Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. **MajkaE **

**MajkaE ** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2020
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    298
    Ние сме 7 месеци па сакам да воведам месо. Ме интересира на која возраст се воведува, какво и по колку ?

2. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.941
    Почнав со воведување на телешко на 6++++. Прво водата кај што се вари телешкото, од неа три дена по ред ставав во кашата, па потоа продолжив со мевцето. По совет на педијатарот почнав со 10г, два пати неделно, од 7++ почнав да му давам 20г, секој трет ден. На 8+ ќе зголемам на 30г.,.... постепено тераме.

На **MajkaE ** му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    @Milkiway
    Овој гриз го даваш?
    Сакам утре да му дадам, содржи глутен 7+++ ќе сме
    Да не е рано или?

Прикачени фајлови:

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.262
    Допаѓања:
    19.051
    Дада тој е јас од 6+ му дадов глутен. Некои педијатри викаат од 6м некои тврдат од 9м. Како ќе одлучиш ти

На Krofna* му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    да се надоврзам на Милки. Ова е класика гриз :) И јас си го јадам :)

за глутен таман си. Педијатриве не знам дали следат нови насоки. Тие викаат порано да се почне со алергени и глутен. Секако, за почеток помалку давај. Не секој ден. Секој 3ти ден, па секој втор втората недела, па секој ден третата, па четвртата колку сакаш. Следиш надуеност, грчеви, вознемиреност, промена во столица…

6. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Незнаев дали да те тагнам и тебе за совет мило ми е што ми пиша :$
    Педијатар ме искара зашо не сум дала што сум чекала она не ме советувала да чекам :|
    Веќе исцрпив варијанти за јадење решив дека морам да внесам
    После овој гриз натаму житарките со глутен ми се внесени сите така?

@Milkiway ти прекрасна како и секогаш :hug:

тнх од :l: на двете

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  7. rainbow_bb

rainbow_bb Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2020
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.256
    во фаза на пробување вкусови сме, дали може да обарам количина на тиквица за 3 дена и да ја складирам во фрижидер додека ја воведувам наместо да обарувам секој ден по малку за секој ден посебно? прв пат мајка и не толку вешта во кујна тука. :hai:

8. mila89

mila89 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    891
    Проблемот е што она не сака млеко да пие, едноставно не е лакомо бебе, па затоа да сме почнеле со храна.

9. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.262
    Допаѓања:
    19.051
    Ааа епа тоа е друго тогаш сигурно знае педијатарот јас би слушнала и второ мислење

10. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.906
    Допаѓања:
    11.756
    Јас така направив,ние со тоа и почнавме.
    Утредента пред да и дадам ја оставив на собна тт,да не е ладна знаеш и секако ја пробав.Беше ок.
    Е сега дали така треба да правиме,нека ни кажат поискусни мајкички.:hai:

На rainbow_bb му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Јас не би, посебно не за бебе. Доктор еднаш и за мене ми има кажано да не јадам стоено, исецкано овошје или зеленчук бидејќи собираат бактерии

На dromka, Ognena*, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    глутен не е намирница како другите па да предизвика алергиски реакција. Може детето да изреагира на житарката, меѓутоа за да има реакција (не дај боже) на глутенот треба време да мине (години).
    Така да терај полека со глутенот како што ти пишав и следи реакција. Подуеност, гасови и слично може да се знаци дека не толерира убаво бебето.

На Krofna* му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Беба е 6++. Како што пишав пред некој ден, не сака да ги јаде зеленчуковите каши за ручек.

Денес пробав да дадам зеленчукова каша за доручек, без овошје за вкус (како јаболко на пример). Ја изеде цела, 90-100гр. Не беше баш лесно како кога јаде овошје за доручек ама сепак изеде.

За ручек дадов овошје. Ги прескокнав бананата и праската кои и се омилени. Ја изеде цела каша, 130гр.

Чисто сумњам дека е паметно да продолжам вака ама па не знам што да правам.
    Денес направив вака за да видам дали е спремна за втор оброк и очигледно дека е.

Не менував ништо во рутина. Доручекот го дадов во исто време како и секогаш, после 3 часа од АД. Ручекот исто, како и секогаш, после 3 часа од АД. Дремките исто и ги запазив.

Совет?

На Ivana.kas му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ivana.kas

Ivana.kas Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2021
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    636
    Ставаш батат во зеленчуковите каши? Подобар вкус им дава, ако не даваш пробај види дали има промена.

Ќерка ми се разјади убаво на почеток па кога вадеше заби едвај по три лажички, да не е до тоа?
    Обично сите препорачуваат доручекот да е овошен, а ручекот зеленчук да е но знам доста мајки поради х причини прават обратно и така им успеало. Остави самото дете да те води, не се ориентирај на време, да мора да е се точно дадено во одреден час. Правев и јас така на почеток но приметив дека како расти така сама си менуваше време за јадење, таа кога сакаше а не јас кога сакав. Сега сама кажува кога и се јади.

Трпение само мајка :l:

На Bicka77 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Пробувам со батат, не го сака. Ме знам дали не го ппгодувам бататот, од неколку места земав, пробав и белиот и портокаловиот. Бебе не го сака :|

Гледам секогаш да дадам 3 часа после испиено шише АД оти знам тогаш е гладна а не прегладнета, барем за сега така покажува, сигурно понатаму ќе смени, па ќе ги прилагодам и оброците.

За ова со препоракиве, не знам зашто е така, а и ја сегде тоа го читам/слушам.

Утре ќе зборам со педијатар и нутриционист па ќе видам што ќе правам понатаму.

Фала :hug:

На dromka и Ivana.kas им се допаѓа ова.
  16. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Па месецов само 300г ставила, ама па 8кг е на 5месеци, 68цм долга, не е мало бебе кое не напредува. Дуплирана родилна тежина има пред 6месеци, што им е со советиве не знам.
    Не ја прашав зошто..
    Јас не планирам така сите три оброци да и ги тупнам наеднаш, ќе си следам бебе како покажува интерес за храна.
    Засега пример не е воодушевена ич :D

@kukla21 Она ме советуваше на ручек да пробуваме вкусови за тоа да е првиот оброк всушност, ама јас и давам кон 11, ни доручек ни ручек. Тогаш ми е најрасположена, пред дремка а после утринско цицање.
    Нека ги вкуси прво, па после полесно ќе е за воведување оброк мислам.
    Ич не сакам на саат да гледам кога,па колку па што, туку кога бебе сака ..
    Денес во 11, утре може во 1 ќе и се погоди да јаде, мислам не грешам ако не сум точна секојден со времето за јадење. Барем засега секако.

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.262
    Допаѓања:
    19.051
    Па не може секој месец по 1кг д следи си бебе и мене ме изненадува од кај им е тоа

18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Многу асоцијации советуваат да се почне со ручек. Еве и кај @Monella тој беше советот. Мислам и дека децата полесно прифаќаат ручек т.е да не е веднаш по будење јадењето.
    Следи ка бепка. цел живот ќе јадат, зошто брзање. Имаше една другарка статус ма фб ставено - врати се време кога ништо не сакав да јадам :)

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.470
    Допаѓања:
    8.863
    Пред некое време земав Семолина од Холе мислејќи дека е оризов гриз безглутенски. Дадов неколку пати за доручек со овошје зошто оризот ми е одамна воведен и тоа поголема количина. Денес читам дека има глутен, која глупача сум:worried: А мислев да почекам некое време за глутен зошто периодов воведувам жолчка.. Сакав прво овес да дадам. Да чекам сега уште или да продолжам со глутенскиве? Инаку сме 8+

20. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.792
    Допаѓања:
    145.347
    Таман сте за глутен.

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.