Нешто не ми е јасно ,варам телешко за малата па таа водата првите два пати ја фрлам ,се запенува ,тоа пената како валкано никакво... Како тоа им го ставате на бебињата ? Онака само си дискутирам ... Инаку дајте бе луѓе идеја за жолчки ,освен со палента (пченка ) ништо не ми текнува
Најпрво зрела банана зашто е мека и лизгава, мекото од лепче, тиквица, модар патлиџан, компир, брокула и понатака било кој сварен зеленчук или овошје. Битно е да не е тврдо.
немаш тогаш многу избор твојот педијатар следи ли дека препораките се менуваат? Што порано, подобро вика СЗО
Не знам и јас се чудам. Го слушав Сајковски, а и од тоа што читав, ама еве ми тврди од полни 9. А што ако дадам сеа, ќе и бидне нешто? Не
старите препораки викаа алергените покасно. Сега викаат порано. Сосема безбедно е на 6 да дадеш глутен. Јас уште воведувам. Си се водам по шема и уште ми е во фаза воведување
Ништо не следат некој педијатри. Само прават конфузни да бидеме.Сите различно "советуваат" . Мојата ми предложи ло бело бисквитки на пример. А ти кукла ако имаш шема постирај ја те молам .
Мила ако ти значи нешто еве 6+++ е воведов глутен. Еден куп студии изначитав и стварно 8-9м по мене е доцна за житарки и глутен. Сега секако секој одлучува
Знам, истото го мислам и ќе почнам. 9ти ем касно е ем треба да ја спремам за во градинка, а сигурно ќе им даваат житарки
јас читав дека треба полека да се иде со глутенот. Да се воведе постепено во период од 4-6 недели. Првата недела се дава секој 3 ден, па секој втор, во втората недела, третата недела може секој ден, четвртата може и повеќе пати во денот (пример доручек и вечера). Се следи дали има дуење на мешето, гасови... почнав со спелта и овес, дека се со помалку глутен, па после дадов и пченкарен гриз.
И не само тоа не можам на ориз и палента да го држам уште 3 месеци. Вака има и готови кашички со овошје и житарки бар да олеснам кога не сме дома или ако некој треба да го почува
Мајки, вчера воведов брокула и после ручекот доста плачеше едно 2-3 саата. Се мислам дали брокулата му прави грчеви...Вие какво искуство имате? Војдан е 6+. И од житарки сеуште е на ориз и палента. Сакам да воведам просо ама не знам како и не најдов некни органско. Имаше само на Виталиа.
Риба од кога? На овие готовите (во тегла) пишува од 6ти месец, ние сме 7++ и уште не сум дала. Исто и за коњско, го купив ама некако рано ми стое, иако пишува 6+. Ве читам за месото, не е многу 50гр. месо во еден оброк? Јас имам една книга и плус слегнато прирачник еден по кој се водам, пишува до годината 1,32 гр. по килограм или половина тегла од готовите.
Мислам дека му е рано за риба. Еве и во програмот од мојата педијатарка пишува од 10 месеци да се даде риба... Јас искрено до една година не би дала риба...