Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.306
    Допаѓања:
    19.110
    Ќе пробам утре така може ќе успее да пие жива мука е со лажиче вода да даваш

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    326
    Јас мислев единствени сме што мака мачиме за пиење вода, чај, сок ништо освен млеко не пие, полни 7 месеци има за 2 недели прави 8 месеци

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.539
    Допаѓања:
    4.297
    Цица да, ама некако мислам дека доста храна јаде и за тоа што јаде малку дека му е цицањето, особено што не цица баш деновиве.. а и не дека којзнае колку давам, сакам да се навикне на водичка, различно од мајчино.. а сокчиња и чајчиња не планирам во брзо време.
    На почеток давав 2-3 дена сокче свежо цедено, ама тука ме советуваа дека не треба, па и подистражив и прекинав да давам сокчиња, само кашички и цицање + обиди за вода

На Fatalnata, kukla21 и Lovebug01 им се допаѓа ова.
  4. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.539
    Допаѓања:
    4.297
    А како е со столицата? Има проблем? Мене тоа најмногу ме плаши и секако да не дехидрира.. вие сте на доење или ад?

5. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.887
    Да си кажам за водата скоро ич, кога и давам шише, цуцлите ги гризе си игра не пие, од чаша мала пие по малку, страв ми е така да и давам, како маче е со јазичето, не знам дали да пробам со чаша со клунче . И покрај храната мислам не намаливме со цицање истото си тераме, ама многу и се мали оброците, не можам да кажам дека е оброк тоа, само банана кога јаде си јаде убаво.

6. Зак од Андромеда

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    326
    OK е со столицата, вчера и денес малце потврдо, на АД млеко е, ама фрустрира моментот ништо што не пие, плус околината што соли памет тури му шеќ на што сум голем противник и така цел ден јас нудам бебе се лути, тепа шише и така упорна сум дека ќе се навикне ама некако тешко личи.

На Izzy_0504 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Зак од Андромеда

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    326
    Исто кога не плаче или го тепа шишето ја гризе цуцлата, не го прифаќа вкусот никако, демек после каша треба да е жеден, во нашиот случај не е така

8. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.539
    Допаѓања:
    4.297
    Остај што ти зборат другите, како што мислиш дека треба така прави.
    За водичка само упорна биди, пробај со лажичка, чашка, дури Каетана ми предложи со цевче да пробам, моето уште не сака, ама твоето може ќе сака, поголемко е малку

9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Пробај со сокче на хип од јаболко маа разреди го со вода.Можеби прави фаци и не сака дека водата е ладна не е како млекцето топло пробај млака вода дади. Или свари овошје па водата дај да ја пие бебе. Прво вака па после ќе се научи постепено на вода само да пие.

10. Зак од Андромеда

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    326
    Пробав со сок од јаболко, праска, јаболко морков рзредени 1:2 ниедно не го сака, компот од овошје пиеше овие два дена да не помириса, ништо јас се надевам ќе порасне ќе пие

11. Зак од Андромеда

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    326
    Со лажичка ќе му напикам ама за многу долго трае пола плука ама нешто ќе лизне со цевка не знае ја гризе цевката

12. Roxy1991

Roxy1991 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2019
    Пораки:
    180
    Допаѓања:
    149
    Majki edno prasanje, so kasicki mu davate na bebe od 4 ipol meseci, dali smee da se dava druga hrana kako n primer banana jabolko po malku nemozam da go navasam.na cicanje bebeto e 7 kg.

13. Зак од Андромеда

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    326
    Машала нека е живо и здраво, според мене немаш потреба да форсираш супер си напредува, по препорака од педијатар можеш да почнеш со пробување на вкусови, за готови кашички можеш на hipp сите што се од 4 месеци, прво почнуваш со еден вкус потоа откако ќе проба воведуваш нова намирница, една намирница се дава 3 дена по неколку лажички. Потоа можеш комбинации, јас со вкусови почнав подоцна некаде од 5 месеци, полни исто имаше килажа и не сакав да форсирам

14. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Дај млака вода, пробај. Моево уште не сака ако не е млака, а скоро 11 месеци има.

15. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.344
    Допаѓања:
    1.469
    Белка како се воведува? @Jana06 мислам имаше воведено.

16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Во кифличка, во палачинка, во проја, па дадов варено. После тоа, кога како, некогаш варено некогаш пржено без масло.

На mKdevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  17. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.344
    Допаѓања:
    1.469
    А можам да дадам варена белка... Моево бебе не ја сака жолчката и само белка да дадам? И колку количински?

18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Па веројатно можеш. Јас од претпазливост давав прво во теста зашто не чекав година да направи, инаку дај му 3-4 парчиња нека изеде. После 2-3 дена пак и ќе видиш.

На MikicaBt му/ѝ се допаѓа ова.
  19. merina.93

merina.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2013
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    322
    После колку време од започнување со вкусови воведовте оброк? Многу бавно иде кај нас не сака да отвори уста за ништо се влечкаме веќе 2 недели уште 3 лажици не може да изеде... 5 месеци и 3 недели е, само на доење

20. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    Мајки рецепт за проја, сакам да воведам белка, па прво во проја или палачинки, кифлички.. Некој рецепт кажете тие што имате воведено @Jana06

Каков путер давате на бебињата? И со тоа сакам да почнам..