150 мл млеко,150 јогурт,прстофат сол,1 кесичка сув квасец,малце прашок за пециво,1јајце(+1 за премачкување),100мл масло,и 500гр брашно.Се замесува тесто од сите состојки,се остава да нарасне,се обликуваат кифлички,се пречкуваат со јајце(ако сакаш и сусам,јас така воведов),и се печат 10тина мин во рагреана рерна на 200.Еден плех излегува точно,превкусни се. Краставица негде 9-10 воведов,само средишниот мек дел.
Ах,па ништо,тие се,јас само кажав тогаш дека така воведов белка и ми побараа рецепт,па стана вирален,за големи и мали
Мила кога го имаш земено? Јас вчера им пишав на горење, ми вратија го немаат веќе во продажба. А баш бев загреана за него. Авент се претеризам 11 000, оној на комодита ептен ми е сумљив, излеа на крај ќе земам ко на кукла21
Праз колку ставате? Во Бебе готвач стои 1/4 парче.. малце недефинирано ми е.. Јас лично го сфаќам тоа како еден прст должина пример.. ама нели е многу тоа? Едит: и како го спремате? Го варите со се друго заедно?
Мајки дали давте ваков обичен ориз кочански како за нас или купувате био од некаде? Ние сме во 9ти и упте му немам дадено ориз? Да давам обичен или да барам био?
Имаш на хип ориз мелен во кутија, ориз меѓу првите се дава. Јас барем таков им давам не знам за другите
Кога почнавте со ориз? Ние од вкусови почнавме со јаболко, морков, круша, тиквичка, батат утре сакам банана незнам од кога ориз? Или житарки
Јас на моите и дадов ориз после една недела откако почнаа да јадат 125гр кашичка некаде на 5++ и супер го прифатија.
Мајки за некој 15тина дена можеме да почнеме со воведување на цврста храна. Кажете со што почнавте,како,колку,кога?
Морков, круша, јаболко, тиква, тиквичка, кајсија, праска, банана Секое од овие по 2-3 дена им давав додека ги поминав сите по неколку лажички и после почнав да им ги мешам и да ги давам како оброк по 100-120 грама на почеток.
Уште немерам само мала количина на кашичка правам колку за вкус и незнаев дали да го дадам како вкус или да го мешам ама ќе почекам кога ќе почнам да заменам шише со оброк
@Izzy_0504 кога воведовте праз? Како го прифати? Инаку кога ќе воведам би го подготвила заедно со сите останати намирници додека не омекне. @Krofna* оризот е добар како една од првите воведени намирници но треба да се внимава бидејќи знае да направи тврда столица. Да се комбинира со намирници кои се природни лаксативи: слива,круша. Понатаму кога ќе се навикни мешето на цврста храна има поголем избор.Барем во нашиот случај беше така, мака видов на почетокот. Авокадо со што комбинирате? Кажете некоја комбинација освен со банана Го користите како основа?