Имам давано со банана и палента, со јогур/кисело млеко и палента (плус урда), на нет најдов рецепта со батат и тикве (мн е вкусно).
Многу безвезе толку им е тешко една листа да испринтаат и да објаснат. Не секој знае што да прави. Не знам што им е поентата
Дали цеден сок од јаболка,морков смее да се дава на бебе али со вода да е разреден? Кога цедиме за нас па да одвојам и за него, купечки не ми паѓа на памет да купувам пуни се со шеќер
Дали некој ставал од овој комплет во манџички? Гледам само сушен зеленчук е нема додатоци? Друго абц намаз од колку месеци може и дали може од обичниот или јуниор? Какао од колку месеци може и во што најчесто се дава? Ленено семе од кога може? Боровинки,малини и капини од кога?
Позади пишува да не стои подолго во време на устата на бебе зошто предизвикува кариес.Природни шеќери колку што знам не предизвикува кариес.А и кога го пробав уста ми се собра од што беше благ
Имав дома ама не ми ги сакаше бебе сака само водата од вареното јаболко Баш ме чуди на нивниот сајт еве што пишува.
Гледам има мн убави рецепти за проја,овесни колачиња,мафини.... бебе е 8+++ но јаде само блендирано. Дури ако не е блендирано и просото,коноата, има нагони на повракање или плука . Дали е рано за парченца? И како и кога би ги јадел мафините,пројата??? П.С нема уште заби...ни еден
Нормално е да се гади, фаза е што ќе помине, но треба да даваш парченца. Ај пак ќе повторам, во сите теми истово го пишав Пола каша изблендирај ја покрупно, а пола мазно. Соедини ги и дај му. И постепено зголемувај ја количината на крупно блендирано. Или третина крупно, дргото мазно. Сите имаат нагон, но ќе помине.
не... рачињата покрај тело и си чека да му ставам у уста... ептен ептен ретко знае да пикне прсте во тањирче...ама мн ретко.
Имаше некоја причина зашто не се дава магдонос пред 12м ама нека ме поправи некоја ако грешам. Ленено може 7+, малини, капини 7+, боровинки 6+. крем сир абц и јас купив јуниор ама видов има многу сол и јас го изедов. Така да јас тоа би дала над 1 година.
Мене ми кажаа со овошје да почнам од 4+ а со зеленчук од 5+ месец но не да биде како оброк туку ужинка на сабајле меѓу 2 подои. Колку ќе изеде толку, да не бројам количински зошто не е класичен оброк туку ужинка. За оброк има време околу 6ти месец ќе се воведе. Не сум уште почнала, 4+++ сме, ама деновиве планирам да дадам јаболко да проба. Може и сок од блендирано овојше и процедено, само не знам дали може разредено со вода..
Ставај парченца храна пред него, ќе почне да фаќа. Прво ќе гмечи, ќе фрла на земја, ќе си игра со храната, ќе ја запознае со фаќања. Оставај пред него во послужавникот од хранилката, ќе почне да фаќа. Не може да не посегнува, љубопитни се и сакаат сè да допрат
Може ли да ми кажете кое време во текот на денот прв пат дадовте жолчка, ручекот ми го јаде подоцна накај 5 ми е страв да не е доцна, да не направи алергиска реакција
Мојов појадува околу 10, и цело време ја давав во појадокот.По извесно време по воведувањето кога видов дека нема реакција, почнав да давам и за ручек.
Со појадокот. Претходно саатот пред да се смени, доручек имаше во 8, а сега му е во 9 откако се смена. Доцна е 5, наутро нови намирници воведувај.