Компир дадов со полни 7 месеци, а ориз и јас го давам на Холе органски инстант, од 6 полни месеци, со вода го подготвувам секогаш
Ориз може, за компир јас би препорачала да почекаш, можеш батат (сладок компир) да даваш, тој е поздрав, и полесно се вари од обичниот компир. Исто тиквица, тиква, морковче, и со нив доста можеш да комбинираш
Уште една недела правиме 10м Ме интересира кога почнавте со риба и каква? Кога давате свинско месо? Јагоди од кога да почнам сега му е сезона па дали да користам прилика или да мрзнам за натака? Белка воведив пред две недели и многу ми е полесно со подготовка на храна и онака детево многу сака кифлина домашни и проја вака барем рает сме. Немам дадено портокал и лимон незнам ни самата оти, во прва прилика ќе дадам
Јас пред три дена воведов риба пастрамка ја комбинирав во компир,морков,брокула варени и ептен и се свиѓаше друго немам ни јас воведено следно ми е белка
Мајки кое адаптирано млеко го користите за во кашички за бебе што е на доење? Никогаш не сум користела па ме интересира од кое сте задоволни. И кога се воведува втор оброк? Ќерка ми е 6++ имаме ужинка овошје насабајле и оброк зеленчук за ручек, но не јаде повеќе од 100гр кашичка. Океј е? Кога се зголемува количина? И дајте ми предлози за комбинирање на авокадо, освен со банана не ми текнува друга комбинација..
Ако има околу 4 недели од успешно воведен прв оброк, слободно воведи втор. Јас воведов втор оброк на точно 6 месеци. Сега е 7+ моето и си јаде два обилни оброци на ден...Па за околу 2 недели планирам и вечера да воведам ама прво педијатарката да ми потврди бидејќи до сега све беше по нејзина инструкција... За авокадото и јас тргнав да прашам за некои комбинации пошто до сега го давав за доручек со банана, јаболко и житарка. Денес за ручек сакам да дадам авокадо со сладок компир и тиквица и не знам дали смее и може ваква комбинација. Дали некоја мајка пробала таква комбинација би сакала да знам...?
Кашичките со ориз или палента ги мешам со зеленчук но не ги јаде, затоа додавам молзено, па затоа прашувам. На упатството за оризот баш пишува и за подготовка на млечна каша со ад, а јас досега го правев само со вода, и не го сака.. Друго од житарки освен просо ориз и палента што можам да давам на 6++? Пченка, пченица, овес, и други со глутен кога се даваат?
Дадов денес сладок компир, тиквица и морков варени и блендирани, авокадо настрана испасирано со вилушка и ги искомбинирав, си јадеше. Ама прво почнав со бататот тиквицата и морковот-оваа комбинација и е омилена, а после го додадов и авокадото при крај на оброкот го јадеше и така.
девојки цреши дали смеам да дадам на бебе 10++ и ако смее, далисварени малку или свежи? До сеа сите овошјаги варам... И риба немам воведено...време ли е? од кај купувате и каква?
Можеш, таман им е сезона. Јас само првиот месец варев, после тоа свежо. Ако ти се сигурни црешите (домашни) дај свежи, ако не свари ги малку. Само внимателно и не претерувај зашто моево јадеше за викенд директно од дрво, којзнае колку изеде и не можеше да се сопре од какање Си го прочисти организмот скроз. Риба од старт (околу 10м) давав само пастрмка, сега почнав и лосос.
Мамички, имам домашни јагоди..дали мислите дека е добра идеја да ги замрзнам? Ние сме малечки ама дури дојде време за воведување во исхрана ќе биде зима и ќе немам како да ги воведам..и ако да, како? Да ги исчистам па замрзнам или цели со си зелениот дел?
Мајки кога може да се воведе калинка? До сега купена каша немам дадено, но на поклон добив неколку си реков ќе ми се најдат за кога ја шетам. Има на Хип пишува на неа од 4м, но има и калинка внатре затоа сум збунета.
Глутен воведов на 7 месеци со тоа што почнав да давам да пробува вкусови на 5 и пол месеци на ад е моето само. Авокадото сега му го спремам со тарана без јајца, во секоја овесна каша додавам по четврт мешано со овошки и почнав сега со жолчка да го давам. До половина жолчка сум стигната. А авокадо банана и бисквити најчесто за доручек. Е за ад јас бидејќи и си го користам за пиење ги приготвувам ноќните кашички со него. Но мислам не ти се исплајќа да купуваш. Повејќето се раствараат со вода. Не купувај за да фрлаш.
Jас дадов компир на 6 месеци и неколку дена. Ориз на Хип имам со вода го правам и после додавам и малку молзено млеко