Неее, нека лапка дечкото Житарка оди 1 третина од вкупната количина на кашата. Житарка со овошје и со зеленчук. Батат е скроб и давам без житарка.
Мајки, мојов уште од почеток кога почнавме со пробување вкусови многу сака да јаде. Сега за една недела правиме 11 месеци. Кашичкиве што му ги правам веќе надминуваат секако 190гр, не знам точно, можи и околу 220/230 да фаќа. Понекогаш ако нешто му е малку, плачи и се нервира и како уште да сака па го залажувам со миење на устата и одма в раце го прошетувам. Имаме три оброци+ужина (ужинкава некогаш ја нема, зависи како спие) , цица ама според мене малку, ад не сака да пие (само во кашички јаде). Понекогаш си велам да не претерувам со количината на кашичките, ама пак ги јаде и дури се случува и од чашата од нутри булетот да му досркувам. Една длабока чинија (помала, детска) скоро цела ја полнам со каша. Како е со вашите малечки кои се околу оваа возраст?
Го ограничував порано ама последните 2 месеци не. Го оставам да јаде колку што сака зашто не застанува 1 минута, премногу е активен и троши енергија. Не може да се поправи пола кило за 2 месеци. Така да, му давам додека јаде, сам прекинува кога му е доста освен кога јаде палачинки, проја такви ствари тогаш му ограничувам. Ако му се јаде уште, му давам некое овошје.
Утре сакам да воведам обичен компир, може од 6ти месец? Со што да го искомбинирам за да го пројаде, тешко иде со зеленчуков.
Мене многу убав вкус ми дава пашканатот. Не знам дали си почнала со маслиново масло, путер. Можеш да пробаш со кромид, тиквица, батат. Ова општо зборам за зеленчуковите. Инаку, компир не ми текнува со што комбинирав на почеток ама можеш да пробаш со морков или пашканат, мислам убав вкус ќе даде. Ако воведеш путер ептен убав вкус дава. Сега ми текна дека и со ориз многу ги сакаше зеленчуковите.
Немам путер воведено, не знаев дека може од 6ти морков не ми сака, се гади и ко да повраќа, ориз исто го јаде ама со овошје. Генерално не ми сака зеленчук и затоа тешко ми иде вовед на ручек, јаде по 1-2 лажички. Додуша, малце и имам воведено па и според тоа и комбинациите тешко идат.
@Milkiway можеш да ми кажеш што ти рече Паскалов за да дадеш? Не можам да отидам на контрола да ги распрашам..
Јас воведов и маслиново и путер од 6 месеци за да му бидат поубави кашите. Путер се става ептен на врвот на лажичето за почеток. Можеш со пашканат ако си вовела, ќе и даде поблаг вкус на кашата. Исто можеш да пробаш да го испечеш компирот, па може така ќе има поубав вкус.
Две три минути во зовриена вода обавезно ги ставам.Ми остана навика од работа,и таму беше објаснувањето како од Јана,дека е небезбедно. Сите оброци ли се кашести? Пробај со парчиња сам да јаде(ако сака),на таа возраст би требало да си џвака убаво.Кашата е ептен лапни-голтни,сум приметила и по ќерка ми дека јаде повеќе така. Ако не.слободно дај парче овошје како десерт,му треба и повеќе енергија,активен е претпоставувам.
Леле, ми олесна малку дека пиша и твојата јаде помалку во парчиња. Кога правам на пареа му давам парчиња и едвај пола јаде од тоа што би го изел блендано. За кратко пак е гладен ама не сака од ручекот, па морам нешто друго да му правам. Затоа гледам барем ручекот да му е блендан, а ужините и доручекот парчиња. Сакам повеќе сам да јаде ама стварно е мачење и за двајцата, плус еден период како да ослабна. Чаре?
Ослабнуваат од движење мислам. Чаре,збогати обем на ужинки,и во оброците додавај квалитетни масти или протеини.Авокадо,путери од јатки,мелен бадем... Мене не ме загрижува количината,битно ми е што изела. Џабе се и 200гр на пр само ориз,ако не каснала и брокула или мевце. Блендано е нормално да изеде повеќе,треба тродупло повеќе време за да стигне “информација” од стомак до мозок за ситост,за разлика од бавно џвакање. Заеднички оброк е исто важен,пробајте бар еден да го поминувате заедно на маса.