Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.904
    Допаѓања:
    18.788
    Кога ке воведете повеќе намирници полесно ке е и нема да требаат мениа. Јас правев по инспирација - месо телешко или пилешко, компир, морков, домат, тиквица, и менував брокула карвиол модар птлиџан лук кромид итн.

На eta, azelea, Krofna* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.267
    Допаѓања:
    19.064
    Еве една добра апп ја во неа се внесувам и правам план за наредна недела. Имате да додавате храна да впишувате што е пробано, каква реакција имало, да сејфувате омилено мени итн... мене ми е доста од помош.
    Baby meal tracker

Прикачени фајлови:

На LivingGlam, Lovebug01, Ivana.kas и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Li-Li

Li-Li Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2013
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    356
    Мамички здраво.Бебе е 6 месеци и веќе воведов ручек, но беба многу малку јаде. По колку грама им давате на ручек на вашите? По 100 грама и правам на јадење, но не го јаде цело.

4. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    2.643
    Дај му време, не може одма да изеде 100гр. Некои деца да, некои само некоја лажица и тоа со молење. Дај му бар 1 недела и постепено ќе стигнете до нормален оброк.

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.267
    Допаѓања:
    19.064
    На ад е или на цицање ?

6. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Јас да пишам нешто, верувам ќе помогне на некој во врска со маливе манипулатори :rofl:
    На 7 месеци почнавме со парчиња бидејќи одбиваше каши(иако приметував дека кога сме излезени купечките ги јадеше, не сакав дома да давам купечка секој ден)
    Теравме така со парчиња до 8ми месец, се што би ставила во каша за ручек давав како парче, обарено или печено со малку несолен путер, месото со рачен блендер на ептен ситно и го давав. Си јадеше и океј беше
    Е тогаш на 8ми почна и тоа да го одбива, мака мачев, се плукаше. Пробав дома со купечка каша, ја јадеше.

Барајќи совети во хрватската група прочитав да и го направам ручекот, блендам и ставам во празна тегла од купечкиве. Да признаам, не пробав веднаш, не мислев дека бебињата се толку “паметни” :?: ама не сакав да давам купечко и немај каде, еден ден кога по обичај ми го плукаше јадењето, го изблендав и ставив во празна тегла.
    Маф го направи. Не ми се веруваше и така сега комбинирано давам, ручекот е најчесто каша, доручекот овошје секогаш парчиња, вечерата зависи.
    сите чинии бебешки ми се дигнати, се ставам во празни тегли и јаде малата гајле нема сега мисли си добила тоа што сака хехе :rofl:
    Да напоменам дека не почнав дохрана со купечко, сум и давала до сега 4-5 пати вкупно кога сме биле излезени за ручек време ама ете си запамтила она :doh:
    Ако некој има слична мака нека проба :D

На Осе, LivingGlam, MilaSs12 и 14 други им се допаѓа ова.
  7. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.472
    Допаѓања:
    8.868
    Ќерка е скоро 8 месеци и уште има некогаш да изеде едвај 100 грама. Матичниот а и уште еден педијатар ми рекоа да не се замарам со тоа и да не споредувам со други. Колку сака толку. Не бутам со сила лажица ниту па пуштам цртани или изигравам кловн додека јаде. Ако изеде ептен малку после пола саат пробувам пак. Обично во просек јаде по 130 грама.
    @Katerina94 jaс од старт давам во тегличка, домашна кашичка. Приметувам дека повеќе така јаде него во тањирче. Почнав така зашто мерилица ми е колку гр каша ќе изеде :)

На Осе, Katerina94, Li-Li и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Li-Li

Li-Li Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2013
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    356
    На цицање

9. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.267
    Допаѓања:
    19.064
    Гледа 2 3 саати после цицање да е оброкот

На Vojdana му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Кажете ми комбинации за воведување жолчка. Утре втор пат и давам, вчера прв пат дадов една осмина. Ја мешав со палента и јогурт но не сакам со млечно да ја дадам. Можам така без ништо, гмечена?
    Наутро најчесто јаде овошје и житарка ама не ми иде некако жолчка и овошје...
    Од зеленчук имам воведено компир, батат, тиквица, авокадо, кромид, домат, морков, брокула и карфиол.

11. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Јас дадов 1/4, многу малку беше тоа 1/8 една ронка. Чисто и дадов кога воведов

На kanella му/ѝ се допаѓа ова.
  12. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    за појадок јас давам тикватник. Гриз, тиква, жолчка

На kanella му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    @kukla21 @Katerina94 фалаа, денес ќе дадам со авокадо гмечено го јаде многу у последно време, наредно давање со тиквица и гриз ќе комбинирам.

На Katerina94 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    не тиквица, тиква

15. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Ох, успана читав |-) и тиква има пробано, ќе го направам и ќе пробаме, ја изеде денес четвртината со авокадо.

На Осе и kukla21 им се допаѓа ова.
  16. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.878
    И јас воведувам моментално жолчка по шема од педијатарката. Денес дадов за ручек ваква комбинација: осмина жолчка, младо компирче, две тркалца батат, тиквица, модар патлиџан, кромид и маслиново масло. Беше превкусно. Си изеде 240 грама. 8++ е.
    Јас жолчка со овошје не сакам да давам. Ама тоа е мое мислење. Не значи дека за сите треба да е така...
    Можеш и со ориз да дадеш и зеленчуци и маслиново...

17. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    2.643
    Зошто и компир и батат заедно?

18. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.878
    Кога давам обичен компир ставам и две тркалца батат внатре бидејќи и дава блажина на кашата и не е блантава...И после и другите зеленчуци и месо внатре и испаѓа многу вкусно.

На Mila_Skopje му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.472
    Допаѓања:
    8.868
    Има ли некоја шема за воведување глутен? Со кои намирници се почнува? Што да очекувам од реакции?
    И спанаќ уште немам воведено а бебе е 7+++ зошто некако не ми се дава од оној пазарскиот свежиот. Можам да дадам од оние што се замрзнати по маркетиве, беби спанаќ?
    И друго, кога се воведуваат чиа, ленено, ким, сусам, цимет и такви семки/зачини?

20. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.267
    Допаѓања:
    19.064
    Ја спанаќ дадов на крај на 8м од тој беби спанаќ спакуваниот.
    Глутен воведов со овес, гриз и останати кашички на хип со глутен и инстант кутии.
    Шема кукла пиша еднаш за една шема нејзина пребарај ја низ темата. Не ја памтам како беше

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.