Ориз инстант на Хип давам, сеуште сум на првата кутија. Исто како тебе, го правам оризот со вода, околу 30гр ми испаѓа па мешам со овошје/зеленчук околу 80, 90 гр во блендер. До сега не ми направила проблем.
Тука да не грешам јас го правам 60 ориз со 60 овошје. Мене ми е да не и смета нешто во овие прашоциве на хип. На почеток пред да се префрлиме само на доење, пиеше кратко хип комбиотик формула и тогаш исто многу ми плачеше.
На форумов прочитав па потврдив и со педијатар дека 1:3 треба да е соодносот житарка-овошје/зеленчук.
Може да не и одговара за стомачето. Мојот имаше мака и од Ад млекото на почеток и ттоа од 4 дена што му даваа во болница, а од кашите што се за правење во кутија сите што беа со млеко мака му правеа на стомакот. Земи пробај на Лино земи Рижолино и ќе видиш дали има подобрување.
Ќе пробам со 1:3 прво, ако пак ми плаче ќе сменам со друг ориз, палента, ваљда не е дека не и одговара и ориз и пченка
И јас сега почнав со жолчка, 1/8 пројдовме минатата неделс сега следно по 1/4. Глутен немам воведено, сега треба ли цел месец да чекам заради жолчката? Многу долго ми се гледа цел месец, немам воведено многу работи што би требало на оваа возраст како малини, лубеница, диња, спанаќ, киноа, амарант, црн патлиџан, боранија, грашок, леќа, праз, урда…И манго кога можам да дадам? Посебно воведувавте? Имам неколку од оние шмукалчињата со манго па се мислам дали да ѝ дадам.
Манго немам дадено, ниту јас сум јадела, не па на неа А за жолчката таму последната недела измеѓу можеш да дадеш нов вкус. Ќе стигните со вкусовите, не се грижи. Еве не скоро 10м а се скоро е воведено, некои можеш и по 2 дена понатаму, немора се да е 3 дена. Какао, цимет, лук, патлиџан давав по 2 дена. Ќе постигнете
Членувам во една српска група во која се претежно универзитетски професори по биохемија, хемија, доктори, научници и тоа се претежно средовечни луѓе и луѓе во поодмината возраст. Овие одговори ги добив на мое прашање во групата: дали со лупење и варење на овошјето се отстрануваат пестицидите и за арсенот во оризот. Кој е во можност нека прочита дел од коментарите. Долги беа па направив на 2-3 пати скриншот. Spoiler: Одговор Spoiler: Одговор2
Како мерите колку грама или милилитри да спремите за оброк? И друго да прашам од кога ги седнувате во хранилка? Дали давате сокче? 5++ сме Како го спремате овошјето/зеленчукот,го пасирате со вичушка или во блендер? Со млеко,вода или без ништо?
Многу добро напишано! Навистина некогаш ние мајките мислејќи најдобро за детето забегуваме, а ова е добар потсетник!
Користам тегличка од готовите каши и така мерам. Сокче не давам, давам само водичка сега на жешкото и многу сакаат да појат вода. Овошјето и зеленчукот ги блендирам да биде мазно со средна густина така сакаат. Во доручекот обично ставам млеко а за ручек водичка (некако млекото не ми оди со зеленчук). Во хранилка ги седнав кога почнаа да пробуваат вкусови 60степени агол.
Верувај дека се во право. И не само што се професори, доктори и научници, туку и самите одгледале по 2-3 деца и знаат што зборат. Нивниве коментари ме охрабрија за градинка. Иако е сега Војдан уште мал за градинка ама кога ќе дојде време ќе си го однесам. Како илјадници деца што пораснале во градинка, здрави и прави, така и моето може...И нека си јаде таму све што ќе му дадат. Поцврст ќе биде. Јас во бременоста јадев како секогаш што сум јадела во животот. Пиев по литро Спрајт на ден, јадев бурек со месо на сабајле, јадев и паштети понекогаш и чипсови по 200 грама, на 35 години со ризична бременост... Све што ми бараше душа јадев и родив здрав син во 38 недела, 3100 грама... Инаку им пишав на професорите во групата за совет бидејќи бев мотивирана од треторазредната хрватска група со мајки кои се водат по некои СЗО препораки. Пред десетина дена таму во хрватската група една мајка бараше идеи за вечера и ручек кај 8 месечно бебе па и напишав тоа што наши педијатри овде не советуваат. И дадов идеи за вечера палента со кисело млеко, житарка со бисквита и ад млеко, за ручек компир, ориз со други зеленчуци и месо...За нецели 5 минути бев блокирана од групата со објаснување дека давам совети што се погубни (бисквитите се зло, млечни производи пред 10 месеци не смее пошто од СЗО рекле така , а оризот е полн арсен и е отровен...) Ама затоа ставаат адаптирано млеко во каша од морков за да се лаже детето и да јаде такви блувотини од кои мене ми се повраќа... Без разлика дали имаат или немаат дипломи ова за мене се неинформирани жени што се хистерични и параноични... Кога немав дете има голема одбивност према таквите мајки ама си велев ај немам дете па не сфаќам вакви работи за мајчинството. Сега откако имам дете, здраво, право, убаво- уште повеќе ги презирам ваквите бидејќи шират разни пропаганди. А нивно право си е како ќе го хранат детето, ама не да наметнуваат научни невистини на илјадници мајки овде на Балканот и да судат за други мајки. И на крај испаѓа дека нашите педијатри во Македонија се неписмени во споредба со нив...
Не даваат ориз и млеко ама затоа живеат до фабрика и јадат био намирници. Нездрава работа, све се третира со пестициди, само со био се дозволени помалце видови на пестициди. На здрава почва нема потреба да се употребува пестициди ама сите знаеме колку има здрава почва кај нас и општо во светот.
Која моцарела им ја давате на бебенцата? Денес сите што ги видов беа со додадена сол а мм ме убедува дека не постои не солена моцарела.