Утре планирам да дадам урда за доручек, но ме интересира со што ја комбинирате? Иде со просо и некоја овошка?Јас дека не јадам и појма немам со што да ја комбинирам.
Кога прв пат и дадов круша на ќерка ми имаше страшни гасови. Не се смири цел ден. Затоа сега ми е страв на син ми да му дадам па ќе одложувам малку. Имам едно прашање. Почнав со воведување на храна.3 дена давав јаболко, денес морков. Е сега ме интересира дали секоја наредна намирница што се воведува мора да се дава по 3 дена чиста или доволно е еден ден чиста, другите два мешана со веќе воведена намирница. Еве на пример морковчето утре дали може да го измешам со јаболко?
Не разбирам викате пробување вкусови. Како е тоа? Колку време се дава само пробување? Па ако ги завршам вкусовите од 6 месец ќе дојдат за пробување нови од 7. А кога оброк? За доручек овошје, за ручек зеленчук. Па ако дадеме нешто ново за ручек нема да биде рано, нели рано се дава нов вкус. Се ми е измешано, ништо не разбирам.
Баш ради тоа јас лично почнав порано со вкусови после 4ипол за веке на 5 ипол (ги имав уведено сите основни а потоа, вметнува во кимбинација нов вкус, пр. морков компир и ставав малце од новио нешто што не ми е воведено) имам 1 оброк и секој нареден месец убедував плус оброк, прво доручек па ручек и на крај вечера.
Гледав зашто на интернет кај Hanamamakana во рецептите нејзини од 6 месеци си има почнато со дохрана, само првата една намирница после си дава мешани со новите вкусови. Пишав со неа и ми вика нема пробување вкусови посебно, си даваш мешано од воведените.
Со палента е убава комбинација или со тестенини за ручек комбинирано со некој зеленчук и маслиново масло. Со овошје јас не би давала урда. Туку би сакала да ве прашам вие што имате бебе 9-10 месеци, колку грама месо давате на еден ручек и по колку грамажа ви се трите оброка. Читам прееска рецепти во бебе готвач и вика за ручек по 80 грама бело месо за 9+. Тоа ми е многу. И лепче веќе конечно сакам да давам и планирам од Силбо да земам бел леб за почеток. Вие каков давате и како го давате ? Многу прашања, ама сакам да се консултирам.
Првичното воведување намирници е со цел бебето да се запознае со храна поразлична од млеко (цице/шише) и да се оформи првичната листа на безбедни намирници. Понатаму, откако ќе биде воведен оброк (3-4 недели после пробување) си продолжуваш со воведување нови намирници, најчесто за доручек, во комбинација со веќе воведените или пак 2-3 лажички од само нов вкус и после си продолжуваш со оброкот.
Истата дилема. 7++сме и се надевам сум вовела доручек хаах. До вчера воведував зеленчук сабајле и тоа беше као оброк ама од денес ќе почнам нов вкус/зеленчук да давам време ручек. Дека така ми се губеше ден за овошен доручек. И од одма намирницата ја давам со нешто воведено. Ако е тоа пашканат го давам со батат, кромид пример..
@Vojdana 30-40 гр давам месо, не ги сака кашите со месо, затоа 5 дена и давам по толку, за ручек. 3те оброци и се по 200гр. Плус доење. Леб немам дадено сеуште, за 2 дена е 11м. Пробав бел од средката, од нашиот,не и е интересен
Сега ќе го даваш ако е зеленчук нов вкус за ручек? Нема да биде касно? Зашто читав рано дека се даваат новите. Па тоа ми беше и мене прашањето да не биде пример воведувам кромид и 3 дена само кромид да и давам да пробува
Касно не касно барем некој ред ќе имам и основа за некое време да воведам ручек. Мислам дека тоа останало од порано кога немало опција за недај боже одма на лекар. Претпоставувам реакции би имало во првите 3 саати не знам, ако некој имал реакција нека сподели. Само кромид секако нема да даваш да хаха.
Денес почнав со шемата за жолчка по препорака од педијатар. Исто ми рече урда и младо сирење ама немам стигнато. Планирам и цвекло. Дадов и кромид.