Исто бев јас. Од почнување вкусови едвај птвараше уста, после се лажеше кога се глупирав и изигравав кловн и кога почнав да пуштам јутуб за да јаде решив да престанам и да ја следам неа На 7 месеци полека почнавме со парчиња. Сега јаде само парчиња за доручек и ручек, вечерата е претежно кашеста форма ама ја јаде неа. Нема ниеден заб инаку и тоа не игра никаква улога. Пробај дај и банана, види според возраст во каква форма да биде исечена.
7+++, полека ама сигурно воведов вечера. Не јаде обилна вечера ама околу 100 грама +/- јаде...И плус млекото помалку ми го пие сега...Околу 500 мл едвај му доаѓа млеко да испие во тек на 24 часа... Е сега по насока на педијатарката ќе воведувам глутен, бидејќи изминува една недела од воведување на вечерата...Какви се Вашите искуства со глутенот? На каков начин го воведовте? И со кои намирници?
Можеш да почнеш со овесни снегилки, спелтини, гриз, по тој распоред. Е сега, прва недела гледај да даваш 2 пати неделно, па следна недела 3 пати, значи постепено, не наеднаш секој ден. Имаш и како инстант каши, ама јас купувам снегулки, или ги попарувам со вода или ги варам со суви сливи/кајсии и после блендирани. Нормално за доручек ќе воведеш, а после и супер за комбинации за вечера се.
Овесни снегулки имам воведено и тоа пред 10-тина дена и редовно ги јаде...Некаде кажуваат дека овесот има некоја материја слична на глутенот, па се смета како премин од безглутенска на глутенска храна...А, на пакувањето пишува дека содржат глутен...Педијатарката вели другачије... Аки содржат глутен тогаш воведен ми е глутенот...Ќе продолжам со гриз, бисквити и некои од инстант кашиве со глутен... Кој гриз го земате Вие?
Ако не е обележано на амбалажата дека нема глутен овесот, значи има. во ДМ има овес без глутен и како таков е означен.
ај некој да ми објасни како спремате од ова просо. Тука пишува 6 лажици просо во 100мл млеко и 100мл вода??? Млекоо???
Лелее, јас баш таква купив на хипп пченична инстант каша, со цел да има по разновидна исхрана. На почеток сме и искрено не сакам се исто да се повторува сакам полека се да проба.
Препорачуваат цело зрно житарици кои не се преработени и имаат повеќе нутритивни вредности. Јас давам и инстант и цело зрно, кога како имам време. Потоа ќе воведеш овесни смегулки, р’жани итн и ќе имаш избор
За една недела ќе прави 6м, воведовме и овошја и зеленчук, давам ориз и пченична каша, па кога да почнам со овесни снегулки, просо??
На паковката тоа што го зимам пишува 15-20мин јас го оставам пола час за да се распадне да немора да го блендирам, после само овошјето го ставам во блендер ја цедам водата од просото со лажиче истурам во тањир исто сооднос 1/3 просо со овошје и во тањирчето уште еднаш со рачниот поминувам за да се изедначи ама да остане видливо просото за понатаму кога ќе давам парленца да има осет
Просо можеш меѓу првите да воведеш. Јас тогаш воведов просо, пченка, некои други житарки без глутен од кутиите, овес од Дм имав без глутен, сега користам обични овесни снегулки, р’жани исто воведов. потоа глутен како гриз и слично. Прво давав еднаш во неделата глутен, потоа двапати итн.
Не знам , многу брзо се правеше. Давав со овошје. Има млеко во составот мислам. Немам дадено некое време веќе. Префрлив повеќе на обични житарки. Користам инстант житарки на Холе некогаш бидејќи веќе јаде парчиња, а таа каша ја сака без ништо во неа, па настрана давам рендана круша, јаболко и слично и плус инстант житарката Едит: брзо се правеше ова просото на Холе кутијата мелено. Ако мислиш на обично просо, прво го киснев па го варев па го блендав со овошје ама ние брзо преминавме на парчиња, а и просото не го јаде многу.