Mozes. Samo ne znam sam po sebe kolku bi bil vkusen, jas go dadov prvo ednas so tikvica, ednas so morkovce (otkako vovedov morkov I tikvica, sekako).
majki lenenoto seme kako bese podobro da se cuva smeleno ili ne? @joy1 izvini mila sto ti dosaduvam,i koi drugi raboti mozam da dadam na 11 meseci osven leneno sme i semki od tikva. ti blagodaramimaj prijatna nedela
Dobra ideja, samo ke ja primenam koga ke pocne so mleko, AD nemam ni kupeno do sega, a I puter ne sme pocnale. Denes tikva prv pat proba, ne bese vooduseven, ama dovolno izede.
Ova so puter i maslinovo ne vazi za nas neli? Inace eve staviv i tikvica i nisto. Neznam sto ke se pravi. A ne sakam da go silam,uste tolku poveke ke se odbie i ke pocne da se plasi od lazickata mi se cini.
@galapce мила и кај нас беше иста ситуација, јас почнав со пробување на вкусови од шест месеци и дури од седми месец можам да кажам дека почна да јаде оброк. Трпение само, а и сега неможам да се пофалам дека е голем јадач.
Jas za sega da se pofalam saka kashicki,ama mi e strav da ne i e mn.eden obrok cel da i davam, a jade pola kashicka ,stom i ja trgnam, se buni saka uste
А зошто и тргаш, па нека јаде колку сака. Јас секогаш давав колку сака, освен на почетокот кога пробувавме вкусови па ете да го следам како ќе реагира на ново.
За да не биде толку безвкусен зеленчукот, од шест месеци може да додавате ладно цедено маслиново и репкино масло. Путерче дури откако ќе почнете со млечни продукти, после 8ми месец.
Брокула користам за бебешка три пати неделно, се мислам дека имаше ограничување некое, да не користам често?
Заради нитратите ми рекоа поретко да давам ,ги оптеретуват бубрезите. Давај почесто суво гројзе,овес,телешко,какао,бадеми,кајсии.
Поради нитратите, за спанаќот и блитвата знам дека не треба почесто од еднаш во 10 дена, дури ни за возрасни, а бебешките бубрези потешко ги исфрлаат. Инаку нитрати највеќе има во дршката и жилите, па јас секој пат го вадам дебелиот средишен дел.
Мајки приметив дека син ми кака секој ден од јаболкото.Порано се случуваше да не кака по 2,3 дена.Откако почнавме со каши и откако приметив дека јаболкото го протерува, обавезно што и да му давам му мешам со јаболко.Само крушата 2 дена ја јадевме чиста. Грешам ли? Смее ли да јаде секој ден јаболко помешано со друго овошје или зеленчук? Знам дека се дааваат најмногу по 2 намирници за да не го боли мешето.Досега имаме пробано јаболко,круша,морков и денеска ориз. Вчера неќеше од кашата,незнам зошто и не се искака.Денеска се искака 2 пати( вториот пат многу малце) Иначе И оризот денеска му го измешав со јаболко.
Имам јас. Ај да видам колку имам во моментов од габата (одамна не сум поткиселувала, а баш утре планирав да ставам) па да ти пишам. Но и да треба да ја почекаме малце да се размножи ќе те планирам