И треба време, полека. И мојата беше иста, нервите ми ги тренираше. Јас и ставав малце јаболче додека да се адаптира на 2 оброк (ова кога и воведував зеленчуков ручек) и полека го тргав јаболчето и сега обожава зеленчук едно сфатив им треба време да им легнат нови вкусови и нов оброк
Почеток на 6-ти месец веќе имав втор оброк. Тука ги воведував житарките; Хипп пченка, Холе ориз, просо. Воведов обичен млад компир потоа почнав кромид по малку да ставам во ручекот. Потоа варев домашно пилешко и ставав само од водата во кашичката и кога наполнивме 7 месеци почнав и мевце да ставам...Карфиол воведов тој период...Брокула проба ама имаше грчеви...Бататот ни е од почеток главен во ручеците заедно со тиквичката....
Дај боже така да си продолжи. Ние со дохрана почнавме од пет ипол месеци и до осум ипол месеци, се беше супер си јадеше доручок и ручок по 200 гр. Од кога воведовме вечера се исчезна како со магично стапче. Не сака храна во уста да стави, се храниме по два саати со паузи за играње, душа да ти пукне. И јас како членката што имаше пишано погоре менувам место, хранилка, релаксатор, и на подлога сум ја хранела и на кревет, и во количка и во природа и кај не. Сега сме 11+, скоро три месеца маки мачиме со јадењето. Бевме и на педијатар, и крвна слика и што ти не, као се е во ред, а апетит нула. Сега пред два дена и ја прекинав вечерата, грешка, не грешка, нема друго решение, сакам барем доручокот и ручокот да и се средат. Има ли некој со сличен проблем, да нашол решение???
И тоа пробав, не сака. Ги фрла на земјата сите парче по парче, и на крајот и чинијата пробува да ја одлепи и да ја фрли .
Знам така прават сите, треба трпение многу ке фрла ке се мачка ке шлака на сите страни едноставно ја истражува храната и потоа полека ке почне да јаде.
А како да направам, да и дадавам парчиња неколку пати, па од кога ќе ги исфрли да и дадам повторно кашичка или? Како правевте вие?
Месец и пол уста не отвараше. Се вртеше со главата само што ќе видеше лажичка. Со плачки ќе изедеше 2-3 лажички. Еве ја сега зинува со устата само да и приближам лажица, стигнавме до скоро 130 гр оброк. Прво што пројаде беше од од овошните кашички од шмукалче, и сега тоа и е ужинка на пладне. Јас имав лажички од Томи Типи ама некако беа дебелки и не ги сакаше, па зедов на Канпол со таа јаде сега. Ќе си пројаде, само трпение. Дај и време да се навикне.
Кај мене не дозволуваше да ја храниме ние, по кашести форми ги јадеше со две лажички само и ги полнев, шлакањето со парченца траеше многу кратко. Природно и дојди јадењето сама. И да сакав да давам каши не прифакаше колку ке изеде толку со тек на време почна повеке количински да си јаде.
Фала ти многу Јас веќе воведов ориз и овес по препорака од педијатарот, денес сум во план да дадам авокадо. Да побарам и пченка од Хип да давам..
Шо не сака да јаде трае долго? Кај нас сама почна да јаде за кратко време ама додека да почнам да си го слушам детето траеше долго со пробување на вкусови почнавме на 4м а до 8м немаше ниту еден оброк цел тука пресечив и почнав да се водам по неа.
Мајки, денес ќе воведувам спанаќ за ручек. 7++ Купив од бејби спанаќот и да прашам како го приготвувате за кашички? Сакам да го дадам со ориз Холе, тиквица и кисело млеко и малку путер? Од органски ориз имаше само басамати и интегрален така да останав со Холе уште деновиве...
Втора недела како пробува вкусови. Давам овошје па зеленчук наизменично за да одбегнам запек. Прашањето ми е, тиквата е овошје или зеленчук?