Праз дали може да се складира во фрижидер? Го чувам на тераса, бидејќи мириса, дали може во кеси да замрзнам парчиња?
Да. Јас така чувам праз секогаш. Измиен,исецкан на кругчиња и замрзнат. @kanella Нема потреба. Ако внесува ферментираани млечни(јогурт,урда,кисело млеко) и цица, не ти требаат билни млека.
Кога воведувате цвекло? Се чека исто ко со морковот? Дали ги користите и листовите и од кога? Планирам да ги бланширам и замрзнам. И за блитва ме интересира од кога воведувате. Да искористам тоа што има во бавча
Јас немам воведено цвекло ама мислам дека е 7+ А како мислиш се чека за морков, јас го дадов меѓу првите намирници на 5 месеци, од 4 месеци може морковот. А што е тоа бланширање?
Бланширање е кога се става зеленчук во вода што врие неколку минути и после се цеди и се става во мраз ладна вода за да се сопре процесот на варење. И после на замрзнување во фрижидер оде. Брокула и карфиол имам бланширано, друг зеленчук не
Ете сега знаеме.Јас искрено поима немав дека постои вакво нешто,ама како рекле,човек се учи додека е жив.
Jas pak so orizov, ajde denes rastvoriv12g vo 100ml voda super ispadna denes ni bese prv den oriz, e sega za obrok posto neli zitaricata teeba da e 1/3 od obrokot (nasiot obrok e 150gr, sto znaci treba da dadam oriz 50gr) kako da go rastvoram, vo kolku voda znae li nekoj ? Konkretno oriz na hipp koristam
Брокулата колку помалку термички ја обработувате, толку подобро, повеќе ги сочувува хранливите состојки. Додавајте ја пред сам крај на варењето. Морков е прво нешто што сум дала да пробаат уште од 4 месеци, нема потреба да се чека за него. Цвекло може после 8-10 мес. и во мала количина, може да е тежок за да го свари во стомачето. Јас подоцна го дадов. А листовите од цвеклото не сум ги користела. За морковот, за разлика од брокулата, знам дека има поголема корист ако се свари него ако се јаде сиров. И ништо лиснато зелено (како спанаќ) не смрзнувам и не купувам, мислам дека многу губат така на квалитет после одмрзнување. И кога варите зеленчук не ја фрлајте водата, сите хранливи состојки се во неа. Направете супа од неа или додадете во кашичката.
Ориз давам каков што ние јадеме и никогаш не гледам дали е 1/3. Во каша со ориз, тој е главен и преовладува, а морков, кромид, брокула, тиквичка или карфиол ставам помалку
Не, туку вкупната количина на прашок и вода ќе биде 50гр со количините што ти ги пишав. Со 500мл вода ќе добиеш пола килограм оброк.
Ни јас не сум се замарала да мерам. Башка житарки има и во лебот, на пр. Ориентација само ми биле таквите насоки, а не сум ги следела дословно. И секоја житарка не е иста. Најхранливо е целото зрно сосе лушпата. Ако сум сварила пченица на пр. и сум ја измељала и тоа го изело детето, сум завршила работа во таа смисла. Сутлијаш на пример ми е секогаш подобар избор од готовите прашаци и фабрички произведената храна.
Морковот решив да го дадам подоцна во мала количина во оброк. Сега имам малку намирници и ќе треба поголем дел од кашичката да е морков. Плус предизвикува запек, па не сакам да му давам од старт кога немам доволно комбинации. Еве и за лист од цвекло. Имам свежо во бавча, па планирам да искористам.