да да и двете Ја вчера почнав со жолчка, планирам среда и недела да давам и многу се мислам дали измеѓу да почнам со млечни ило да си седам мирна. По се ми изгледа дека до крај на недела нема да дадам друго ново, можеби од следниот четврток, ќе видам.
Јас да ти кажам искрено дека е на ад па давам млечни, инаку жолчка почнав и јас од вчера ќе давам среда и сабота, само денес ќе скокнам за воведување (денот после давање жолчка) од утре ќе воведувам пак утре на план ми е манго имам готова кашичка, така седи па да ја потрошам
И моево е на АД, ама си викам ај ради жолчката да видам првите два пати како ќе биде. Ако е се ок, ќе почнам со млечни измеѓу.
Штом е на ад слободно давај млечни, докторката ме искара што сум чекала вика ад ти е кравја сурутка што чекаш Нема воведување си давам најнормално јогурт, кисело млеко, урда, денес грчки јогурт...
9 месеци ми е ќерка ми. Сабајле се буди и цица кај 7:30-8:00 , пошо ако не цица како на лева нога е станата. Потоа ѝ спремам доручек житна кашичка со овошје ѝ ја давам накај 9 ама никогаш не ја дојадува (ич не обожава овошни кашички) Потоа спие од 10 до кај 11:30 и после ѝ ја нудам кашичката од доручекот. Ручек јаде месо со зеленчук и некогаш го јаде во 15, некогаш во 16:30. Зависи од дремката. Преку ден цица само за да заспие. Вечера околу 20ч млечно-житна кашичка. Цица пред да заспие и се буди еднаш до два пати ноќта за да цица. Вода ѝ нудам постојано ако успее максимум 30мл да испие задоволна сум пошо ич не пие. Оброците ѝ ги правам по 200грама но скоро никогаш не ги дојадува цели.
Моите се на АД. 7ч- 210мл млеко 11ч-доручек житарки со овошје 200гр 14ч-ручек житарки со зеленчук - месо 18ч-вечера млечна каш со житарки и овошје 21ч-млеко 210мл и спиење
Како се воведуваше месо, исто три дена по ред? По 30г секој ден или тоа за оброк е количина? Ништо не памтам На педијатар сме дууури за три недели а тогаш ќе е 7 и пол,па сакам порано дс почнам со месо
Јаа давав 3 дена по ред, првиот 15гр, па 20 па 30. Постепено. Бидејќи 5 дена во неделата даваме месо, не видов логика да прескокнувам ден
Секое бебе е различно така и со распоредот. Не се оптеретувај многу. Вода зависи од возраст, исто и колку сака да пие. Мојата да и го оставам шишето вода ќе го пие цел ден. Има бебиња не сакаат вода. Од прилика 100-120мл сигурно пие. Кога воведов оброк на 6+ дали 100 гр јадеше. Сега 180гр и е максимум ама има 10+ месеци. Станува и во 7:30 пие 150мл Доручек во 10 Ручек во 1:30 Вечера накај 5 Млеко 180мл накај 8 пред ноќно спиење Во тек на ноќта 120мл млеко * измеѓу ручек и вечера некогаш давам свежо овошје
Mami edno prasanje, kako e podobro tikvicata paskanatot brokulata da gi vovedam posebno ili vo kombinacija? I dali oriz i proso koga ke gi davam prv pat da gi dadam cisti ili mesani so ovosje i zelencuk
Пашканат има јак мирис/вкус, според мене подобро е да го измешаш со нешто. За другиве две, како сакаш така. Може нема да ти ги јаде чисти па ќе мораш и нив да ги искомбинираш. Пробај па ќе видиш по бебето. Ориз и просо немаат никаков вкус, јас ги искомбинирав за воведување.
Јас пашканатот го воведов со батат и морков и мас.масло.Многу и се допадна. Тиквицата ми беше прва намирница,само тоа и дадов,а брокула со комбинација беше ама имаше мн.грчеви.Кога ептен бебе немаше толку колку од брокулата кога ја пробаше.