Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Мајки имам неколку прашања, бебе е 8++
    1.Каква урда давате и со што ја комбинирате?
    2. Модар патлиџан со што иде да го дадам?
    3. Од глутен сум дала само Семолина на Холе 6+ и овес. Земав една кутија на Хип со повеќе житарки и гледам на кутијата има спелта, јачмен, пченица, пченка… скоро се што има глутен. Дали ако дадам од неа ми се рачуна за сѐ од тие намирници воведено? Или да ги воведувам посебно? Како е подобро?
    4. Земав обичен гриз од оној во плаво кесе со слика на бебе на амбалажата што е. Како да го приготвам и со што да го комбинирам?

2. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Давам домашна урда несолена, си земам повеќе и ја мрзнам бидеќи е несолена не издржува многу-ја комбинирам со палента, со тарана, со јајце, во кифлички ја ставам
    Модар патлиџан го комбинирам со тиквица и домат и ги печам со зачини или со доматно пире, го сечам на ленти го печам малку н хартија го вадам ставам компир пасиран, пиперка сецкана, домат и кашкавал и правам ролнк како за сарма ги ставам да се печат ги јади со павлака или кисело млеко, доматот сечен на лентички лук и маслиново масло како прилог во ручекот.
    Семолина на хип е безглутенска, на холе немам користено.
    Јас тие намирници ги воведив со кашата на хипп исто како ти.
    Едино пченката ја воведив посевно, бидеќи имав дома.
    Гризот ти е глутенски знаеш, за подготовка јас од око го правам незнам да ти кажам, претежно за сите дома правам. Комбинаци на почеток го правев со вода па додавав авокадо, јаболко, банама и како и све блендираш супер доручек, гриз банана и цреши со малку грчки јогурт. Сега пред една недела прв пат го направив со млеко само со цимет и јаболко и си го јаде супер беше.

Lovebug01 likes this.
  3. no name5

no name5 Популарен член

4. Vojdana

Vojdana Истакнат член

За моја среќа и на среќа на многумина, во оваа тема за исхрана на бебиња има многу информирани, искусни и разумни мајки со кои несебично делиме совети и кои не се зафатиле како слеп за стап за некои сувопарни правила напишани некаде од некоја организација. Можеби не се сите докторки и биохемичарки ама се информирани и интелигентни и високо писмени...Плус секое бебе е приказна за себе.
    Со треторазредни паранои строго избегнувам да комуницирам и затоа ова е последен пат што те цитирам. Добро е што знаеш дека постои книга Зоки Поки. Очигледно е дека само тоа си го прочитала...И препораките на СЗО, се извинувам.
    Пред некој ден се нарече сама себе дека си Ајнштајн, не само за мене туку и за педијатрите во Македонија, па и пошироко бидејќи нивните програми за исхрана и препораки се косат со твоите од СЗО. А, сега гледам дека не само што си самонаречен Ајнштајн туку си и самонаречена кукла(убавица) штом така си се потпишала на форум. Треба другите да те наречат било кукла или Ајнштајн доколку има простор за тоа...Сами себе можеме до бескрај да се фалиме, ама ептен е смешно.
    Урда сеуште не стигнав да дадам, ама меѓу следните на листа ми е. Педијатарката моја ја препорача Осоговска урда, несолена се разбира. Била кремаста и практична за подготовка на оброци и децата нејзини ја јаделе.
    Модар патлиџан давам веќе месец и нешто и ставам скоро во секој ручек поготово со телешко оди одлично, со тиквица, морков, боранија, пиперка, па и со компир. Има слично време на подготовка со тиквицата и бататот.
    Гризот во плаво кесе со бебето ти е одличен за воведување на глутен и плус самиот содржи многу глутен. Тоа педијатарката ми го кажа и детево често го јаде. На 100 мл вода ставам 1 голема и преполна лажица гриз. Го правам погуст за после во него да додавам овошје кое пушта сок или пак ад. Вчера го спремив со свежа праска, круша, парче банана и 3-4 Лино бисквитчиња. Можеш само со ад и малку банана за вечерен оброк на пр...

Ivana.kas and Lovebug01 like this.
  5. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

@no name5 ете два пати ми се разбуди до сега во 11 и во 3 сега.
    Ако не дадев вечера многу млеко ќе му дојдеше.
    Ама јас не вклучив вечера него морав така, ама од сега ќе пробам шмукалче ќе му дадам.
    И јас ќе почекам до 2 и пол месеци.
    Не знам зошто ми се буди навечер два пати, не се будеше порано.

no name5 likes this.
  6. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

@kjofti4 @Vojdana ви благодарам мами.
    Семолината на Холе е од гриз од пченица и е со глутен. Од неа имам неколку пати дадено.
    И уште ова сакав да прашам, заборавив: до кога го обарувате овошјето? Повкусно ми е така блендирано како смути отколку обарено па блендирано.

Vojdana, Mila_Skopje and BabyD0ll like this.
  7. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Јас има два пати како му имам направемо круша, банана, авокадо, манго, не обарено добар е синко не знам што може да биде ако не е обарено?

Иначе како ги подготвувате овесните снегулки?

44F2321E-11FF-40C8-B80C-DA1E49393C70.jpeg
    Имам од овие ама појма немам како се подготвуваат за бебче.

8. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Јас од 9ти месец веќе ништо не варам, секако по препорака на педијатар. Те прочитав и се уфрлив во муабетот :$

Lovebug01 likes this.
  9. Mila_Skopje

Можеш попарени со вода 10тина мин, можеш да ги вариш, можеш јогурт и да постојат 10 минути

BabyD0ll likes this.
  10. kanella

kanella Популарен член

И јас не обарувам веќе, лупам само подобел слој. Само јаболката ја варев да омекне, но денес ја изрендав на крупно и со блендер изблендав.

Lovebug01 likes this.
  11. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Откако ќе се сварат се блендираат заедно со овошјето?

Mila_Skopje likes this.
  12. kjofti4

kjofti4 Популарен член

До 6м обарував, само јаболкото се случува да го обарам за водичката да ја пие

Lovebug01 likes this.
  13. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

од каде ја купивте инстант кашата?

14. Mila_Skopje

Јас така правам :)

BabyD0ll likes this.
  15. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Косово :)

16. Poppins

Poppins Популарен член

Тек допрва ќе ти менува во се. Остави како бил предходно , сега заби др работи се случуваат. Може и мн повеќе да се буде. Не значи дека е од глад. Мислам дека ти е рано за вечера па макар и шмукалче или овошка да го залажиш , сепак ти си знаеш :hug:

Mila_Skopje and BabyD0ll like this.
  17. no name5

no name5 Популарен член

Мене стандард ми се буди 2 пати навечер,(сигурно од глад) и сум среќна ако успеам да го залажам барем првиот пат со чајче

BabyD0ll likes this.
  18. stanislavac

stanislavac Истакнат член

Majki nie sme 5++ I sakam da pocnam so probuvanje na vkusovi...e Sega moze ke ne fati I period na odmor da odime,Dali bi napravila loso za bebe ako pocnam so probuvanje na vkusovi od kasickite na hip.Do Sega bevme samo na cicanje I epten sakam da I pravam domasni kasicki ama poradi periodov I onaka se raboti za po 3-4 lazickin na den se mislam za hipp kasickive...ama se cuvstvuvam Kako Losa majka ako I dadam kupena...znam deka ke I davam I kupeni nekogas ama Sega za pocetok sakav domasni....I uste edno prasanje imam koga se voveduva cel obrok posle kolku vreme od probuvanje vkusovi...I Dali koga ke stane prvo da cica pa posle kasicka Ili prvo kasicka pa posle cel den da cica

19. Evy81

Evy81 Истакнат член

Јас и после месец пробување вкусови уште немам воведено оброк, а е 6+++. Кога ќе биде спремен тогаш, се надевам за брзо. Му готвам секој ден ама почнав прво со хип јаболко, ми беше посигурно отколку да купам непроверено јаболко. Кога ќе одам на одмор исто би земала кашички готови. Секако прво цица сабајле, и по 2 пати некогаш зависи кога стигам да направам јадење.

20. stanislavac

stanislavac Истакнат член

Dva pati davate da proba od ista kasicka