Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.479
    Можеш од сабајле да го спремиш блендерот:овошје со житарка и маж ти само да изблендира.Ништо страшно :)
    Немора се да вариш,незнам колкави сте одприлика.
    За ручек исто остави му сецкан зеленчул во тенџерче тој само да уклучи шпоретот :D
    Тоа е толку едноставно

На eleni27 и Kaetana им се допаѓа ова.
  2. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    @Kaetana јас ги земав пред некој ден бисквитите зошто се без млеко и викам ај да сменам нешто... Ама нешто не ми се баш сигурни, вечерта како две црвени флекички на лиценцето и се појавија. Се сомневам на бисквитите...
    А инаку, да содржат шеќер.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Епа тоа ме мисли. Демек безглутенски, без млеко, ама шеќер да... Може претерувам, што знам...

На фб во "здрава храна, здрави деца" видов одлични бисквитки без шеќер, па се мислам домашни да направам.

Во секој случај не ми е итно, детево секако сака строго блендирано. Може сега со забите ќе сака да експериментира со потврда храна...

На ZojaP, galapce и pilenka им се допаѓа ова.
  4. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Ве следам редовно за да бидам во тек, бидејќи ем подзаборавив како со син ми правев, а и мислам дека поинаку правев.
    Малава е 4 и пол месеци, и не планирам се уште ништо да воведувам бидејќи си пие млекцето, таму после петиот месец планирам да почнам право со кашички, без сокчиња.
    Ама морам да направам план унапред :)

Бев прееска до веро и има рафт со биокосмос производите. Баш ги ѕирнав и видов Киноа бела.
    Каква уште има тогаш, ако има бела, и со која треба да се почне?

И друго прашање, гледам дека тие се така топчести зрнца, и киноата и просо (нели тие се помеѓу првите житарки што можат да се дадат), како ги приготвувате? Кој сооднос?
    И кога се сварени се блендираат или не? И ако се блендираат се блендат сами или со овошје/зеленчук заедно, да не се слепат ако се блендираат сами?

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.479
    Има и црна киноа.Јас давам само бела.
    И просото и киноата се мијат пред варење за да не горчат.
    По една голема лажица ставам во зовриена вода(мал филџан вода) и варам кратко на тивко.
    Водата ке се упие остануваат само зрната.Киноата може да раскупа изгледа ко лушпеста малце откако ке се свари.
    Посебно ги варам и блендирам по желба .Ти немора да блендираш ако несакаш.Мојата инаку не ги јаде.

На Sky-butterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.479
    Суви гоџи бобинки има ли потреба да стојат прво во вода?

7. sr@cen&ce)

sr@cen&ce) Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    4
    kivi od koga smee da se dava i so koe drugo ovosje moze da se kombinira

8. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Педијатарот ми рече дека киви се воведува со цитрусните овошја (според него после 10 месеци, според други после 12)

На sr@cen&ce) и Mandarinka им се допаѓа ова.
  9. Mandarinka

Mandarinka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    317
    Јас знам дека кивите се 12+

На sr@cen&ce) му/ѝ се допаѓа ова.
  10. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    мајки, малку сум збунета, па да ги прашам поискусните... имаме 5 ипол месеци и по препорака од педијатар од 5 м почнав да давам дохрана, да пробуваат вкусови ( близнаци се ) а бевме само на цицанје... Започнав со сокче од јаболко, круша, слива..слабо пиеја, па потоа дадов кашичка од јаболко, морков, тиква. Банана не сум дала затоа што и така слабо ми какаат, едната на 3-4 дена, другата на ден-два, па страв ми е. откога почнавме со дохрана изметот им е доста погуст, некогаш како пластелин... незнам дали да форсирам да давам вода, пробав со превриена, но не ја пијат. Вчера пробав да дадам и пасиран компир, ама не го сакаат, а овошните кашички и тиква јадат. Ме интересира по колку мл треба да јадат, или по колку лажички? и колку време после кашичката треба да им дадам да цицаат? Исто дали да давам и сокче, или исклучиво по еднаш на ден кашичка? До 6 месец не планирам да воведувам нов вкус,ке ги комбинирам пробаните, може уште палента или ориз, ама незнам дали да го дадам чист... и интергален треба да биде или бел? може ке почекам да наполнат 6м..Купив од хумана во прав хелда со јаболко, се раствара со вода, пишува дека е 4+, а овде читам дека хелдата се дава дури после 8 месец... до 8 месец само безглутенски житарки, така? Ориз, палента, просо, амарант, киноа, друго? купив и овесни снегулки, ама пишува дека имаат глутен,па ке ги оставам за подоцна...се извинувам за многуте прашанја, секој совет е добредојден

Последна измена: 27 октомври 2015
  11. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    За изметот е многу нормално. Од првиот ден се смени конзистенцијата и стана погуст.

За бананата, прв ден кога проба се успаничив дека не се искака, ама се нервирав затоа што знам дека бананата регулира столица, не прави запек. Се испостави дека се погодило така, еве секој ден јаде банана и кака 2-3 пати дневно.

Вода давам купечка.

За јадење количина, мислам дека 50 мл за почеток се смета за оброк. Јас давав да цица уште одма ако сака. Доењето уште е кога сака и колку сака.

Сокови не давав а и не давам. Доење, кашички и вода.
    Оризот го дадов бел. Си го вариш нормално. Хељдата читав дека е 12+. Можеш да причекаш со неа. Глутенот и јас го дадов после 8 месец, исто со овесни снегулки.

Житарките се тие, и ги давав во овошните и зеленчуковите кашички. Палента дадов покасно за да можам да ја мешам со кисело млеко. А млечните производи се 8+.

На Mekuska, stefanija70, makedonkamak и 4 други им се допаѓа ова.
  12. bile1986

bile1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2009
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    186
    Мамички каква палента им давата на бебушите сакам да воведам но незнам од која да земам

13. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Jas od DM zemav na Alnatura I mnogu ja jade

На pilenka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Rve nie vcera jadevme malku bananka pa tri pati kakavme,dvata pati bea posle banakata.lus sabajle vo 5 30 mi kakase.Ova nikogas vaka.Nitolkiu pati kakal nitu pak tolku rano.Plus stolicata e so zeleno niz nea(vo prvata posle bananata imase i crni kako konci).
    Normalno li e?

На Mekuska му/ѝ се допаѓа ова.
  15. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Galapce,mene vo ovie 5 meseci nitu ednas se nema pokakano navecer,a nokeska koga rece kakam polna pelena ej,a samo od lazice dve..iako nemam iskustvo spored mene e normalno..

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  16. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Мила, бананата ја регулира столицата, не ствара запек. И мојата после изедена банана убаво си кака. Може му било полно стомачето па си се олеснил два пати.
    Нормални се црните точки во изметот, од бананата се.

На stefanija70, joy1, Kaetana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Nie sekoj den sme so banana pa dete kako po 3-4 nekogas i 5 pati..breee vikam ostaj nesto da ti se fati:)

18. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Јас земам на даверт од тинекс.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  19. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    Месо по колку ставате во еден оброк? Да речеме ако оброкот е 200 грама, од тоа 50тина да е месо? Денес прв пат дадов пилешко и ставив едно мало парче, колку еден голем залак за возрасен човек, и ми се виде ептен малку, неприметно беше во кашата.

20. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Jas vo kasa od okolu 150g stavam 50g meso.

На IveBrajan му/ѝ се допаѓа ова.