Uspesno pomina voveduvanjeto na kiselo mleko denes, epten mi olesna. Sega uste dva-tri dena pa da vovedam palenta I ke imame tret obrok. Kupiv I proso denes, pa zdravje boze narednata nedela I toa ke bide...
Навистина mariz немаш таков проблем. Јас на пример минатата недела бидејки помалку цицаше,ноќта кај 03 часот не се разбуди. Јас кога се разбудив во 05 и 30 десната града ми беше камен.Го ставив да цица на таа града,ама ништо. Цел ден се мачев додека ке ја средив градата дента,со одмолзување. Туку секој разлицно,се е индивидуално. Се извинувам што сум надвор од темата.
Pa puna sum, podueni mi se mnogu.. ama imam golemki gradi pa moze zatoa nemam problem ima mesto za punenje mleko inaku vaka preku den na primer koga cica od ednata vekje ne mi tece od drugata, a sabajle deka sum puna mi se slucuva toa a inaku od sam pocetok pocnav taka, zasto sinko si nanka uste od prv den taka cela nokj i go ostavav ne go budev i moze taka mi se naviknati gradite..
И мојот спие цела ноќ. Значи не дојам некаде од 11-12 часот, па до 7-8. Врзува некаде по осум саати сон. Сабајле градите ми се полни, но не е страшно. Само од сабајле кога цица устата му е полна со млеко, се дави и му претекува, лом се прави Инаку сакав да ве прашам со што се почнува со зеленчук или овошје. Цело време мислев со овошје и сега ми рекоа демек подобро е прво зеленчук да проба. Затоа што ако почнеш со овошје благичко ми е и нема да го сака после зеленчукот.
Ирена индивидуално е. Поголемиот дел од децата сакаат овошје повеќе од зеленчук. Кај нас не е така. Иако почнав наизменично овошје - зеленчук да воведувам моево дете овошје не може да смисли. 16 месеци е и од зеленчук сѐ јаде, а овошје ништо.
Bebus moj nesaka banana... a neutralnite vkusovi povekje gi saka... nemora da znaci deka ako pocnes so blago nema da saka posle neutralen vkus..
zeni kakov kupecki jogurt mozam da dadam na sin mi? so kolku procenti maslenost? oti domasniot ne mi go saka ic
Секаде каде што имам читано препорачуваат млечни производи со најголема масленост. Јас му давам битолски јогурт.
jas ne sum vo mk e sega imam eden doma pisuva 18% a vcera edni na aktivia kupiv pisuva 0% znaci spored ova podobar bi bil prviot
И не мора да значи дека нешто што не го сака денес, нема да го засака за две недели... Кај секое дете различно е. Нема правило. Единственото правило е само внимателно на почетокот, без форсирање.
Мајки имам неколку прашања. Од кој месец може да се даде манго и авокадо? Дали само првиот месец се воведуваат само по 6 намирници или секој месец? Кога му давам нова намирница, му ја давам по 3-4 дена и потоа почнувам со нова друга.Дали постапувам правилно или треба некој ден да направам пауза и да мешам од веќе дадените намирници? Имаме пробано:јаболко,круша, морков,ориз,слива и утре во план ми е благ компир. Како го приготвувате благиот компир? Да го печам во релна?
Авокадо можеш да дадеш од 6 месеци, за манго не знам. Лично не се придржувам на воведувањето на само 6 намирници, и педијатарот ми даде на списокот повеќе, и рече не е проблем (особено бидејќи на почетокот се воведуваат неалергени продукти, и реакциите се ретки). Немам правено ни паузи, ако има реакција, таа ќе се покаже во тек на тие 3 дена (најчесто и порано, што имав прилика да осетам). Благиот компир спремај го исто како и обичниот - можеш да го вариш (јас така го давам, како пире) или да го печеш (посув ќе биде така).
Мамички ние правиме за 4 дена 6 месеци и сакам да знам од каде да земам кокосово или маслиново масло за во кашичките, ме интересира како се додава и во кои каши, дали во секоја кашичка?
Кокосово имаш во Зегин, а маслиново земи екстра вирџин. Јас не користев кокосово но многу мајки го додаваат во овошните каши, а маслиновиот во зеленчуковите. Јас лично почнав со масло од репка (Рапсол) по препорака на пријателка и австриски педијатри, и навистина има повеќе корисни состојки од маслиновиот. Го има во Биокулт и е поевтин од маслиновиот што тие го имаат.
UOTE="Kaffe, post: 2549856, member: 100253"]Мајки семки од тиква од кога?[/QUOTE] Во некои табели за исхрана имам сретнато дека се 10+