Па ете пиша, ги дува, заситува и нема некои богати нутритивни вредности. Плус се лепи за непцата и усната празнина и бебенцата се нервираат плус божесачувај може да дојде до гушење. Ова имам читано, затоа препорачуваат да се тостира лебот прво. Јас лично, давам леб. Домашен, од пекара, од дуќан. Со павлака, крем сир, јогурт. Не гледам ништо лошо во тоа. Плус може со намаз од кикирики, авокадо и јајце итн...
Јас свежо си сечам на коцки 30-50гр , зависи колку ти јаде бебето. Си го ставам во мали кесенца и замрзнувам. Вадам наутро одма се одмрзнува и варам , телешкото првен посебно па мењам првата вода и после се варе околу 40мин. Пилешко/мисиркино уште побрзо се варе. Освен домашно ако е тогаш и тоа како телешкото малце поеќе време.
Чиа е 12+, а и со циметот би ти препорачала да почекаш. На поголемата и дадов цејлонски рано, 6+ или 7+ беше и лоша реакција даде, покасно кога дадов немаше проблем. Така да и за него би рекла до кај 12м да почекаш
Што може друго да се дава од зеленчук кај бебе од 6 месеци? Веќе имаме воведено морков, тиква, батат, тиквичка и компир.
Давај баш го сакаат бебчињата па и за вечера или појадок брза работа. Моево јогурт со се обожава исто 8м. Ги гледав овие во Зегин добри ли се , давал ли некој
Ако не ја изеде цела каша бебе, да ја понудам ли покасно во текот на истиот ден или не? И уште нешто, купена кашичка, за колку дена откако ќе се отвори, треба да се искористи?
Нема ништо комплицирано, леб е, брашно, вода, квасец и мм. Зависи за колку души ќе правиш, толку брашно ќе ставиш. Квасец може домашен да си направиш од брашно и вода, на секое наредно месење ќе оставаш малку од тестото плус ќе додаваш уште брашно и вода и ќе го чуваш во фрижидер. Ако правиш со домашен квасец треба повеќе време за да стаса, јас го месев вечер а го размесував и печев сабајле (рецепт од комшии италијанци) Вчера правев и ставив повеќе интегрално брашно, убаво излезе. Ако не сака леб пробај кифли, погачи, проја. Не знам колкава е малата и дали имаш воведено јајце ама би требало да и се допаднат.
Јас давам понекогаш од жито леб интегралниот. Пример ептен ако не јадела ништо за ручек, за вечера и давам барем ќе знам дека ќе се најаде. На тост го печам лебчето, го сечам на ленти, со намаз од авокадо, грчки јогурти маллу лукче и сама си го јаде.
За домашните кашички може и до 48 часа да се чуваат во фриждер убаво спакувани и затворени (да кажеме во мала тегличка) само ако ја направиш подели ја, да не чуваш кашичка која веќе ја пробала си давала со лажиче и таа да ја чуваш. На самите купени каши пишува до колку дена може да се чуваат во фриждер, најчесто се до 3 дена, ама исто така од тегленцето вадиш колку мислиш дека ќе изеде а другото си го оставаш во фриждер.
Хељдата се кисне во вода ? Како ја спремате? Да се едитирам: На готовите кашички со житарки во состав пишува на пример: овес, пченица и житарки. Што подразбира под житарки? Тапа сум леле ептен со житаркиве Имам воведено: палента и просо само. Ќе можам да ги користам ?
Не мора, но може да ја киснеш. Полесно ќе се свари и ќе е помека. За бебе ја правам 1:3.5 (за мене 1:2.5, но за него сакам покашеста). Убаво ќе ја истребиш и измиеш хељдата. Да зоврие водата, ставаш хељда и затвораш капак. 12-15 минути без да отвориш. Потоа тргаш од оган и оставаш поклопена барем 10 минути без да отвориш. Јас варам 12 минути зашто готвам на плин... ако готвиш на индукциска или обична плотна на тивка-средна температура, тогаш 15. ____ Ако имаш воведено кромид можеш да го динсташ во малку вода, па додаваш зовриена во размер за хељдата, па хељдата и си вариш.
Како давате парчиња. За неколку дена правиме 7 месеци, ја примртивам дека повеке е заинтересираана за парчиња него за блендирано. Синко зрно ако осетеше во кашата се давеше, нејзе намерно и оставам и си ручка. Ама страв ми е од парчиња дане се задави, само банана и имам дадено така да грицка.
Убаво обарен зеленчук морков, компир, брокула, карфиол, лепче, се на парченца мали и пред неа остави, исто може мека е крушата, банана како што пиша, нема некоја филозофија само да се меки и добро варени ко за почеток и не се плаши, супер чим има интерес на толку мала возраст. Читав двопек давате, има некој посебен за дечиња?
Случајно го најдов сајтов мислам дека многу дилеми за немлечна исхрана може да реши кај мајките. Има и топ рецепти за сите возрасти, едвај чекам да почнеме со немлечна исхрана https://malabebavelikigurman.com/