Мајка ми одгледува кокошки за домашни јајца за мене и брст ми т.е. нашите деца. Јајцата се некогаш само малку извалкани или крв или сено малку залепено но не биле никогаш цели со гомца.... И д аточно не треба да се мијат зошто имале некој заштитен слој кој се оттрга од нив и се подложни на бактерии
јас ова за чистењето сум го заборавила. Сега кога прочитав се запрепастив. Арно потрошив јајцата и веќе не земам! А како ќе ги користиш со гомна? Кога ќе ги скршиш, ќе влезе. Јас сфаќам по малку да се извалкани, сепак во природна средина се, ама овие беа премногу валкани. Нема како да не ги замиеш.
Мојата многу сака тиква. Јас ја печам во рерна и ја блендирам, мх мх благичко, секој ден да и давам ќе јаде.
КојзНае како ги чуваат кокошките и во какви услови. Ако се чисти секојдневно и се грижат правилно нема шанси толку многу да се валкани.
Јас ги мијам јајцата непосредно пред варење, инаку немиени стојат во фрижидер. Не можам со гомца да ги лупам, на раце да ми се лепат и на белката.
Јас купувам органски јајца од маркет.Чисти се скроз,светат,со печат се,рег број и датум.На кутијата е пишано место каде се одгледани,и презиме на фамилијата. Ова важи за сите био производи,законски е изгледа да се наведни податоциве. Со крв нема шанси да чепнам. Пред некој ден сакав био копанчиња да купам,кога видов како црни влакна останале од пердувите кога ги кубеле,ке повратев.Нема шанси да пипнам тоа
е ајде де, чаре. Магичен круг Јас ептен со гомна не сакам. Тук, таму малку валкано не е страшно. Јајцето од гз излага, мора да е така “природно”
И јас прашував за сертификати дали имаат, мислам @Jana06 спомена (ако добро памтам) дека на сопругот нејзин му покажале кога подигал производи од кај нив. Јас порачав еднаш само досега од кај нив, а после ова што го кажавте ќе размислам за следен пат
Да ама сертификатите покажуваат дека се органска продавница. Не гарантираат за потеклото на секој производ, а би требало. Има многу простор за манипулации. Сум слушала за секакви превари затоа не можам да верувам 100%, што не значи дека сум во право.
Да не шпекулирам, сега прочитав нивни коментар дека за домашните производи немале сертификат, а за другите (веројатно купени од регистрирана фирма) имале.
Моето правеше фаци како да му давам лимон ама штом го проголташе си ја отвараше устичката пак да му дадам. Тоа го направи првиот и вториот пат после тоа си јаде без проблем.
Овесните снегулки може да се даваат само потопени со јогурт на пример? Мора да се варат? Денес му дадов потопени во јогурт и ептен слатко си јадеше.