Ние сме скоро 7++ и јадеме и доручек и ручек по 190-200 гр. каша. Мислам дека над 120гр. се рачуна како оброк без давање млеко,нека ме поправат поискусните ако грешам. Наредна недела сме на педијатар и ќе го прашам баш и ова
Колку сака. Секое дете индивидуално. На пример ќерка ми на 7м јадеше околу 130-150гр. И не секогаш. Никогаш не сум ја форсирала да дојаде па макар и 20гр изела.
Pa da I jas ne sum za forsiranje...ama prvo dete mi e I ne znam bas kolku treba...pedijatarot mi rece isto kolku saka...ama rekov da ne Imate nekoe iskustvo da ne e malku nekogas
Дали смее ориз, круша и банана да се воведуваат во исхрана за 5 месец, почнавме со вкусови па не знам дали може.
Вака мене ми рече педијатарот- во првата година доењето или Ад е примарна храна а се другото е учење за јадење. На пр ако на 7 има еден оброк, на 8 се воведува и втор, а од 9 месеци да има 3 немлечни оброци но да јаде колку сака. Има бебиња и на 6 месеци што јадат по 200гр оброк а има и бебиња што никогаш повеќе од 100гр нема да изедат. Важно да е здраво и убаво да напредува.
И ракиичка да не даваат со салатата? Шала на страна кај нас не е вака немаат ни пудинг. Во петок имаат една недела чоколино и нареден петок фрутолино, другото се е сведено на тарана, просо, сирење, јогурт, јунешко, супа зеленчукова плус уште нешто итн. Сосема различно од ова, не знам дали е до управителите на градинката...
ручекот не е лош. Појадокот и ужинките благ хорор. Ако нема за појадок, тогаш за ужинка медолино/фрутолино. Па и доктор потпишан. Језа
Па кога моравме за нешто на детско и успат прашав за цврста храна мене доктор ми се смееше во лице зошто сакам просо да давам, ми вика папагал ли е бебето Давај леб и твоето е веќе 6 месеци треба да јаде се што јадете вие
Белката како се воведува т.е. знам дека треба преку кифли нешто такво или палачинки? Ама прво да пробам на него на кожа па дали ќе има да чекам?
Прв пат слушам за ова искрено, јас со проја му ја воведов белката, после варено јајце му испасирав во спанаќ со се белка, и од тогаш ја сметам за воведена.