Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. **MajkaE **

**MajkaE ** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2020
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    298
    Дали постојат безглутенски бисквити, и кои се најдобри? Денес планирам да земам.

2. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.878
    Мидлам дека има на Лобело. Во подобро снабдените аптеки ќе најдеш такви. Имам мислам видено...

На **MajkaE ** му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Земав на лобело

На Vojdana и **MajkaE ** им се допаѓа ова.
  4. **MajkaE **

**MajkaE ** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2020
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    298
    И јас сега зедов Лобело безглутенски. За некој ден правиме 7 месеци, па планирам да и дадам.

5. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Јас една недела пред 7 да наполниме дадов секако се на база на скроб, можеш слободно да ставиш во кашички
    Јас ставам во доручек кога сакам да одмори од житарки само овошје и бисквита

На **MajkaE ** и Mila_Skopje им се допаѓа ова.
  6. A.n.g.e.l.a.V

A.n.g.e.l.a.V Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    2.402
    Ние од вчера почнавме со вкусови, со тиква. Сега нареден вкус пак зеленчук така? Или може наизменично овошје и зеленчук? И давате вода? И каква?

7. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Јас давам најизменично, 3 дена зеленчук па 3 дена овошје. Вака давам бидејќи секоја намирница 3 дена ја воведувам. За најизменичново добив совет и овде на форум и од педијатар, за да не се ствара запек и за да не преферира само овошје или само зеленчук.

Вода за бебиња имам видено на Хип, имаше и некоја мислам грчка според името кое сега не ми текнува, во Зегин ја имам видено. Јас давам Ладна, таа ја пиев додека доев, со таа правам формула сега и кашички, па и за пиење таа.

На A.n.g.e.l.a.V, DELFINA81 и Alishan30 им се допаѓа ова.
  8. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Јас Јана давам. Сеуште не сме почнале со вкусови а вода почнав неделава да давам.
    Пие од чашка.

На dromka, Осе и A.n.g.e.l.a.V им се допаѓа ова.
  9. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    323
    Дали со давање на хип кашата со шумско овошје сметаат дека е воведена секоја состојка што ја содржи кашата?

10. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.878
    Мајки препорачајте некоја вкусна млечна каша за добра ноќ. Му правам домашни ама не секогаш можам 3 пати дневно да готвам. Земав на Холе, пченична со млеко и банана. Ја сака ама мене баш не ми мириса убаво...Препорака за некоја друга. 8+++

11. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Хип гуд најт со јаболко. Хип банана и какао. Хип бисквит гуд најт.

На Vojdana му/ѝ се допаѓа ова.
  12. BeloMache

BeloMache Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2020
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    201
    Zdravo mamichki. Aleksej e 5++. Pochnav so dohrana na nedela pred 5 meseci. Jade jabolko, krusha, morkov, tukvichka, morkov, sliva, kajsija, praska, tikva, oriz od hipp, zito so jabolko kashata na hipp za vechera, nokjna karsha na hipp banana so zito. Vo princip sekogash my davam kombinacii, skoro nikogash edna namirnici,eventualno za doruchek tikva ili sliva koga davam. Vovedov brzo, I davam eden obrok okolu 12h, eden okolu 20h. Znam deka ne treba taka, no gladen e. Pred da pochnam so dohrana beshe konstantno na grada. Seushte cica, no ochekuva da jade vo toj period od denot. Normalno napreduva vo kilaza. Vodichka ne saka da pie, smeniv shishe pred nekoj den, pa uspevam okolu 20ml vo denot da go prelazam odvaj.
    Ve molam sovet od iskustvo ili poznavanje, koga se voveduva tret obrok, dali fiksno se drzite kon davanje namirnici po preporakite.
    P. S. Ne davav edna Namirnici po 3 dena, nema problem do sega.

13. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    на 5 месеци прашуваш за 3 оброк?? Па тоа дете ни еден не треба да има. Млеко му треба. Доено бебе цица кога и колку сака. Ред на цицање нема.

На Ivana.kas му/ѝ се допаѓа ова.
  14. BeloMache

BeloMache Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2020
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    201
    Tochno deka nema red, I ostanuva taka, go dojam koga saka I kolku saka. No treba da pochnam za 1 mesec na rabota za zal mnogu rano I zatoa vovedov dva obroka. Za tret ne mislev odma, samo prashuvam koga od prilika se dava.

15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ако идеш ма работа детето пак млеко треба да внесува, не немлечна храна.

На BeloMache и Katerina94 им се допаѓа ова.
  16. Katerina94

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    За убави рецепти и идеи одете на: mala beba veliki gurman на инстаграм. Во хајлајтс се означени рецептите според месеци. Топло препорачувам. ^_^

На Ivana.kas, Krofna*, Tiny Love и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.941
    Не би навлегувала во тоа колку е не исправно тоа што го практикуваш, но побара совет...Кога веќе си дала оброк и тоа два, барем тој што е во 20h помести го порано. Водичка нема да прифати веднаш, моето дури кога пукна жешкото прифати, значи некаде после 2м. од воведување на вкусови. Иначе прв оброк на 6м., втор на 7м. и трет на 8м. се дава, ако почнеш со давање на вкусови од 5м. Искрено уште имаш шанса да се ресетираш со оброците и да тераш по препораките. И другарка моја тргна на работа во 6м. па се префрли на ад за тоа време кога не е дома. Можеби можеш да се одмолзуваш ако не си за ад.

На dromka, Ivana.kas, Bicka77 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Да. Го имаше некој веќе ставено тука и супер е навистина. За собирање идеи е топ :)

На BeloMache и Katerina94 им се допаѓа ова.
  19. Katerina94

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Многу е важно да има размак од минимум еден месец меѓу воведување оброк. Вкусови обично се воведуваат еден месец додека имаш што фа даваш и комбинираш, потоа воведуваш прв, чекаш месец минимум па втор оброк итн. На тие мали желудници и цревца навикнати само на млекце многу оптеретување е начинот на кој тераш. И вечера според педијатри последно де воведува откако имаш доручек и ручек( воведувањето на месо после 7ми е важно за хемоглобин) вечерата е претежно млечно со житарки и како што кажав, се воведува после другите оброци. Повеќе ти е важен ручек со месо(после 7ми) отколку вечера.

На Bicka77 и BeloMache им се допаѓа ова.
  20. BeloMache

BeloMache Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2020
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    201
    Pak ke kazam, bebeto cica I ne planiram da go odbijam dodeka imam I saka. Voveduvanje cvrsta hrana ne go zamenuva, redovno prodolzuva so cicanje.
    Ad piese kombinirano koga se rodi I Sam go otfrli, I pokraj toa shto 2 paketi hipp gi frliv. Pravev pauza vo nudenje na ad, no povtorno ke probam. Dodeka pak za odmolzuvanje, nemozam da odmolzam mnogu, no nema da se otkaza od toa kako prva opcija. Probav pred nekoj den, bezrazlika sto e moe mleko nikako ne prifaka shishe.

Samo da napomenam bidejki gledam deka ste zajadlivi. Prashav za soveti za ishranata kako praktikuvate.Ne pishav da me osuduvate, dovolno sum svesna da znam na kakvi reakcii ke naidam od ekspertite majki, no I jas znam od koi pricini pochnav da viveduvam I sto, pa spored toa shto kazuvam, ochrkivam posovesni I razmisleni komentari. Vi blagodaram.