Путеρ-мегле,јогуρт-Битолсκи(со чупе ) а сиρење на Еκо Шаρ(газдата ни е пρијател близоκ и ни пρави посебно нас за синκо-
Majki,dali e zadolzitelno da se pocne prvo so vkusovi ili moze da se premine odma so kasicki,dali moze da se pomine bes sokcinja ili pozelni se,i od koga se zamenuva cel obrok,ako nekoj ne go mrzi da me prosvetli,znam ima nanazad vo temata ama procitav po nesto pa konkretno sto me interesira ne najdov..tnxx..
Јас почнав со кашички од поединечен вкус, без сокови. Ама умерено малку. И да бара повеќе уште од прв или втор ден бебето, не претерувај, затоа што може проблем со цревца да си направи. Прво едно овошје три дена, па друго, и постепено зголемување на количината, за сите промени со столицата да бидат постепени.
Па мислам дека за почеток, оброк се рачуна ако изеде околу 50 грама. Нека ме корегираат ако грешам, затоа што јас никогаш не ѝ мерев грамажа. Првите десет дена бев претпазлива, ама столицата одма ѝ се смени со првиот оброк, и кога видов дека нема гајле, си зголемував количина. Иако има два оброци а кај и да е ќе треба и трет, секогаш ѝ давам да цица кога сака. Се случува да цица пола саат после изедена каша од 230 гр. Не дека цица многу, ама така си се успива...
Ubavo ti objasni kaetana,samo sakam da dodadam,deka odprilika mesec dena se probuvaat vkusovi za da od sesti mesec se pocne so voveduvanje na eden obrog. Eve nie napolnivme sest i nema aber za zamena na obrog.Nitu eden vkus ne mus e dopadna.Uste probuvam ama tesko.Nit domasni nit kupecki.Inace nie sme na aptamil.Sega pocnavme so dvojkata. Dali inhalaciite se stetni(za crevcata)ili bilo za sto? Vadite li slajmovi so pumpica posle izvesno vreme od inhalacijata?
Espana a koga treba da pocne da jade povejke od 1/3 ?....Oti i mojov bebush e 5 meseci i po tolku jade...jas pak se plasam da ne ne jade dovolno..ako insistiram na povejke pocnuva da placi...uste ne e naviknata, pa ne ja maltretiram... si vikam sama koga ke saka ke pocne da si jade.
Jas poveke.od 1/3 si davav postepeno,na pocetok na peetti mesec po edna tretina, posle na 5.5.meseci pocnav po polovina, i sega po celq kashicka.Nekogas ja jade cela na eden obrok, a nekogas pola,pa mlekce, pa potoa uste polovina na slednoto jadenje.
Мајки ние сме 7ипол месеца, сакам мевце да дадам, си нарачав домашни коковчиња, а за телешко како се снабдувате? Од каде зимате? И друго, од 8 месеци можам глутен така? И кисело млекце? Од кое би ми препорачале? Сакам да земам домашно млеко (од кравче) и да правам кефир (домашен исто). Ќе ја биде така работата? Купечки кисели м. и јогурт од кои може?
Јас земам јунешки розбифтек од Агриа 420 ден. е килограм и по самата боја се познава дека е свежо. Да, глутен може исто и кисело млеко, јогурт...јас му давам битолско к.млеко и јогурт, а кефир секако дека е подобро. Не сум му дала кефир, баш ќе пробаме некој ден.
Moeto bebe ima 6.meseci, kazete mi koi ovosja smee do sega sme na jabolko, krusha, banana, sliva, od 6.koi da gi dodadam.I sto od zelenguk, kako davate ?Ovosna kasha davam kako vtor obrok, a zelengukova koga,kako ? Na pedijatar sme naredna nedela ama do togas da si pocnam sakam.
Од 6ти месец може и праски, кајсии, цреши од овошје додека од зеленчук морков, компир, тиквички, блитва, спанаќ, брокула. На почеток даваш се посебно и по малку, потоа зголемуваш и можеш да правиш комбинации од повеќе зеленчук. Кај мене само брокула не сака, но во комбинација со компир и морков ја јаде. Спанаќ со ориз и кисело млеко му имам дадено неколку пати и нејќе и нејќе. Не знам со што да му измешам за да јаде спанаќ.
@espana mozes od ovosja jabolko, krusa, banana, sliva , kajsija, praska, avokado tikva.od zelencuk kompir, batat, morkov brokula tikvica kromid karfiol paskanat i od zitarki oriz palenta kinoa amarant proso.ova po tabela od bebe gotvac. Jas od sabajle ja dojam pa zaspiva , pa ko programirana vo 10 jade ovosna kasicka.potoa sme so cicanje, kompotce ili cajce pa vo 3 i davam zelencukova kasicka.do sega jadela otprilika mala teglicka onaa od 120 ml.gore dole nekogas pomalku nekogas povekje. Nemam konkretno merka.do zaspivanje a legnuva nakaj 21 h sme so cicanje ili cajce.sega za sega e ok.eve i nie 6 polni pa ke i voveduvam od gore navedenovo.sakam i od palentata da probam.
Jas telesko od Vero mu zemam, naglasuvam za bebe. Mi najdoa domasno petle pa I toa mu davam, I samo vovedovme misirka, isto od Vero. Kiselo mleko majka mi mu zafakja, ama nedelava ke mu dadam jogurt kupecki, I toa da probame. Gluten nemam dadeno uste, za nedela-dve sme na pedijatar pa ke cekam toj pass da mi dade.