Е фала ти многу за одговоров…кажи ми само уште ова…дали житарки воведуваше по 3 дена или само еден ден?
Само дента е сега дека немав избор па ќе даев палента 2 дена, после просо 2 дена...секако ставав пример 40гр житарка 60гр овошје секогаш овој размер го правев и по мене ок беше. Дури и после на 7м директно му давав хип микс од 5 житарки со глутен а само 1 имаше пробано.
И јас ќе се вмешам во муабетот. Ќе почнуваме со вкусови, и мислев да давам и овошје и зеленчук да пробува наизменично секој ден. Дали е грешка така? Или по исправно е прво овошјата да ги проба затоа што се почнува со доручек па понатаму да се воведуваат зеленчуците?
Подобро е како што читав тука на форумот искуства да се дава наизменично бидејќи нели пробува различни вкусови, да не се навикни само на благото од овошјето.Јас почнав со јаболко, морков, круша, тиквица, слива, брокула, сладок компир, на крај банана па почнав со комбинации по месец дена од воведувањето не сакав да воведам премногу намирниви, после додадов праска, кајсија, компир, кромид,...
Можеш и така. Ти ако сакаш можеш и со ручек да почнеш т.е. да почнеш зеленчук да воведуваш, не е дека мора со овошје
Јас на моите така наизменично и давав на почеток и за доручек прво и давав и зеленчук и овошје бидејки немав многу за комбинација. Сега си јадат се за доручек житарки со овошје за ручек зеленчук. Така да не е погрешно како и да даваш дали ќе јаде зависи од дете а не ти како ке му даваш.
Какви грашак и боранија давате? По колку зрна за почеток и дали по 3 дена ги воведувате? Од замрзнатите или од пазар? И каква урда?
Грашак чистев си купив од пазар исто и боранија жолта од пазар си ги бланширав и замрзнав Првиот ден многуу малце грашак да речам колку една чашка малечка за ракија аборанија 5 прачки нареден ден зголемив, само 2 дена воведував Урда се изначитав за сол па педијатар ми рече истото што ќе го купип од дукан и јас би го купила (освен дома ако си направиш) Земав на здравје радово има 1гр сол на 100гр урда, бебе ја обожава скоро во се ја ставам
Во ред се, палентата ја користам. Од просото немаше кога купував, па земав на биокосмос. Почнав да ги давам од 6м.