Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Доволно е да ги провариш кратко или да ги покиснеш со топла вода или јогурт. Додаваш после што сакаш. За палачинки/колачи мели и имаш брашно :)

Monella likes this.
  2. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Боровинки кога се даваат?

3. no name5

no name5 Популарен член

Сушена брусница од кога може, јас денес малце ставив во каша 8++ сме

4. LucyLu

LucyLu Популарен член

Мајки ајде малку хелп
    Имаме воведено само доручек, овошен. Како го факате редот временски со доручекот ? Веднаш од кога ќе стане ? Или млеко па доручек ? Пробав и да јаде прво па после цице и обратно не е баш нешто воодушевена. Во секоја комбинација си остава простор за млекце :wasntme: Почнав да се нервирам ептен . Има 7 месеци залепена е како новороденче 24/7 на цице. Уште малку во градинка ќе тргне, цицето неможам да и го дадам да си го носи :rofl:
    Како е кај вас редот мамас ?

5. stanislavac

stanislavac Истакнат член

Isto I nie sme taka...I jas neznam Kako ke se navikneme vo gradinka...Eve neka kazat poiskusni majki Kako fatile red so obrocite I koe vreme gi davaat

LucyLu likes this.
  6. Nefertiti.

Nefertiti. Популарен член

Домашна направена каша колку време може да седе?

Почнавме со вкусови, денес 4 ден, бебе уста затвара а што ќе и ставам малце - го плука, си праве тапанчиња, тек од 3 обид за исто залче ако голтне малце…

Првите 2 дена јаболко, 3 ден јаболко со морков, денес само морков, ништо не ја бендиса и плус нели незнае што е ова се чуди, ама праве кисели фаци, се мршти, уста не сака да отворе а штом закенка веќе прекинуваме и се фрла на цицка како последно да и е, цица ли цица, и само на цицање сме да кажам.
    5++ сме…

Дали да продолжам со зеленчук или овошје?
    И дали да и ставам измолзено млеко во кашите, може бар една две лажички салам ќе изеде.

7. Iva Mitrevski

Iva Mitrevski Истакнат член

Mene mi stanuva sabajle vo 06/06:30 i pie ad. Vo 09/09:30 imame dorucek i nakaj 12 pak ad. Za tri dena sme 6 meseci pa ke vovedam i rucek okolu 15h

LucyLu likes this.
  8. girl__20

girl__20 Популарен член

Спелтин гриз од кога може да се дава? Има глутен или не? Ништо не пишеше на тој од дм.

Нектаринка од кога? За 1 недела сме 7 месеци.

Сакав и суви кајсии да и воведам може сега или да почекам 7 месеци?

Во амарант пише дека може да има глутен да давам или да чекам кога ќе воведувам глутен?

9. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Амарант можеш, мора да пишат дека се можни траги од глутен ако во фабриката се пакуваат производи од глутен. Не е опасно за бебето тоа.

Спелта има глутен, но е полесно сварлив. Може да се почне со тоа да се воведува глутен. Негде гледам од почеток ја препорачуваат. Јас дадов (7м е моето), ама требаше да почекам. Мешето го болеше трите дена воведување, од нецела лажичка, само лижна. Сега ќе ја оставам, ќе пробам подоцна пак да дадам, а ќе продолжам со безглутенски.

Кајсии можеш, нектаринка не сум сигурна но мислам дека можеш речиси сите сезонски овошки и зеленчуци.

Iva Mitrevski likes this.
  10. Ema.Sk

Ema.Sk Популарен член

Дури сега го видов постот
    dmbio-ratatouille-mit-kartoffeln-und-linsen.png

Bicka77 and LivingGlam like this.
  11. Marge

Marge Популарен член

Пробај да направиш пауза, тука каде што живеам така не советуваат, да не се форсира. Најрано од 5ти, најкасно од 7ми да се почне, тогаш кога бебе ќе покаже само интерес. Пробајте да јадете пред него, дали ќе покажува интерес, дали кога ќе му подадете лажиче, ќе отвори уста и слично. Моето е исто 5 ипол месеци, јас не ни сакав да почнам порано од 6, ама само покажуваше огромен интерес за храна, па видов, не видов, почмавме и да чукнам во дрво, прифаќа одлично.

Колку време да стои во фрижидер ме интересира и мене, поискусните да кажат.

Друго да прашам, кога пробуваме вкусови, колку да давам на бебе? Да давам додека не почне да одбива или исклучиво по 2-3 лажички?

LivingGlam likes this.
  12. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Да се пријавам со јануарско бебе, 8++, нема заби,нема ни намера да има заби, а богами нема намера ни парчиња да јаде. Ај барем нутрибулетот го искористив максимално :lol:

13. Evy81

Evy81 Истакнат член

Исто јануарско 8++ без заби и сака потечна храна. ;):lol:

mssuniquee and Bicka77 like this.
  14. Poppins

Poppins Популарен член

Има ли нешто што не прават исто , овие генерациски бебиња како програмирани се :D И јас се мислам за вечера да почнам 7ипол е , си викав рано да не е , ама читајчи ве вас исто е и он , па ќе почнам вечер баш да видам како ќе тераме.

Што давате за вечера и по колку гр , наеднаш цел оброк , колку си сакаат , или по малку . И кое време :tmi: се сум заборавила :x он заспива 8:30-9 , мислам околу 7 таман ќе е вечера , или :?:

А да и мислев ќе има заб , ахм еве скоро 8м , нема забче , а натечено скрос на непциња , плус лиги до земја (facepalm)

azelea, ivance.. and forumce like this.
  15. Krofna*

Krofna* Популарен член

Дали има некоја мајка што спрема ручек одвечер или наутро?
    Сакам да му спремам да сварам незнам дали одвечер или оред работа да варам, дали ќе биде ОК за јадење?
    Како правите?

16. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Мајки, јас конечно пак на форумов. Имам нов телефон и имав проблем со логирањето...
    Мојот Војдан утре полни 11 месеци. Прекрасно, русокосо , синооко дете, весело, но и многу си обожава храна...
    Денес бевме на рутински преглед кај д-р Драгана. Беше све во ред.
    Во врска со исхраната, ми рече да си јаде веќе скоро све, па дури и по малку мелено свинско мешано со телешко. Ми кажа млечни производи, месо да си јаде редовно и може по 4 оброка на ден слободно бидејќи моето слабо пие млеко, а сака храна.
    Млечните оброци можам да ги подготвувам веќе со кравјо млеко, а АД ќе продолжи да си пие до годинка ипол. Тоа ми е насока од Драгана.
    Плус веќе треба повеќе пасирано, а помалку блендирано.
    Белката ќе ја воведам откако ќе му намачкам матена белка на рачниот зглоб од внатрешната страна на нежното. Ако е се во ред ќе почнам по малку белка во јадењата.
    Генерално е ова насоката од докторката.
    Војдан е многу активен и затоа е слабичок малку. Крвната слика му е одлична.

Slonce91, Ema.Sk and LivingGlam like this.
  17. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

По 1-2 лажички прво, па постепено зголемуваш до трет ден. Јас така знам...
    Додуша сега веќе и тоа правило е застарено, гледам воведуваат по еден ден. Зависи по кои насоки ќе се водиш, изгледа веќе ништо не е погрешно :D

Marge likes this.
  18. lilo

lilo Популарен член

Што велите за комбинација на ориз со крушка или јаболче?

19. Danni1608

Danni1608 Активен член

Здраво, некој да сподели искуства од некој со апаратите за подготовка на бебешка храна, Кои брендови ги користите се мислам помеѓу twistshake ,tommee tippee ili beaba?

20. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

јас го имам на авент и сум презадоволна. Се мислев помеѓу авент и tommee tippe ама сепак се одлучив за авент. Јас го имам 2 во 1 само што вари и бленда. Во нутрибулетот неможев да изблендам баш мала количина за каша а ова е одлично за малку едно јадење. Мислам дека е исплатлива инвестиција