Кукла јас најчесто со паста ја нудам. Ја мешам заедно со зеленчукот (спанаќ, брокула, тиквица) малку од водата кај што се варела пастата за да не е ептен суво. Исто и врз летна манџа ја имам ставано, со ориз и зеленчук. Можеш во сите видови на плескавици, наместо цело јајце само жолчка стави. За со леќа не знам колку би било во ред да се меша, понекогаш може ама почесто не (два протеина се).
Мајки, дали е нормално што во палентава гледам како ситни црни зрнца ама ептен ситни со неправилна форма? Имам органска палента од Биокосмос...
Единствена каша која ја јаде моето бебе е брокула, тиквица, компир и наросена жолчка одозгора откако другово ќе го изблендирам. Инаку вака ако јаде парчиња Тава ориз со морков блитва тиквица жолчка потпечено во рерна Жолчка со несолена урда и макарони Жолчка банана авокадо Жолчка просо авокадо батат Ориз блитва жолчка Ако нема проблеми со хемоглобин Палента к млеко жолчка Тарана жолчка јогурт
Вчера во хрватската група една мајка на 8 месечно доено бебе праша дали е океј бебенцето да има 3 оброци во денот ако од оброк јаде само 5-6 лажичиња, но не доби конкретен одговор од админките. Истото се прашувам и јас, бебево е 6+++, да речеме дека од 6 полни месеци има воведен оброк доручек. Некогаш јаде 120гр, некогаш 90гр, некогаш 50гр а некогаш 5-6 лажичиња. Дали да ја нудам подоцна со уште јадење или нема потреба, доенче е и цица најчесто за заспивање, некогаш ако е при добра воља ќе цицне и измеѓу, но да речеме дека цица на 2ипол, 3 часа. Прашувам затоа што понекогаш се тегне по јадење, кога ја нудам да цица не сака.
Јас почнав од 5 месеци по препорака од педијатар. Ако добро си напредува бебенцето можеш од 6 месеци, тоа се и генералните препораки.
Јас планирам сега,овие денови ,5 месеци сме,само на доење.Сакам да прашам кое време во текот на денот би било најдобро да почнам со проба ,дали од сабајле некое време после доење или што како? Поима немам во врска со оваа тема...ќе замарам по форумот искусни женички
Можеш од 5 со две три лажичиња и после одма подој. До 6 месеци бебињата што се на ексклузивно доење треба да ги примаат витамините од млекото. Ама тебе доста ти напредува не мора да се брзаш со вкусови, нека цица мајчино млеко најздраво е.
Македонија почнуваат со доручек, странство со ручек. Мене ми плукаше за ручек, па си тргнав по македонски стандард. Доручек и после ќе воведам ручек.
Мене ме советуваа од сабајле. Највеќе за да се види, ако има алергиска реакција на нешто, да може на време да се реагира. Моето бебе спие до покасно па и давам кога ќе стане од спиење, накај 10:30. Ако твоето станува порано, можеш после првата дремка. Ем ќе биде одморено ем малку гладничко па така се поголеми шансите за соработка.
Ако е на екслузивно доење и добро напредува советите се од 6 месеци да се почне.Но јас планирам од 5 ипол да почнеме, и така ќе помине месец дена додека пробаме се и дојдеме до оброк. А и дека ќе почне во градинка од 9 месеци, сакам до тогаш се што јадат да имам воведено веќе.
Првата ми беше на мајчино, почнав од полни 5м,а ова е на ад и од 4 и пол почнав со вкусови. Денес втори ден како ѝ дадов, отвара уста за да ѝ дадам ама одма го плука, многу е смешна
Мене докторката ми рече ако јаде 100ка и поише тоа е оброк се што е под 100ка треба млеко да нудам Така и правам обично млеко пие ептен малце колку жед да утепа, може 50/60мл
@Krofna* а зошто ручек ако се даде не може да се види? @DELFINA81 јас пробав со доручек и само една лажичка и толку беше затвораше уста. Сега 3-4 дена и давам ручек време и повеќе ми го прифати од една лажичка до 70мл стигна.
Јас почнав точно на 5м со вкусови. Сабајле измеѓу 2 оброци да и доаѓа како ужинка, по 2-3 лажички. Прв оброк ручек воведов на 6 полни со тоа што си остана ужинката сабајле овошје, е сега некигаш ќе изедеше и 100гр овошје како доручек и идеше.
Ние уште со вкусови немаме почнато утре прави 5 месеци, уште малце ќе почнеме. Друго сакам да прашам тамо околу 8/9 или 10 месеци смее ли да им де дава конпоти без шеќер. Вчера правевме од вишни и намерно не ставивме шеќер за бебчето.