Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Осе

Осе Популарен член

Извини може ја имаш поназад ставено ама не успеав да најдам. Може како се вика групата или линк ?

Да се надоврзам ,ориз земав кутија на хип и ,ја фрлив бидејќи воопшто не го сакаше ,ни со овошје ни со зеленчук ,чист па ич. На крај почнав да и ставам од тој ние што јадеме ,со го јаде... Некогаш секој за свое дете одлучува ( а јасно е дека сите го сакаме најдоброто за нив),но некогаш и самото дете одлучува. :)
    Глутен воведов по грешка на 6+++ ,мм дал кашичка со глутен и оттогаш престанав да пазам на глутенот. Сега за жолчка се мислам како ,чекам домашни јајца. Пилешко домашно не најдов па дадов на бебевите кашичка тиква со пилешко.
    Ние се мислиме ,чудиме што како пазиме ненормално ,а читав сега не сум сигурна нели од други ми е читано на ФБ група дека во градинка им даваат се! Една мајка пишуваше дека таа немала јајце воведено а во градинка му дале на бебето ,среќа без проблем поминале.

Poppins likes this.
  2. Poppins

Poppins Популарен член

За оваа ли слика ? Како да ја барам на гоогле групата неможам да се снајдам на сликава име нешто :tmi:

kukla21 likes this.
  3. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Иако таа листа е од мојата педијатарка, сепак читајќи искуство од другите решив авокадо и брокула да воведам со полни 6 месеци. Моево е сега 5+++.
    Од BeOrg нарачав пред 10-тина дена. Свежи и вкусни се намирниците ама дали се органски не можеме да знаеме со сигурност. Дискутиравме доста за тоа. Една членка тука кажа дека постоеле пестициди што се дозволени за органско и еколошко производство...Маж ми тврди дека тие моркови нема шански да се органски..Не знам веќе што да мислам искрено...
    Моево дете веќе има воведено оброк попладне. Сега со полни 6 месеци уште малку ,ќе се воведуваат и нови намирници и плус планирам путер да му ставам во кашичките...
    Круши и јаболки земи си од BeOrg. Млади тиквички можеш од секаде да купиш бидејќи тие се фолиски и не се пркааат. Слива давам од кашичка на Хипп. За моркови е најдобро мали морковчиња во врзопче да земеш. Батат имаш секаде, а тиква најдовме во Веро Џамбо и тоа бутернат сорта што е доста квалитетна...Има и во Рамстор мислам...
    Воведувај попладне постепено оброк- круша со јаболко, батат со тиквица и малку морков, тиква со круша, јаболко со морков можеш...И после тоа ставај и ориз во оброците...Треба да е 30% од кашата житарката (така вчера ми кажаа тука).
    Јас денес ориз со круша ќе дадам, а утре планирам со Семолината да почнам...
    Не знам колку пати неделно се дозволени вакви житни кашички...

4. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Може да е од пестициди,ама и на купечките реагираше детево. Демек органски јаболки купив,ама органско кај нас тешко. Денес вакцина прими,па ќе правам 3дена пауза па после пак полека да видам.

kukla21 and Brpbrp like this.
  5. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Гриз од ориз е ѓубрето од оризот уствари :lol: Глупости, семолина гриз од пченка е прав гриз а ориз е ориз!

kukla21 likes this.
  6. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Завчера направи 5 месеци, а ден пред тоа почнав со вкусови. Јаболко беше 3 дена и денес тиква. Абе само што и доближам лажицата- устата патент и се врти настрана :D Далеку сме од оброк, мноогу далеку. Сега нека лижнува само нека пробува, еве денес тиквата мислам подобро ја прифати него јаболкото, дека блага, не правеше гримаси. Ама што и ставам во уста (ако успеам) плука. Ми е страв со сила да и тутнувам. Или ќе лапне ќе си го подржи во уста и го плука. Уште непочнати со хранење, лом се правиме :rofl: Ми е страв да не си имам нејадач.

Vojdana and Осе like this.
  7. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

таа слика.
    https://www.facebook.com/groups/kashice/?ref=share

eta and Poppins like this.
  8. 0ли

0ли Форумски идол

Од каде па сега дека од ѓубре се прави? Какво е тоа ѓубре од ориз?

И да не мислеше гриз од пченица, не од пченка?

Vojdana and kukla21 like this.
  9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Тоа што му дале на бебето јајце а немало претходно пробано е пропуст на негователките што не ја прашале мајката дали пробало.
    Мене до сега за се ме прашале и за јајце ,млеко,мед, овошја,зеленчуци.

И така,ќе ви пораснат децата ќе тргнат во градинка и ќе јадат од најниска класа ориз со пилешко и зеленчук (зошто градинките се снабдуваат со тендер,кој понуди најниска цена тој ќе добие тендер , а најчесто пазарат од кам маркет), а не пак БИО ориз.
    А на вас ќе ви биде најважно да не го поминале денот со празни мешиња,колку толку да подкаснале.

Јас цело време читам на менито овошен јогурт за ужинка. Си го замислив како дома што му правам-овошје со јогурт во блендер.
    Кога еден ден гледам Зот овошен јогурт купечки носи готвачката.Од 13-14 ден.
    А јас некогаш за надвор купувам Јогобела,демек поквалитетен од 25денари...

azelea, Lady Leona, Jana06 and 8 others like this.
  10. Monella

Monella Форумски идол

@kukla21 давам и авокадо, мислев него да не го бендисува па го мешев со банана, друг ден со круша и пак не сака. Пробав слива, јаболко без да мешам повеќе вкусови, не сака и тоа.
    Морам нешто солено да измислувам.

@dunika и јас како тебе почнав прво со ручек, може и тоа да има врска.
    Еве пред малку си смачка скоро 250 гр. ручек (јагнешко со зеленчук и житарки).

kukla21 likes this.
  11. Осе

Осе Популарен член

@Sofi.ja
    Да ,баш и на ова објаснување како твоето мислев ,ама бидејќи немам бебе во градинка уште не знаев да појаснам убаво како ти .
    (И што кажав сега !?:?:)

Јас здравје листа ќе им направам што нема пробано :rofl::rofl:

12. kukla21

тоа не е изговор дома да не нудиме што мислиме дека е подобро :)

lavinija28, forumce and mal.ecka like this.
  13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

А во градинка што ќе јаде ориз со арсен не ти смета?

14. Milkiway

Milkiway Форумски идол

А кој ви кажа дека органскиот ориз нема арсен? Пошто и тој има. Важно е добро да р зготвен и измиен оризот каков сакате користете

Brpbrp and Осе like this.
  15. kukla21

Ми смета, ама не ми е тоа изговор дома да давам нешто што мислам дека не е во ред.

mal.ecka and Mila_Skopje like this.
  16. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Има повеќе зеленчуци кои ги собираат тешките метали од земјата, без разлика како се одгледувани. Меѓу нив се благиот компир и компирот. Затоа и пред некое време имаше студија дека во детските кашички се најдени тешки метали иако се органски. Највеќе биле најдени во кашички од компир и сладок компир.
    Јадењето разноврсна храна во која најмногу се застапени зеленчукот и овошјето е далеку поважна од тоа како се одгледувани и што содржат продуктите.
    Бебињата и ние возрасните треба да јадеме разноврсна храна за да може да ги добиеме сите потребни нутритиенти на неделно ниво. Бенефитот од зеленчукот и овошјето го надминува ризикот од пестициди и метали.
    Не треба ништо да се исклучува од исхраната, освен нели ако има алергија или некоја нелагодност.

17. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Јас и официјално не знам да ја направам селмолината од хип, ја правам по упатство кога ќе изблендирам јаболко станува течно, каде грешам?

18. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

https://www.annabelkarmel.com/weaning-hub/
    Мамички може ќе ви се најдат рецептите. Исто така има и многу совети за одгледување на нашите најмили.

dunika, Thallia, eta and 1 other person like this.
  19. ni.na

ni.na Популарен член

Ете не знаев а се сполетав демек поскапо поубаво а гледам просо го има на табеливе меѓу првитр ко си реков тоа никат не сум јадела не давам, ќе си чека во редот:D А за оризот купив на хипп и бидејќи побрзо се прави добро е не сум утнала. И нема за што лутиш кога прашуваме секој ди кажува што знае и мисли баш и сакам да чујам никоја мајка не мисли лошо на своето дете:hug:

Осе likes this.
  20. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Некој да не знае да помогне????