Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Denes prv pat imavme jaka reakcija na hrana - I toa na Baby First Pap od Hipp. Maticnata pred mesec dena mi preporaca da vovedam navecer, jas smerav deka so 6 I pol e prerano I ne dadov, no denes rekov da probame za rucek. Izede pola doza, I ne sakase povekje, pa ne go forsirav. Kratko posle toa po celoto lice kaj sto se imase dopreno so kasata (na bradata, a ednas I so race ja fati lazickata I posle celo lice go izmacka) se pojavi jako crvenilo I sitni ko plikcinja. Srekja I ispovrati mnogu.
    Jas bev spremna da go nosam na doktor, no mm bese posmiren I rece da pocekame kratko, pocna da se povlekuva crveniloto, go izbanjavme I sega vekje ko nisto da ne bilo. Vazno od pamet me izvadi. Ke si pocnam za nedela dena so palenta I kiselo mleko za tret obrok, tesko deka druga kasa so AD ke proba.
    Mislam @Jagoda123 imase spomnato reakcija na istovo?

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.013
    Leona83 имаа реакција

3. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Фала ти многу Киттен. Чекам да ме известиш :)

4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Дарси а што е тоа од хип?
    Воведовте трет оброк дневно?

5. ZojaP

ZojaP Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2014
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    308
    majki so kakvo meso pocnavte inkako go dadovte prviot pat?

6. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Mlecna kasa e so zitarici ko prasok, se pravi so voda bidejki ima AD vo sostavot. Ne bi trebalo da pravi problemi, ama ete kaj nas napravi.
    Tret obrok nemam vovedeno, ama planiram koga ke napravime 8 meseci I ke vovedam palenta I mlecni proizvodi (daj Boze bez problem)

7. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    majki domasen kravji jogurt na 11 m mozam da dadam ili e rano?

8. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    jas pocnav so domasno pilesko i go dadov vo zelencukova kasa.

9. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    И јас така направив. Прво од житарици воведов просо и киноа, а останати - овесни, ржани, јачменови снегулки со јогурт после 8 месеци. Не ми се експериментираше со прашоци. Житарките си ги купувам органски.
    Значи мислиш дека реакцијата е на АД?

10. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Јогурт може уште од 8 месеци.

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  11. SnowWhite91

SnowWhite91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Син ми и официјално се откажа од секаков вид на зеленчук и кисело млеко. Претходно што убаво си јадеше, блитвата со кисело млеко лом ја правеше и секогаш бараше повеќе, а сега само ќе се залаже со 1-2 лажички и после иди па отвори му ја устата, па и ако проба одма го плука, се гаде, ќе повраќа. Овошје си јаде, млечна кашичка само со бисквити, со ржани или јачменови снегулки не сака, и со рака му давам малку леб и тоа знае да изеде некое зрнце. Се надевам дека е само период, јас го препишувам на забите, горните му се уште одамна отечени,а гледам сега и непцето ако расцепкано му, па се надевам наскоро ќе избијат па ќе почне пак да јаде убаво како што си знаеше. Иначе и тоа што го јаде сега е количински помалку отколку она што го јадеше пред месец дена. Цица, ноќе сега ми се буди на 2 саати и тоа со цивкање, некогаш спие и како да липка во сон. За една недела правиме 9 месеци, колку што знам тоа е период и на скок во развој, па можеби е и тоа. Иначе и месо никако не сака. Му земав и сушен зеленчук и хималајска сол, викам ај по малку колку да му добие вкус, ама џабе и тоа. Утре ќе заколеме домашно петле па утре ќе пробам пилешко да му дадам.

Дали на неполни 9 месеци смеам пилешки џигер да му дадам? Да знам утре дали да го направам за нас, или да му дадам и него. Тоа е баш здраво и убаво.
    Вчера и денес не му давам зеленчук, за утре пилешкото да му го измешам со ориз и некаков зеленчук. Имам дома се од зеленчук, имаме голема бавча и свекрва ми и свекор ми изнасадиа морков, блитва, компир, брокула, модар патлиџан, и што уште не за него, и џабе. Овој ќе биде на мајка му, не сака месо, не сака зеленчук :D и онака цел е на мене, само ми го прават девојче :emo:

На muchacha_a и galapce им се допаѓа ова.
  12. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Pretpostavuvam... Ke vidam slednata nedela koga ke probame kiselo mleko, I toa so doma zafateno ke pocneme. Se nadevam ke nema problem. Posle toa ke pocnam so palenta I proso.

13. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    3.145
    Допаѓања:
    33.889
    Син ми веќе некаде спомнав не сака чиста брокула па му ја мешам со компир и морков, некогаш плус и мевце
    Е сега му направив пред некој ден спанаќ и му измешав со кисело млеко изеде едвај 5 лажички и не сакаше повеќе да отвори уста.
    По извесно време ќе се обидеме пак.
    И од купечките имам пробано со брокула и спанаќ, од тие па ни едно лажиче не изеде, завршија во ѓубре.
    Не е ни чудо што не сака од купечките толку лошо мирисаат:envy: што повеќе никогаш не би му купила зеленчукова каша.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  14. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Majki beba e za uste nekolku dena e 6 m. Jas od 5 m pocnav so probuvanje na vkusovi ama beba mn saka da jade, a i nesto od cicanjevo ne napreduva mn pa resiv da i davam eden obrok. Poslednive denovi si jade 120 gr, pa prasanjeto mi e dali e mn, malku ili dovolno za edno bebe od 6 m. Inaku mislam i uste da i dadam deka ke jade ama mi e strav da ne preteram.

На galapce и irenna им се допаѓа ова.
  15. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    120 e dovolno zasega, za nekoja nedela mozes uste eden obrok da dodades ako deteto si bara.

На menelele му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.067
    Мила, убаво што сака да јаде малечката. Туку, ако не напредува од млекото, не знам зошто мислиш дека ќе напредува од овошјето? Претпоставувам со овошје си почнала, како сите други тука.

Бебе ќе почне да напредува од оброците кога ќе воведеш житарки и месо, а од овошјето и зеленчукот слабо. Млекото е приоритет на бебе во првата година.
    Во Америка знам дека обично почнуваат со житарки, со бебешки ориз како дохрана ако на детето не му стига млекото. Јас исто имам пишано дека форсирав млечен оброк поради непиење на млекото, па со самото тоа и недоволно напредување.
    Сакам да кажам дека јас не би и скратувала оброк млеко ако го пие поради овошјето, освен ако не додаваш оброк плус, барем не засега.
    Ти го препрочитав постот пак. Додуша со цицањето е подруго, највероватно не сте уоброчени, јас повеќе зборувам од аспект кога бебе е уоброчено со млекото, претежно со ад.

17. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    @Sky-butterfly
    Nie sme na doenje celo vreme koga saka i kolku saka. A pocnavme so zelencuk kompir, morkov i tikvica pa posle ovosje. e sega citam vikas od ovosje ne se napreduva ama kako i da e veke e 6 m i koga neli treba da pocne da jade.
    Inaku da ve prasam pred nekoj den edna femimka rece deka ako se pocne so cvrsta hrana beba treba da pie voda, a pedijatarot mi vika ne forsiraj ako ne saka vida dovolno i e mlekoto. I sega sum zbuneta a beba na dva tri dena kaka. Neznam sto da pravam so vodava?

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.067
    Да да, туку мислев поради тоа што потенцира дека од цицањето не ти напредува па си и вовела оброк поради тоа.
    Не се разбравме. Не знам што ми е денес, се нешто погрешно разбирам. :tmi:

Па мајчино млеко е повеќе вода па затоа. Можеби да не се полни со вода па да пие помалку млеко.
    Можеш да и понудиш, ако сака сака, ако не- ќе научи.

19. femina11

femina11 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2010
    Пораки:
    553
    Допаѓања:
    227
    menelele i nie sme veke 6 meseci i isto kako i Vas pocnavme so probuvanje na vkusovi uste od 5 meseci,a sme na cicanje. Nekogas mu davam po 120gr,nekogas pomalku zavisi kolku saka. Bidejki sme na cicanje i toa ni e osnovna hrana. Jas pocnam prvo so ovosje,jabolko,krusa,sliva i banana.A od zelencuk mu imam dadeno morkov,kompir i tikvica.

Vo vrska so vodata,iako sme na cicanje koga bese mn zesko mu dadav voda bidejki znaese da place,a ne mu bese nisto i maticnagta mu rece da probam so vodicka i uspesno bese. Posledno vreme koga ke mu dadam ne saka da proba,veke znae i da ja zatvora ustata. Jas i ne go forsiram mn za voda.

20. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    Мами бе, со што го мешате амарантот? Синко го јаде со било што ама да бидам искрена јас еднаш кога пробав од кашата со амарант многу гадно ми дојде. Синко ја лапна цела ама некако се осеќав крива дека не сум му направила слатко јадење.
    Друго, имам табела која вика спанаќ може на 7 месеци ама нетретиран. Се мисли непрскан? Не знам кај да најдам таков.
    Освен блитва, спанаќ, карфиол, пиперка, тиква, целер, лук и кромид, што друго можам да дадам на 7?