Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. azelea

azelea Популарен член

Женски може ли да ми кажете какви тестенини давате на бебињата,знам без јајца,ама незнам кои некоја фирма кажете..Фалаа

2. darcy

darcy Популарен член

Ќе почекам бар до кај 8 и пол до 9, веројатно тогаш и ќе воведам, за да се спремам за тргањето на работа. Инаку мислев на 8 кога ќе воведам млечни производи, ама некоја недела покасно не е проблем. Инаку бебуш е крупен и ноќе често ми се буди за цицање, па се плашам дека ќе почне да му фали тој оброк наскоро. Матичната уште пред месец дена ми рече да почнам со млечните кашички што се спремаат со вода навечер, ама тоа ми беше (и сеуште ми е) претерано рано.

3. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Мамички имавме штрајк со нејадење и ни излегоа единиците доле па се потсмири,и почна пак да си јаде овошјето супер,зеленчукот со триста лажења и молења,а млечни кашички не сака ни да чуе.Кога не сакаше да јаде му давав кисело млеко го јадеше супер.А сега се спремаат горе единиците да излезат се познаваат бели синко е нервозен и веќе една недела одбива секаква храна,се што правам завршува во ѓубре не сака ни кисеко млеко.Само на цицање сме загрижена сум мн.Утре полни 10 месеци а тој е како новороденче само цица.Ако имала некоја слична ситуација или совет би ви била благодарна да споделите нешто.

4. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

A mu mackas li nesto za smiruvanje bolka, nekoj bebeski gel za desni mu namackaj posebno sekoj pat pred jadenje.
    Izbegnuvaj topli jadenja isto taka.

tincemajmunce likes this.
  5. Kitten

Kitten Форумски идол

Палента не. Значи пченката (палента), просо, амарант, киноа и оризот се житарки без глутен. Исто и хељда, но ја препорачуваат за покасно да се воведе.

@darcy нема врска будењето за цице со вечерата. Бебињава си имаат периоди како ќерка ми на пример на 13 месеци кога се будеше ноќе на два пати за цицање и тоа само поради забите, а веќе јадеше и вечера и ужинки.

@azelea имаш во веро тарана без јајца (фирмата на Веро-Spar).

pilenka likes this.
  6. Пчела

Пчела Популарен член

Мајки јас наоѓам време да пишам само кога треба да прашам нешто.:$ Млеко кравјо во кашите како што е кексолино или другите млечни од кога почнавте да давате и во кој сооднос? Ви благодарам

7. Kitten

Kitten Форумски идол

Кравјо јас почнав од 15 мес. (препорачано е после година), а до тогаш во кашичките додавав адаптирано.
    Не сум сигурна за каков сооднос мислиш.

joy1 and pilenka like this.
  8. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Deneska prv pat ke dadam riba,bela pastrmka.Kako da ja podgotvam?

9. Sky-butterfly

Јас ја виткав во фолија со малку маслиново масло и во рерна да се пече.

pilenka likes this.
  10. zuto

zuto Форумски идол

Јас ја варам со останатиот зеленчук. Не и треба многу на рибата.

joy1 likes this.
  11. Sky-butterfly

И јас ја имам варено, ама иако малку време и треба, пак ми се распаѓаше и губеше вкус од водата. Повкусна ми е печена, исто малку време и треба.

mami blue likes this.
  12. Bela30

Bela30 Нов член

Мајки ве молам за совет. Бебе ќе наполни 6 медеци и сеуште е само на доење, така не советуваше педијатар но време му е да проба и поинаков вкус. Читав форуми, совети од педијатри но никако не ми е јасно како се почнува ( со што колку, па како се покачува дозата). Едни велат сок од јаболче други кашичка од компир. Секој совет е добредојден

13. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

И јас ја ваρам,и што знам вκусот си го има. Заедно со зеленчуκот ја ваρам.

joy1 likes this.
  14. PUPICA

PUPICA Форумски идол

@LaDyDoLl @Sky-butterfly @zuto fala vi,jas veke ja zgotviv☺ ja staviv,zavitkav vo folija namackana so maslinov,pa vo tavce so voda i vo sporet.Za pola saat stana lokum,sega uste sinko da stane i da vidime sto ke kaze.P.S.ja poslusav majkami za nacinot na podgotovka i izgleda ne zgresiv,a citav i deka vaka e najzdravo,prakticno se spuruva i kako da se vari vo sopstveniot sok

15. espana

espana Популарен член

Eve jas ke kazam kako mene mi kaza pedijatar, na 4.5.meseci pocnavme so proba na vkusovi so kupecki sokcinja:jabolko,banana, morkov, krusa, sliva.Sega od 5.mesec pocnav so kasicki kupecki po edna tretina , bebeto stanuva,prv obrok mleko, vtor ovoshna kasa,edna tretina, tri dena taka,od istite vkusovi za petti mesec kako sokcinja.Od vcera pocnav so domasni,svariv jabolko edno go izblendirav, si jadese super, a vodata vo koja se varese si ja ispi taman sokce.Denes pasirav banana si ja izede.
    Ako imas prasanje slobodno prasaj.

alana and menelele like this.
  16. N.Kety

N.Kety Популарен член

i nie pocnavme so dohrana od 6 meseci,jas ja preskoknav tapata na probuvanje vkusovi oti smetam deka nemase poteba pred 6 meseci da pocnuvam so vkusovi oti e na doenje i dobro napreduva i direkno pocnavme so domasni kasicki,sekoja nova namirnica se probuva 3-4 dena pa taa sto veke ja imate probano ja mesas so nova i se taka.
    Se pocnuva so jabolka,krusa (iako moze da predizvikuva zapek,vnimavaj) banana,sliva,orizmorkov kompir.
    vo prviot mesec ne treba da vovedes poveke od 6 namirnici.

espana and Kaetana like this.
  17. ZojaP

ZojaP Истакнат член

majki so sto go kombinirate karfiolot? moevo bebce nekikav zelencuk duri ni kompir. napravivme 8 meseci treba da se vrakjam na rabota a po cel den cicame max 6 lazicki jade duri i od ovosjeto. kolku grama jadat vasite bebinja na 8 meseci?

18. joy1

joy1 Форумски идол

Околу 150 гр јадеше тој период.
    Карфиолот со месо го давам,маслиново плус уште некој зеленчук со понеутрален мирис и вкус :)

19. darcy

darcy Популарен член

Karfiolot se kombinira so brokula, a mozes I so meso I drug zelencuk. Jas planiram denovive da go vovedam. Bebus ima 7 I pol meseci, jade eden ovosen I eden zelencukov/mesen obrok od po 120ml otprilika (kolku edna kupecka teglicka)

20. galapce

galapce Форумски идол

Мамички,компир смеам да дадам на неполни шест месеци за да проба,така?

Mandarinka likes this.