Дечки баба ми немала млеко и мајка ми од како дошле од болница ја хранела со кисело млеко. Тогаш АД не се купувало како сега и требало рецепт. И тоа кашичка со молзено млеко...еве не знам мене ми се гади од помислата а не па да му дадам. Јас купив на лино 3 житарици: ориз, пченкарно, хељда се раствара со вода, јас ставам од водата во која му го варев јаболчето и ете кашичка. Остатокот вода што го варев јаболчето пр му го давам да го пие како сокче. Кога не ставам лино ставам просо или ориз
Јадеше точно според табела од млекото за негов месец колку што е пишано он и кога цицаше пиеше по скоро 1500 млеко(бидејќи се молзев) и на два часа јадеше до детето си е.Не напредува самоо тежина и во висина три различни педијатри го гледаа и со исто мислење беа,има некои треба да ги молиш за да јадат. Имаше една мајка на фб во една група се жалеше дека бебето и е 8 месеци и педијатарот и кажал дека треба да почне со дохрана арно ама детето освен цицка ништо друго не го интересирало и не знаела како да се справи, ако гледаме има и бебиња што напредуваат добро со тежина и до 9 месеци без дохрана ама после настанува проблем кога треба да јаде овошје,зеленчук,месо,риба и млечни производи.
Точно според СЗО прирачникот околу 6 месеци треба бебето да има комплементарна храна ( не знам точен превод на мк на complementary food) тоа значи да има воведено оброк значи околу 6тиот месец ( од 5ти до 6ти). Не на 6ипол мислам ти имаше пишано дека ќе почнеш според СЗО тоа може да вроди со негатива. Ако не се даде во овој период или се даде во погрешна насока тогаш може да има забавување на растот кај бебето. Значи не зборуваме за давање на вкус туку на оброк. Е сега ако чекаме полни 6 месеци не знам кога би се стигнало да се даде оброкот кога за да ги поминеш вкусовите, да видиш дали има интолеранција на некоја храна итн. Нејсе, секоја прочитана едукативна содржина го кажува истово запознавање со вкусови од 4 до најдоцна 6ти месец. Порано било од 6ти, но препораките се сменети. И не е само кај нас Америка истото го препорчуваат педијатри. Америчката академија на педијатри исто предлага од 4 до 6 месеци дека ПОВЕЌЕТО бебиња се спремни за храна. Така што не ни е местото нас да кажуваме некои паметни земале истражувале на ова поле
Да да, нема што АД е супер замена направено е и прилагодено по мајчиното. Секако, нема секоја мама среќа да има млеко и да тоа остане хранливо и квалитетно бар до 6 месеци или годинка
Со што го давате цвеклото и како, син ми несака блендирано ни пасирано, сака повеќе сам да јаде, па не знам како да го спремам... досега го јаде само во палента со јаболка и морков мешано. Кажете идеи
Мајчино молзено колку и да пие нема штета. Ад е проблемот. Сзо вика почеток на запознавање, не на оброк. Се знае што е основна храна. Ако детето е спремно, за 10 дена ќе има оброк. Оброкот може и со два вкуса да се даде, не мора плејада пробано. ААП има многу различни препораки, па воопшто не би навлегувала во нивните препораки. А и генерално обезна нација се, така да од нив пример за дохрана тешко за земање.
ние денес вака ќе го јадеме... Сварено на пареа во експрес тенџете од Цептер. За бебе каша а за нас салата. Исечкај го на парчиња кои може да си ги држи и нека јаде така.
Права си забегавме оф топик треба нова тема Дали да се почне со исхрана од 4мес и таму да се дебатира еве некој ако сака може да отвори ние да продолжиме на темава
Во право си. Ќе дадам тиква и батат ко што ми рече, и баш ќе видам како ќе и се допадне. Тнх на помош, и за лажичето беше во право, томи типи ги сака, а ДМ јок
Темава е за дохрана, не за безбедност. Некогаш малку треба за голема промена слободно цитирај ме. Темава трпи дебата. Сите учиме по нешто ново. Вие и од раѓање ако сакате дајте им храна. Јас си пишав мислење и мислев ќе има дискусија со факти, истражувања. За карање е најлесно. и да. Точно знаев кој профил на форумџики ќе почнат порано со дохрана. Не ги осудив.
Информативно, америчките и европските препораки не се баш исти, а генерално нашите педијатри(па и др, еве на пример јас како доктор) ги следам евроопските.
Туууу, се фативте за најмалку битното. Муабетот ми е дека се брза со дохрана од некои и истото можам да го сетам кај кого ќе биде Барем мојата перцепција е таква. Не е дека посочувам дека некој греши, таман работа. Може и јас не сум во право, не ми беше целта да навредам некого, туку да отворам дискусија. Јас, ти, сите тука ќе си продолжиме како сме наумиле и како сме решиле и сме се советувале со доктор кому веруваме.
Иста возраст скрос ни се децата....Се сеќавам и во труднички муабети дека на ист ден ни беше последна менструација ... Така да ќе споделуваме совети и тука на оваа тема... Денес втор ден како пробуваме јаболко и слабо ни оди...Ептен малку касна, пола го плукна...
Точно, едвај чекаме да почнеме со јадења. ЈАС едвај дочекав на 6 месеци Оброк да воведам Да се надополнам и доењето исцрпува