Имаме 7 месеци. Сакам да почнам да и давам телешко месо, па ме интересира вашето искуство. Првите два пати и дававте т.е ја стававте само водата во која се варела месото во зеленчукот? После тоа со колку грама месо почнавте во кашичките? И последното прашање, колку време може свежо да го држам во замрзнувач, значи да не го варам туку свежо да го спакувам и така замрзнато да го вадам?
Јас кога воведов не знаев дека требало прво водата и одма дадов месо помешано со зеленчук, околу 50 грама младо телешко. Уште давам по толку, купувам околу 200 грама ми го делат на 4 дела и го чувавм во замрзнувач околу една недела. После купувам тазе, така и носат кај нас во месара. Давам 4 пати неделно.
да,се почнува прво со водата во која се варело месото а ,потоа даваш месо.од почеток 20-30 грама е доволно.максимум до 50 грама смееш да даваш откако ке го воведеш. јас купувам по пола кгр.го сецам на парцинја и секое посебно во најлон фолија ги смрзнувам.си вадам едно по едно кога ми треба.отприлика секои две недели купувам месо за бебето.
Да не излезе дека и јас ширам дезинформација зошто и мене ме излажале. Сега бев до Веро и младо телешко е 650 денари. Ако на некоја мајка и треба инфо. Фала ви многу и на двете!
Денес ја претерав со прашања, ќе ми извинете. Досега има 4 пати јадено готова кашичка на хип спанаќ и компир и веќе не и купувам зошто сакам дома да ја правам и таа. Е сега малку сум во дилема, колку количински треба да ставам спанаќ ако пример тој оброк она ќе изеде околу 140-160 грама?
Пред некоја година гледав еден нутриционист на тв, темата беше замрзнување на храна, и тој кажа дека при замрзнувањето месото губи највеќе од својот состав, ми се чини дека рече протеините се разбивале со замрзнувањето и негова препорака беше дека месото е најдобро да се конзумира свежо приготвено, а доколку мора да се замрзнува, да се замрзне откако термички ке се обработи. Јас си го следев овој совет и за првото дете си купував телешко мевце, го сецкав на ептен мали коцки и го варев тивко околу 2-3 саати во експрес лонец, потоа откако ке се излади го ставав во модли за мраз (купив со најголемите коцки кои ги најдов) и така го замрзнував. Откога ке се замрзне си ги ставав коцките во кесе и кога приготвував зеленчукови кашички на крајот откога ке се свари зеленчукот само додавав една коцка месо и ручекот му беше спремен.. Искрено и вака ми беше многу побрзо спремањето на ручекот бидејки зеленчукот се вари многу брзо, ако треба да се вари и месото ќе му треба многу повеќе готвење.. Исто планирам да правам и сега за второво..
Женски ме интересира дали треба повеќе да стремам кон млеко или кон цврста храна. Некако не ми е јасно што е поздраво за 5 месечно бебе. Еве веќе неколку дена сме на цврста храна, во смисла доручек ручек и вечера. Пиеше по 60мл ад млеко и нешто малку од цицање. Од вчера гледам дека ми го одбива млекото во целост. Колку и да е гладна не го пие а растревожена е се додека не дадам кашичка. Јаде по 125 гр кашичка на оброк. Денеска воведов и 4 цврст оброк. Млеко се на се не знам дали пие 400мл. Веќе цел месец пробуваме вкусови така да веќе јаде зеленчук и овошје кое е препорачано за нејзина воздраст. Плус давам кекс, гриз и ориз.
анина не мислиш дека е многу за 5 месечно бебе три оброци да има ние сме 6 месеци и една недела и сеуште сме на два оброци еден овошен и еден зеленчуков е сега поискусните нека ми кажат дали да воведам и трет пошто гледам сака да си јади и навечер што да давам дали млечна каша се мислам од хип а иначе другото све дома му спремам многу ретко му давам купечка кашичка и сеуште главно ни е доењето
Не знам и мене тоа ме збунува. Не дека не сум искусна, значи имам и друго дете ама сосема поинаку ни одеше шемата со него. Малечката ги обожава кашичките и уште одма кога воведов цврста храна намали на млекото. Е сега според учебник дете на 5 месеци треба да има 5-6 оброци млеко од по 200мл плус цврста храна а ние имаме 5 оброци од 60мл. Сум пробала да не давам кашички ама млекото нема да го пие ни гладна ни сита. Сака да заспие со шишето во уста и толку.
се случува и тоа внука моја цицаше до 4 месеци потоа пробаа со адаптирано не сакаше па кравско и тоа кратко го пијаше и детето не сакаше млеко со сила не можеш да му дадеш тоа е
Na 5 mesecno dete treba site obroci da mu se 5,od koi 1 ili 2 cvrsta hrana a drugite mleko. Jas na moeto so 5 polni meseci mu davav ovosna i zelencukova i 3 pati mleko. Ama nemozis da pravis kako sto pisuva po knigi, ke si se orientiras spored deteto, ne se site isti. Sin mi od 8 meseci, pa do sega piepo dvapati mleko, na sabajle i navecer.ne sakase za denskoto spienje mleko i mu go prekrativ.