Женски може ли да ми кажете какви тестенини давате на бебињата,знам без јајца,ама незнам кои некоја фирма кажете..Фалаа
Ќе почекам бар до кај 8 и пол до 9, веројатно тогаш и ќе воведам, за да се спремам за тргањето на работа. Инаку мислев на 8 кога ќе воведам млечни производи, ама некоја недела покасно не е проблем. Инаку бебуш е крупен и ноќе често ми се буди за цицање, па се плашам дека ќе почне да му фали тој оброк наскоро. Матичната уште пред месец дена ми рече да почнам со млечните кашички што се спремаат со вода навечер, ама тоа ми беше (и сеуште ми е) претерано рано.
Мамички имавме штрајк со нејадење и ни излегоа единиците доле па се потсмири,и почна пак да си јаде овошјето супер,зеленчукот со триста лажења и молења,а млечни кашички не сака ни да чуе.Кога не сакаше да јаде му давав кисело млеко го јадеше супер.А сега се спремаат горе единиците да излезат се познаваат бели синко е нервозен и веќе една недела одбива секаква храна,се што правам завршува во ѓубре не сака ни кисеко млеко.Само на цицање сме загрижена сум мн.Утре полни 10 месеци а тој е како новороденче само цица.Ако имала некоја слична ситуација или совет би ви била благодарна да споделите нешто.
A mu mackas li nesto za smiruvanje bolka, nekoj bebeski gel za desni mu namackaj posebno sekoj pat pred jadenje. Izbegnuvaj topli jadenja isto taka.
Палента не. Значи пченката (палента), просо, амарант, киноа и оризот се житарки без глутен. Исто и хељда, но ја препорачуваат за покасно да се воведе. @darcy нема врска будењето за цице со вечерата. Бебињава си имаат периоди како ќерка ми на пример на 13 месеци кога се будеше ноќе на два пати за цицање и тоа само поради забите, а веќе јадеше и вечера и ужинки. @azelea имаш во веро тарана без јајца (фирмата на Веро-Spar).
Мајки јас наоѓам време да пишам само кога треба да прашам нешто. Млеко кравјо во кашите како што е кексолино или другите млечни од кога почнавте да давате и во кој сооднос? Ви благодарам
Кравјо јас почнав од 15 мес. (препорачано е после година), а до тогаш во кашичките додавав адаптирано. Не сум сигурна за каков сооднос мислиш.
И јас ја имам варено, ама иако малку време и треба, пак ми се распаѓаше и губеше вкус од водата. Повкусна ми е печена, исто малку време и треба.
Мајки ве молам за совет. Бебе ќе наполни 6 медеци и сеуште е само на доење, така не советуваше педијатар но време му е да проба и поинаков вкус. Читав форуми, совети од педијатри но никако не ми е јасно како се почнува ( со што колку, па како се покачува дозата). Едни велат сок од јаболче други кашичка од компир. Секој совет е добредојден
@LaDyDoLl @Sky-butterfly @zuto fala vi,jas veke ja zgotviv☺ ja staviv,zavitkav vo folija namackana so maslinov,pa vo tavce so voda i vo sporet.Za pola saat stana lokum,sega uste sinko da stane i da vidime sto ke kaze.P.S.ja poslusav majkami za nacinot na podgotovka i izgleda ne zgresiv,a citav i deka vaka e najzdravo,prakticno se spuruva i kako da se vari vo sopstveniot sok
Eve jas ke kazam kako mene mi kaza pedijatar, na 4.5.meseci pocnavme so proba na vkusovi so kupecki sokcinja:jabolko,banana, morkov, krusa, sliva.Sega od 5.mesec pocnav so kasicki kupecki po edna tretina , bebeto stanuva,prv obrok mleko, vtor ovoshna kasa,edna tretina, tri dena taka,od istite vkusovi za petti mesec kako sokcinja.Od vcera pocnav so domasni,svariv jabolko edno go izblendirav, si jadese super, a vodata vo koja se varese si ja ispi taman sokce.Denes pasirav banana si ja izede. Ako imas prasanje slobodno prasaj.
i nie pocnavme so dohrana od 6 meseci,jas ja preskoknav tapata na probuvanje vkusovi oti smetam deka nemase poteba pred 6 meseci da pocnuvam so vkusovi oti e na doenje i dobro napreduva i direkno pocnavme so domasni kasicki,sekoja nova namirnica se probuva 3-4 dena pa taa sto veke ja imate probano ja mesas so nova i se taka. Se pocnuva so jabolka,krusa (iako moze da predizvikuva zapek,vnimavaj) banana,sliva,orizmorkov kompir. vo prviot mesec ne treba da vovedes poveke od 6 namirnici.
majki so sto go kombinirate karfiolot? moevo bebce nekikav zelencuk duri ni kompir. napravivme 8 meseci treba da se vrakjam na rabota a po cel den cicame max 6 lazicki jade duri i od ovosjeto. kolku grama jadat vasite bebinja na 8 meseci?
Околу 150 гр јадеше тој период. Карфиолот со месо го давам,маслиново плус уште некој зеленчук со понеутрален мирис и вкус
Karfiolot se kombinira so brokula, a mozes I so meso I drug zelencuk. Jas planiram denovive da go vovedam. Bebus ima 7 I pol meseci, jade eden ovosen I eden zelencukov/mesen obrok od po 120ml otprilika (kolku edna kupecka teglicka)