му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.106
    Да знам дека се следат секогаш правам споредби затоа што имам доктор од мк таму

На Mila_Skopje му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    3.475
    Точно, едвај чекаме да почнеме со јадења.
    ЈАС едвај дочекав на 6 месеци Оброк да воведам
    Да се надополнам и доењето исцрпува

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.