Taka i si mislev...zaso ne e bebe sto nejke hrana. Vcera i dadov pecena tikvicka na parcinja ja utepa od smukanje sama bez da ja teram....ova mene mi se slosi 2-3lazici ja gledam se maci i prekinav
Boranija ima sega na pazar, svezha koristam ama teshko naogjam na pazar, pa i zamrznav 2kg, a grashok od zamrznatite/kupechki mu davam.
Onie holle zitnite kasi ste gi pravrle so voda mesto so mleko? Svariv jabolka pa mislev od taa da stavam
Хелоу , од колку месеци почнавте со исхрана . Како го правевте тоа ? По колку количина ? И кога дававте. Пр. Меѓу оброк или за време на оброк ? Неможам да се сетам како правев со првото бебе па ако може да ми дадете совет да не погрешам .
Мамички ние од нареднава недела ќе почнеме со вкусови. Педијатарот ми кажа прво 5 лажички кашичка од јаболко, наредниот ден 10, понаредниот 15 па после крушка. Не сватив дали исто после треба и со другите овошки да почнеме со истиот редослед 5,10,15... Прво бебче ми е и се не ми е јасно На странските сајтови читав дека најдобро било прво да се дава готови кашички за да бебето засака кашички и полека да се мешаат со домашни. Каков е вашиот став околу ова? Кои кашички највеќе ги сакаат вашите малечки? Јас мислам да почнам со кашичките на Лино но и од Хип има голем избор
Ние не сме почнати сеуште, но на последен преглед исто ми кажа педијатарот како тебе. Три дена еден ист вкус, секој ден ќе си зголемуваш некоја лажичка. И после тие три дена, нов вкус даваш и исто како првиот со редослед на лажички. И откако ќе проба неколку вкусови можеш да мешаш после. И да, и јас со хип ќе почнам додека пробува вкусови, а откако ќе воведеме оброк цел тогаш со домашни кашички
Ние за една недела правиме 6 месеци. Ме интетесира кога да воведам спанаќ, пиперка, кромид, лук? И барат со шѕо да го комбинирам од зеленчук бидејќи тиквица не ми сака да јаде?
Месо како воведовте? Одма со парче месо блендирано или прво само водата што се варело? И од кој месец почнавте?
телешко, домашно пиле и мисиркино од 7+ јунешко дадов нешто пред 9 месеци без да консултирам педијатар оти видов дека го има во менито во градинка за телешко дадов прво само вода, другиве со парче месо почнав дека телешкото прво го дадов и некако страв ми беше, после за другиве се опуштив
Има некое правило со што да се започне најпрво? Овошје, зеленчук? И дали може пр 3 дена овошје, па зеленчук после, или ако почнеш со овошје, со овошни вкусови да се продолжи?
Zaso samo vodata? Nema valjda na telesko alergija da projavi Jas i mesav ovosje zelencuk najizmenicno zavisi sto iam doma svezo i toa po den dva onie standardnite ne cesti alergeni sto se
Таков совет добив од педијатар а и тука на форум прочитав. Јас си го образложив на сама себе демек као ради самиот вкус да го проба прво оти телешко за мене е јако на вкус.