Jas od hip zemam i mu davam retko po nekoe da griza sam ako e mnogu gladen dodeka spremam za jadenje ili ako ne gleda nie deka jademe nesto sto ne smee toj.
И јас ја следам има убави работи,а исто и профилот на бебе рецепти. @Krofna* да,со палента си вовела пченка.Колку месеци направи твоето? Нели можеш веќе глутен или 6 сте.Можеш и безглутенски амарант,киноа,хељда нешто од тие,јас на големата ги давав после 6 месеци
За некој ден 7 полниме, читав од преска ќе воведам киноа па амарат Фала ти многу на одговорот ептен сум изгубена со житаркиве не сум јадела и сеа за бебе ми е све измешано
Читав со што се комбинира во суштина со се можеш ако даваш наутро со овошје ако даваш за ручек можеш со зеленчук Исто ко просо да речеме
Здраво. Денеска 3ти ден давав морков, со него започнавме вкусови и сите 3 дена јадеше по 4 5 лажичи. Првиот ден си какше убаво, но веќе два дена нема какано. Дали е нормално и што да направам? Фала ви Инаку прди и мислам дека и е тешко пошто не е какана
Следно воведи нешто што отвара , тиквичка круша слива нешто од тие и ќе се регулира. Нормално е на почетокот да се јави проблем со столицата можеш пробиотик ако не даваш да дадеш.
Од 6 воведов палента и ориз, палентата ја давав во комбинација со зеленчук за ручек зошто имавме само 1 оброк, а сега имаме и доручек и ја комбинирам и со овошје, јогурт, кисело млеко…
Со што да комбинирам блитва? Утре ќе дадам прв пат. И сакам да ја замрзнам, дали да ја обарам па да ја замрЗнам или свежи листови да замрзнам? Кајсии, сливи, праски, круша, цреши и малини уште не сум дала од сезонскиве, сѐ само во купечки кашички… Можам ли да дадам од пазар или од маркет купени од овие намирници? Никако не можам да најдам непрскани..
@no name5 по тоа што имам читано ( се подготвувам уште малку со вкусови да почнаме ) морковот содржи многу нитрати, затоа не е препорачливо уште во самиот старт да се даде. И јас не знаев за ова од причина што кажа и ти секаде е меѓу првите, и кашички готови. Јас здравје планирам накј 7ми да го воведам во исхраната.
Не постојат универзални табели. Препораките се сменети. Се дава се на бебе. Ама! Треба да се внимава што се дава. Логично е да се почне со што е полесно за мешето, па да се додаваат “потешки” намирници.
Органски цреши имаше во Тинекс, а кајсии, малини земав од Добра земја. Круши земав од Бе-орг ама реновираат моментално и не работат.
Јас ја давам со компир, малку морков и лукче. За замрзнување ја обарив, изладив и си ја подели во касички за еден оброк. Јас давам од маркет ама излупени и обарено неколку минути бидејки не им го знам потеклото.