Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Ne ocajuvaj mila, ke gi navikne vkusovite.probaj pr banana i jabolko, banana- kruska, tikva i jabolce.pravigi po kasesti obrocite

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ZojaP

ZojaP Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2014
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    308
    nie sme osum ipol i uste mi povrakja od jadenje od pamet me vadi. ete pocnav i zelencuk so ovsje i pak ne saka. jade samo banana i krusa. ne znam kako ke pocnam na rabota samo cica.pocnav da se izmolzuvam pa da i dava majka.mi kiga ke sum na rabota. sovet nekoj?

3. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Mojata bebeushka gi saka site ovoshni do sega, eve vnesov plus dve novi, praska i kajsija i deka blagicki si jade.Problem ima dodeka jade mrda, takva e i koga pie mlekce na site strani desno,levo pq na stomak a i se jade,dodeka se naranime.....so mlekce polesno a so kasickive otvara uste i se jade ama lom se pravi, race vo usta pa po obleka pa vrz mene :) :) od zavcera pocnqv zelencukovi,kompir samo edna lazicka i pocna da pravi kako da ke povrati, pa se vrti,butka lazice, stiska,zatvora ustata :) denes brokula,istta reakcija,dosega so zelencukov nisto :( prodolzuvam so morkovce ,oriz ke vidam nesto ke bendisa ;)

На Mandarinka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mandarinka

Mandarinka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    317
    И ние сме исти @espana, само мрда и лигавчето нон стоп во уста си го става.Ама мерак ми е кога го гледам дека убаво си јаде.Па и уште и звуци испушта,кога ќе му дадам со каша лажичето и прави амм,мислиш голем е разбира хахахах.
    Ние повеќе некако сме на овошните каши ама треба да почнам и со повеќе зеленчикови.

На galapce и espana им се допаѓа ова.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.669
    Допаѓања:
    76.944
    Kompir nesaka i nesaka... So morkov, so brokula go napraviv neee bee, otvara ustata za povrakjanje i se davi... Sea za sea samo od kompir se gadi, se drugo od zelencuk pominuva nekako, ne e vooduseven ama ja butam on golta, toa sto ne saka ic ete kako kompirot odma go pluka i pravi facki za povrakjanje :D

6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.669
    Допаѓања:
    76.944
    Brokulata so morkovce, sinko taka povekje ja saka, cista samo brokula isto se gadi malku...

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    Nie pocnavme so cvrsta hrana i sega za sega odlicno si prifati se sto i dadov. Gi saka i ovosjeto i zelencukot, si jade se.
    Bevme denes na pedijatar i malku me zbuni doktorot- mi rece da vovedam domasno kiselo mleko, zolcka od jajce i site ovojsja i zelencuci , osven onie tesko svarlivite kako grav, grasok i zrnestite ovosja,malini, kapini, jagodi, borovinki itn. Isto taka i da pocnam so plazma biskviti.
    Ako moze nekoja majka neka mi pise dali e dozvolivo kiselo mleko, plazma i zolcka za bebe od 6 meseci?
    Blagodaram.

8. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    И мојов највеќе ги сака овошните кашички му мешам јаболко банана,праска,крушка од се си јаде.Од зеленчук му давам морков,тиквичка,компир не сака,брокула еднаш,и карфиол еднаш.За 5 дена полниме 7 мес.А од житарки што може да му дадам и како да ги приготвам?И мајки моево вода ич не сака,му ставам во уста тоа се мршти ,прави фаци ќе повраќа,и сокчиња не сака .Незнам зошто така.Инаку рацете само во уста.и се дтуго што земе одма во уста и се лигави многу.

9. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Mene pedijatarot mi dade spisok so hrana za do 9 meseci, kiseloto mleko e so 8 polni, a zolcka I gluten voopsto I nema pred 9. Mi lici prerano. Maticnata doduse uste na 6 I pol mi rece da dadam isto sto I tebe ti rekle (samo mlecni kasi namesto plazma), ama ne ja poslusav.

На Kaetana и makedonkamak им се допаѓа ова.
  10. Ptica90

Ptica90 Активен член

Се зачлени на:
    16 октомври 2015
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    2
    Здраво на сите. Нова сум во форумот, но ве читам секојдневно. Имам девојче 5.5месеци засега и имам давано само сокчиња од јаболко со круша,а еднаш со морков и добро ги прифаќа. Не знам како да и воведам еден оброк кога добро цица и напредува. Па сакам да ве прашам колку количински отприлика е доволно за еден оброк за тие месеци!! И ме интересира тиквичката како ја приготвувате, со што ја комбинирате!! Поздрав да сите мајки :D :)

11. Devojka100

Devojka100 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    155

tikvickata mozes da ja spremas so oriz' ' mozes so morkov i kompir

12. Ptica90

Ptica90 Активен член

Се зачлени на:
    16 октомври 2015
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    2
    ама само со блендер нели...не се вари??

13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.011
    Се вари зеленчукот првата година обавезно
    Тиквица свежа ни јас не би јадела

14. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    мојот син почна пред некојси две недели да јаде цврста храна до сега само на овошје сме досега има пробано јаболко,круша,слива,банана и морков.На почеток јадеше помала количина а сега ја јаде пола кашичка му спремам сама му давам еден оброк накај 2 часот е сега сакав да ве прашам дали може пстатокот од кашичката даму ја дадам покасно дали би му напрвило проблем на стомачето. Инаку сме 5 и пол месеци

15. ciribiribela

ciribiribela Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2010
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    652
    Штом сте на доење воопшто нема потреба да воведувате оброк. Ќерка ми не беше на доење, а на таа возраст имаше пробано само овошни кашички од јаболка и слива и сокчиња од истото. Сок од морков пиеше ептен малку. Сепак ако даваш домашни каши обавезно сварени па блендирани. И не очекувај дека многу ќе јаде количински. Две три лажички е доволно, нека си цица и нека ужива. Цел живот ќе јаде цврста храна. Тиквичката може да се комбинира со варен компир и морков,брокула. Ама рано ви е уште.

16. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Здраво мами. Ние веќе не сме бебе но сепак да си прашам нешто. Имаме воведено риба но секогаш давам свежа риба. Е сега залади времето и не можам секогаш да одам да купувам свежа. Па ме интересира дали може да купам свежа риба, да ја поделам на мали парченца и потоа да ја замрзнам? Дали рибата би се расипала ако стои 1-2-3 недели, односно додека да ја потрошиме? Како правите вие? И која риба ја давате?

17. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.686
    Допаѓања:
    37.801
    Ноρмално деκа може,јас веднаш ја делам изамρзнувам. До сега имам дадено само бела пастρмκа(иаκо во неκоја од гρупите за здρава хρана пρочитав деκа тие ρиби биле најнечисти :))

На chocolade и joy1 им се допаѓа ова.
  18. Mandarinka

Mandarinka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    317
    Мајки имам воведено благ компир ама утре сакам да воведам обичен компир.Да го давам како нова намирмица 3 дена?

19. Mandarinka

Mandarinka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    317
    По колку грама јадат вашите бебиња?
    Ние сме 6м и 10д.Му давам по 110 грама и се случува да ми бара уште.
    Се мислам да не му е многу ако му дадам повеќе.

20. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Mariz a kompirot go blendiras ili so viluska go pasiras? ako se blendira ko guma e I ne e tecen. jas obicno go mesam so tikvica, brokula ili morkov, ama ova blendirano a kompirot pasiran pa gi mesa