Majki, dali nekoj se soocil na pocetok so nejadaci? Odnosno ne e bas pocetok, 6++ sme a od 4+++ pocnavme so voveduvanje hrana, vovedovme se sto e za nejzina vozrast bez problem i imav operacija kade sto edna nokj pomina bez mene malata, od koga dojdov doma pred dve nedeli, ne saka da mi otvori usta na nisto osven na grada koga ja stavam. Zivci iskinav, neznam kako da se odnesuvam, dali da nudam hrana ili da napravam pauza ic da ne nudam nekolku dena, dali koga mi se protivi da nudam hrana ili da ne ja forsiram!? Ne sum pametna vise... ve molam iskustvo nekoj da spodeli ako se soocil so slicna situacija ☺️
Сакам утре да пробам да дадам од оризот на хип со измолзено млеко замрзнато. Кога ќе се одмрзне млекото смеам ли да го загреам за како што пишува на упатството да го подготвам оризот? (На упатството пишува само за адаптирано но јас имам измолзено во кесички па да го искористам за кашичкиве) И дали можам да го измешам оризот со овошна кашичка од Хип од јаболко и слива, што ми остана од денес? Досега имам дадено: јаболко, тиква, тиквица, морков, слива, круша, банана батат, ориз. Што можам друго да дадам, за некој ден правиме 6 месеци? Брокула и компир да дадам ли деновиве или да почекам?
Сигурно пишано е но не успеав да најдам, ќе почниме со воведување храна по препорака на педијатар но заборавив да прашам: 1.Во кој дел од денот да е пробувањето, наутро, за ручек,..? 2.Да давам да проба кога е гладна пред млекото или измеѓу оброците? 3.Почнувам со јаболко првиот ден од водата што се варело неколку лажички, нареден ден блендирано јаболко една две лажички, трет ден 3-4 лажички блендирано јаболко разредено со водата?
Најкасно до 13часот да имате пробано, за да имате време да следите дали ќе има реакција до вечер. Јас давав пред да дадам млеко 10-15 мин и потоа давав млеко. Ќе даваш по неколку лажички блендирана јаболка со водичката во која се варела, јас секој нареден ден давав по малку повеќе, не дека беа воодушевени ама јадеа по 20-30гр веќе 3-тиот ден. Со лесно и се да си ручкате
Тогаш можеш да го направиш според упатството ориз со овошје а ти малку да додадеш млеко јас така го правев на почеток. Палента можеш да дадеш, брокула и компит исто од 6++ ги давав некаде. Инаку кајсија и праска можеш да воведеш често ги има во готовите каши ќе ти се најдат како вкусови
Овесни снегулки како приготвувате? Ги мелите прво како брашно да бидат? Се киснат или не? Колку време да втијат во вода?И од кои користите
Јас ги измелив зашто моево не јаде ако има парченца. Ги оставам со јогурт најчесто 10мин да омекнат или мисла може со топла вода. Ги комбинираш со овошје и ручкате
Jas mu imam dadeno samo koga voveduvav i ne ja bas sakashe so ovoshje mu Ne gi kisnam, gi melam na positno da ne se celi golemi ama ne kako brasno. Vrijat kolku da se zgustar koga gi varam koga ne gi potopuvam so topla voda i cekam okolu 15 min
Ги потопувам со топла вода и ги оставам 15 мин да омекнат. Додавам овошје и ги блендирам. Купувам обични овесни снегулки, а понекогаш и од Хип, бидејќи побрзо се спремаат (ситно мелени се).
Море нека ни каже некој како да не горчи киноава Читав нешто, но не ми успеа, а баш сакав денес да воведам, чекав да направи 1 година за да дадам првпат. Ја пробав кашата и ја фрлив, кажувајте горчината како да излезе, сум заборавила како требаше.
Јас ја пробав не горчеше а за него ставив 30гр и 170гр овошје ја јадеше. Скептик бев воопшто киноа и амарант да давам ама викам ај. На Смарт органик е мојата од зегин Ама општо ми е гадна а вегани што имам се утепаа јадење валда навика
Јас ставив само 10 гр сварена, првпат кога давам, секогаш со 10 гр почнувам, навика ми остана од почетокот. Кашата беше околу 220 гр и беше прегорчлива, и тие 10 гр се осеќаа. Од Био од ДМ е мојава. Решив да ги избегнувам и киноата и амарантот поради тоа што не се препорачливи под 1 година, а сега сакав да дадам бидејќи ние сме ја јаделе и за понатаму да може со нас да јаде. Мене ми се допаѓа, особено со тава зеленчук потпечен во рерна, не ми е грда на вкус така, ама ова неподносливо горчеше.
Не знаев дека не се препорачливи па што толку ги форсираат педијатриве. Со 2ца зборев и морало добри биле. Ние дека не јадеме и прво не сакав на крај купив. Земи ја следен пат оваа на зегин може е подобра... Ме замисли сега, амарант нема да воведам сигурно
Oli Za kinoa se stava da kisne 15 minuti vo voda Potoa se nie vo uste dve vodi dodeka gorcinata da izleze od zrnata.. probaj dali e gorcliva posle mienjeto vo tri vodi ako e pak izmij ja Posle tri pati mienje ne treba da gorci
Јас давам Амарант бе, и многу е добра житаркаи вкусна и убава со овошје за доручек. И доста здрава е.