На почеток на пандемија за нас сето овошје зеленчук прво во сода го ставав така што се што ќе купам а не е органско истото ќе го правам понатака за бебе.
Да си се едитирам...значи пред некој ден на проба ни беше банана со праска ,кашичка на хип. Пак се појави црвеното. Ај си викам од праската е (банана свежа и давам веќе оддамна без реакции) вечерта ми беше лошо сум заспала и доаѓа мм вика и се јаде што да и дадам од кашиве. Викам има едно чиста банана дај и од тоа. Ме буди вика дојди се вцрвени гледам пак исто кај очињата и накај косето во тој правец. Сабајлево и дадов слива од бебивита мислам беше,ништо не излезе... Значи нешто во хип кашичките и смета...
Ич не го сакам овој период воведување... што од мислење кога што колку,што од тоа дека бебе си расте 5 месеци наполна па ке пробам со јаболче исто како што започнав за батко. Е тек сега ке сум хаос едно за едниот друго за другиот
Вчера го направив баш ова. Зошто така? Бактерии? Иначе денес полни 5месеци. Бевме на педијатар, реков човеков јаде, си јаде порции, ме гледа и мене кога јадам. Рече продолжи да даваш. А вкусови 3 дена по ред по малку да не покаже алергија? Не практикувале они така, ама добро било штом сакам да следам, плус не би требало да има некој поголем проблем додека дојам. Добив и книга за хранење, прва страна што ја отворив беше кои работи да се избегнуваат во првата година и ова сите го знаеме, сол, шеќер, мед, цели јаткасти плодови... Ако прочитам нешто што е поинакво од тоа што ви кажуваат вас, ќе споделам.
еве ја од Хип кајсија, пишува од 4+ а шеќер има. Јас сакав да му ја воведам сега,а не прочитав состав, среќа што отворив на форумов да видам
Не сум сигурна не дадов никогаш дека нели ги имаме свежи но во кашичката од банана исто на хипп пишуваше и лимонов сок дека има... може грешам но како да прочитав ова лани...
еве од ДМ ,без шеќер е овошнава. И јас незнаев дека не смее од тегла директно, така да нова ќе треба за утре,ова што остана за мама десерт Прво бебе, се учи секој ден по нешто.
Верувам дека повеќето не знаат за потеклото и затоа спомнав ако знае. Купечките се океј, но ете не ги јаде секое бебе. Иако овошните некако се поблаги отколку од дома приготвените. Јас лично гледам да давам домашни овошки по дворови што растат и се непрскани, со ништо не ги прскаат. Цели се со точки, со по некој црв и сл. Или замрзнував или пастеризирав за да имам да давам, но давам и купечки каши. И сега кога ќе им е сезона, ќе давам свежи од истите. Зеленчук земам од луѓе што сами одгледуваат, многу често со црвче се. Јајца и петле земам домашни, од луѓе што хранат кокошки со пченка и што ги пуштаат да пасат слободно. Кој како ќе успее да најде, тоа е. Што можам, тоа ќе наоѓам домашно и од познати луѓе. Тоа што нема да најдам домашно, земам или купечка каша или од БиОрг. Спанаќот го измив, го ставив во вода со сода и после пак ливче по ливче го миев.
Кога почнавте со кисело млеко, купечко или домашно дали смеам, купуваме кравјо и јас си го поткавсувам да не е јако за почеток? Инаку млечните производи читам од 7 ми се се надевам не е голема грешка ако и дадам сега 6++ не јаде скоро ништо се надевам кога ќе и ги мешам со кисело млеко повкусни ќе и бидат. Имам една каша дома, некој ми ја дал за 4+ пишува а е со праска ориз и грозје. Дали смеам да и дадам или да почекаме, грозјето ме буни.
може на пареа. Како ти е полесно. Јас најчесто во парачот ја ставам. Најбрзо ми е. Ја имаше во сити мол пред некој ден. Јас зедов. @PurpleMind заради плунката. Не е повеќе стерилно доколку така се дава. Ќе приметите понатаму, како давате кашичка, до крај ќе станува течна. Тоа затоа што и дел од плунката враќаме назад.
Кој гриз го давате? Јас купив од биокосмос пишува органски пченкарен гриз ама тоа е cornmeal од пченка. Гриз се прави од пченица нели? И како го правите
Јас моментално на хип семолина без глутен користам. Инаку гризот е да од пченица и содржи глутен. 6++ сме ние
Хип кашите се збунувачки ако имаш приметено има 4+ со јагоди и уште нешто тоа е ради една состојка пример јаболко,банана,кајсија ако содржи во кашата одма го пишуваат 4+. И ноќната каша со беби бисквити и јаболко е 4+ а во кутија ако земеш од 250гр. истата каша е 8+