ние сме 4 месеци и една недела, од 5 месец планирам да воведам цврста храна, ама уште сега си се подготвувам најпрво треба сокче од јаболко, разредено 3 : 1 - 3 вода, 1 јаболко, па пола пола, па повеке јаболко, па морков, па банана, така ми рекоа , на 3 дена да ги менувам овошјата,и ми рекоа (педијатар )да не мешам вкусови, па ме интересира на почеток колку пати дневно дававте сокче? и после колку време дававте да цица? Сега сме само на цицанје и цица на 2 часа, некогаш и почесто. планирам околу 2 недели да сме само на сокчинја, за да запознаеме вкусови, па да преминеме на кашички, и дали морковот го дававте чист и како го прифати? За почеток се мислам да купувам, барем првиот месец, па потоа со домашни, затоа што на почеток се давало само по неколку лажички... ваши искуства?
Znam deka po kniga e taka ama bebus drugacue bara..bara da jade.na cicanje sme ama malku i e.bevme na pedijatar ni rece moze slobodno da i davam po dva tri pati, zavisno taa kolku ke bara, a bara.i vovedov namirnici soodvetni za mesecot pa i kombiniram.
Не се водам по книги . Ако сметаш дека на 5 месеци треба 3 оброка давај и. Трет оброк воведов на 9 месеци .
ako ti e samo na cicaje i si napreduva dobro oti da pocnes od 5ti mesec so dohrana? sin mi bese samo na cicanje i nie pocnavme od 6 polni meseci i direkno so kasicki kako i mnogu drugi majki . sekoja namirnica kako sto rece se voveduva tri dena pa posle se daa druga ili se kombinira so veke vovedenata, Morkovot obicno ne go sakaat cist,jas ednas probav i sin mi go nejkese cist i sekogas go kombiniram ili so jabolko ili veke vo zelencukovi kasi. Jas ne a kupuvala kupecki pa posle domasni,ako si imas moznost praj si doma,e sega po nekolku lazicki po nekolku,toa e kratok period potoa pocnuvaat da si jadat po poveke,inaku jas davam da cica posle sekoj obrok oti ako mu dadam prethodno nema da mi gi jade kasickite.
Јас почнав на 5 и пол, директно со кашички (и тоа од старт колку што сакаше. до кај 100 мл). Сок уште нема пиено, освен малку од јаболче. Мешам вкусови често (секако новото со нешто што пред тоа има пробано). Морков сам му немам дадено, мешан со друг зеленчук, а веќе и месо (од 7 месеци) многу го сака. Прв пат вчера јадеше готова каша, бидејќи од крштевката отидовме во кафана па да не седи гладен и цела ја изеде...
Срцка, ако ти легнува во 9 навечер, последниот оброк би требало да е 7 навечер. Така јас практикував со син ми. Во врска со воведување на оброците, мојот син на 6 месеци имаше 3 оброка. Ама тој пиеше минимални количини млеко, и воопшто млеко не сакаше да пие, така да почнав со воведување на оброци од 4.месец. Сокчиња не сум давала. Прво нешто му дадов јаболко печено со малку млеко измешано, да видам како ќе прифати. Многу му се допадна. Потоа набрзо му воведов млечен оброк, бебешки житарки и/или ориз. Некако набрзина воведов и некои други намирници, ама се трудев да запазим тој некој дозволен ред. Па мешав ориз со овошје пример. Не ретко се случуваше кога после цела ноќ не пиење млеко, насабајле и тоа шише млеко да одбива, едноставно го истурам млекцето во чинивчето, додадам житарки и така го изедеше со сласт. И воопшто млечни производи не сакаше. Тој да цицаше или пиеше млеко количински ко што треба и убаво да напредуваше, сигурно ќе почекав уште малку. На година дена тој немаше ни 9 кила, ама па беше здраво, активно бебе. Тек после година, година и пол дена, кога млекото не е веќе примарна храна на бебето, тој се збуцка. Сега на 4 години е највисок и најголем во својата група и обожава млеко Поента ми е дека бебиња се навистина различни. Секоја мајка најдобро ги знае потребите на своето бебе. Секако треба да се запази некој ред. Не може на бебе да му даваш грав со лепче да јаде (мада има и вакви случаеви), ама ако има потреба од нешто додатно, ако е спремно за лажичка, тоа мајка може да види. Со малечкава моја мислев да биде на ексклузивно доење до 6 месеци, ама ни со неа ништо од моите амбиции. Фала на Бог барем пие млеко и плаче за млеко кога е гладна (што син ми никогаш не правеше), пие количини пропишани за нејзина возраст, ама гледам дека и она не напредува баш нешто од млеко. Се што изеде искака Овој месец имавме маки, ама се на се дали има качено 200 грама последниот месец. Ќе видам понатаму како ќе биде, немам никаков план со неа. Убаво изгледа, здрава е, ама па ништо од моја желба да имам збуцкано бебе, а многу ги сакам малите бебиња такви буцкави. Што да правам кога децата ми се такви
Fala sto me razbra @Sky-butterfly ..da sekako sekoe dete e razlicno.prvata kerka od 6 meseci i vovedov cvrsta hrana sega vtorovo ne i stiga majcino pa moram i so dohrana.
Majki nie sme 5 i pol meseci i pocnavme so probuvanje vkusovi. Nezmam dali e pocetnicka sreka ama beba epten saka da jade. Se sto i davam so slast jade normalno po malku tri dena edna namirnica. Ama imame problem so kakanje ne kaka po 4-5 dena inaku sme samo na doenje i veke ne kaka tecno otkako probuvame vkusovi. Prasanjeto mi e dali treba da i davam malku vodicka ili samo da cica i nekoj sovet za kakanjevo? Inaku od krusata ne kakase a od slivata samo ednas.
Normalno e cim ste na cvrsta hrana i kakata da e po tvrda..isti sme i nie samo sto moevo kaka sekoj den po dva pati ama po malku. Vodicka obavezno ke davas..jas i od ovosjeto sto go varam i davam i kompot..cim e i na cvrsta hrana potrebno e i vodicka
Pocnavme so probuvanje vkusovi i se si jadese do sega i pak mi otvarase usta, barase uste Pa se nadevam ponataka se vaka ubavo kje prifati.. sok od jabolko nesaka ic, a kasickata ja saka. Imame probano kasa od jabolce, morkov, sliva. A sokce od jabolko, sliva, kruska. Banana mu dadov vcera od smukalka so mrezicka da proba i mn bese interesen nemozev da mu ja zemam smukalkata, ja taka si ja vikam inace nz kako se vika toa cudo Do sea ne sum dala cel obrok, pa sakam da prasam koga da dadam, koj period od denot i kolku?
Jas da kazam deka moevo sto ne jadese, mu go poturav nekako. Jas davav i domasni i kupecki hipp kasicki od samiot pocetok. Kupeckite gi sakase poradi teksturata. Kolku i da vrtev na toa blenderot odredena namirnica ne mozese da izleze kako kupecka kasicka. Domasen kompir voopsto ne sakase. Sinko mi bese epten prebirliv i gadliv bre. Sekogas doma imav hipp jabolko, morkov, krusa... Pa kombinirav. Koga ne sakase primer domasna kasicka spanakj i kompir, dodavav lazice-dve od hipp jabolko, taka se izmaznuvase teksturata na kasickata i jadese. Znaci hipp jabolko vo se! Nasabajle pola so banana gmecena, navecer polovina so zitarki Kje se snaogate mamicki i za ponatamu
Бидејќи убаво ти цица и напредува, со полни 6 месеци цел оброк, и тоа отсабајле, отприлика 80-100 мл оброк, ќе видиш самиот колку ќе сака. Откако ќе се разбуди прво еден подој, па после саат до саат и пол кашичката ќе му ја дадеш, па после исто толкав размак нареден подој.
Мене педијатарот ми рече оброк од 120мл (и купечките кашички се отприлика толку), секако да не го силам. Кај бебо мој не е проблем, буквално се си јаде, и почесто јас го прекинувам оброкот наместо тој. Се надевам така и ќе си продолжи. Сокови додуше слабо сум му дала, еднаш домашен од јаболко ама не го бендиса, и еднаш од варење на овошје му дадов од течноста, ама не пиеше многу. Утре планирам од Хип еден, ќе видиме.
Zenski bi sakala eden sovet.Bebus mi e uste mal,nepolni dva meseca.No sakam da spremam nesto da zamrznam od ovoskive, za zimska rezerva... Nekade vo januari bi bile 6 meseca a togas e malku oskudno so ovosje.osven jabolki i krusi drugo i bas nema.Dali i na koj nacin da skladiram praska, sliva, kajsija, dinja...? Predlog i sovet od vad shto mozam i na koj nacin e najdobro Zamrznuvanje, kompot ili drugo?Blagodaram odnapred.
За кајсија е веќе касно,веќе нема по пазарите. Праска има уште,можеш компот да направиш,сливата можеш да ја замрзнеш,претходно убаво измиена и исушена(да не ти се залепи). И ние исто како и вас почнавме со дохрана во зима,но јас немав апсолутно ништо складирано во замрзнувач,еден месец и повеќе бебето само пробува вкусови,тоа што имаше свежо купував,друго се мешав со готови кашички(пр.кајсија,слива).
И ние во зима ќе почнеме со дохрана. Јас замрзнав сливи и праски, измиени, излупени, исчистени и на парчиња исечени. Планирам после да ги одмрзнувам во млака вода, да ги сварам и блендирам. Туку кажете ми зеленчук што може да се замрзне. Односно со кој зеленчук се почнува незнам.
Со компир и морков се почнува.Потоа тиквица и пашканат. Иначе и тиква има сега,а се воведува мегу првите намирници па можеш и неа да ја замрзнеш.