Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Вечера, па млеко пред спиење.

mila89 likes this.
  2. i13dk

i13dk Истакнат член

Бебуш уште не седи па ќе почекаме за blw, почнавме со кашички. Педијатарот ми рече од почеток да почнам да го пасирам со виљушка зеленчукот/овошјето ама ептен ми е густо само така и се гади и плука одма. Прашањето ми е дали кога пасирате додавате измолзено млеко или превртена водичка за да биде потечно?

3. lilo

lilo Популарен член

Убаво е да му се дава таа грамажа на бебе но сепак мислам дека зависи од апетитот на бебето а и неговата телесна маса. Моето денес прави 6 месеци и имаме еден оброк , едвај ќе ги изеде со сила 120 грама а ако и буткам последни лажички ба сила тогаш плаче и на крај ќе ги поврати. Така да секое дете е индивидуално за себе но сепак се радувам што вашите тека си лапкаат. Мојата и ноќе два пати цица.
    Па јас овошјето и зеленчукот ги варам и после ги блендирам а му додавам од водичката во која се вареле за да се постигне идеална текстура. Млеко не додавам тоа си е само за доење.

4. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Дали е можно од интолеранција на некоја храна да се јави пролив? Веќе неколку дена малиов има потечна столица и се јавува скоро после секој оброк или цицање. Не му дадов ништо ново деновиве. Глутен му имав воведено уште претходно, исто и млечни производи.
    Исто така и послабо јаде од претходно.
    И навечер не спие плаче како да го боли нешто, цела ноќ сака во раце да е. Може и заби да му излегуваат, ама некако многу денови се собраа вака па не знам што да мислам.

5. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Ako.planiras blw i treba da e krupno. Jas blender ne sum uklucila ama koa e taka postojano ti pravi dvizenje so ustata ko da dzvakas i brzo ke razbere kako treba. Normalno e da pluka na pocetok se uci ama se dur se zakasluva nemas gajle. Kolkavo ti e bebeto? Ne treba kojznae kako da sedi sekako vo hranilka e vrzano

Da ti dopisam,moeto bebe zitnite kasi ne gi saka so izmolzeno gi pravam so voda. Na primer zitna kasa od onie na holle ja razreduvam so vodata kade sto se varelo jabolkoto i pasiram so viluska pola jabolko vnatre pola i ostavam taka da si jade. Denes polata si ja izede sama kasata neso ne ja sakase ne moze da ja fati so raka ubavo lom se naprai

6. LjLj

LjLj Истакнат член

Јогурт од кој давате ?

7. i13dk

i13dk Истакнат член

Утре прави 6 месеци, во саботата почнавме со пробување. Денес тиква му давав, варена на пареа и пасирана, нешто плукна нешто изеде, се гадеше ама што викаш правеше движење ко да џвака па ваљда брзо ќе укапира.
    Ти кога даваш чисто овошје или зеленчук ставаш вода откако пасираш или на цели парчиња сте веќе?

Кога почна да воведуваш житарки и дали прво чиста житарка или мешана со овошје? И дали и житарката се воведува 3 дена?

8. Pacient srna

Da ti kazam ja ne se pridrzuvav do toa 3 dena bas. Zitarki kupiv onie na holle 3 grain i tie i gi davam sabajle so ovoska nekoja vnatre. Ama od ovoskata posto sekako ostanuva del i go nudam i na parce. Prvo i davav cisto malce pasirano i ovosje i zelencuk. Sto mozese svezo svezo sto vareno/na parea. Tikva pecena jadese parce, tikvicka isto pecena ja bendisa si ja dzvackase sama. Krusa, jabolko, banana sum i dala parcinja. Brokulata ne ja fati parce pa zapasirav ama ne ja sakase. Morkov, sliva zapasirani. Ke si vidis po bebeto. Eve sea primetuvam saka sama ja gledam deka dzvaka mota hrana vo usta ne e lapni goltni, se zakasluva ne deka ne ama jade. Sakam lebce da i dadam, jajce ama nekako strav mi e uste ke pocekam kontrola kaj maticnata pa da prodiskutirame. Avokado kupiv ama dur sozree toa use ne doslo na red i taka. Samo sledi go bebeto i davaj koga i vie jadete

Ula, Chrysanthemum and i13dk like this.
  9. CareTee

CareTee Популарен член

Да не се грчеви од некоја храна што ја јаде он или ти? Пробиотик пробај давај му неколку дена. Мене од круша така ми направи, ама тоа почетокот кога почнавме со дохрана. А може и од забите да е, што знам…. Само нека поминува побрзо.:hug:

Skorpija25 likes this.
  10. Doroti28

Doroti28 Активен член

Скроз истово се случуваше неколку дена и излезе забче, мене најмногу ме чудеше што послабо јадеше, а многу сака да си лапка мојата.

Skorpija25 likes this.
  11. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Колку дена траеше кај вас?

12. Doroti28

Doroti28 Активен член

Мислам 4 ноќи ова со будењето, баш во сон викаше и со јадењето толку некаде, а потечна столица еден или два дена.

Skorpija25 likes this.
  13. Pacient srna

Dobro dali se tacni ovie hipp so kasive...denes trgnav da zemam edna dve da vidam kako ke gi saka za koa sme izlezeni da imam hrana....na slikana 3 sostojki vo deklaracija 10 sostojki i mi zakvice bebe i sum ja utnala ima poveke raboti sto ne mi se vovedeni...koj ke odi prv pat po kasi hipp neka cita ubavo pozadi

14. starfish

starfish Популарен член

Мајки коа излегувате и ручекот треба да е надвор, приготвен оброк во што носите? Дали е ок да го ставам во тегличка додека е топло уште, па да го дадам надвор? Или во чашка термос да го носам?
    Нас ручекот ни е околу 12 и не фаќа додека сме надвор, а сега за сега по една мала кашичка јадеме.

dromka likes this.
  15. girl__20

girl__20 Популарен член

Мамии на 8 месеци што може овошје да воведам?

Имам воведено: јаболко, круша(повраќаше па не ја давам), слива(доби запек и таа не ја давам), авокадо, банана, сува кајсија и нектарина (повеќе ја нема).

Само давам јаболко, банана, сува кајсија и авокадо. Секој ден јаболко јаде сакам нешто да и сменам друго ама незнам што можам уште.

Јапонско јаболко? Грозје?

16. stanislavac

stanislavac Истакнат член

Mozebi temava ne e za tuka ama ne uspeav da najdam informacii pa da ve prasam majki za prooduvanje kakvi kondurcinja koristite za nadvor I kakvi pantofki za vo gradinka...I Kako go odreduvate brojot...treba tocni da se Ili pogolemki...za doma znam boso najdobro ama za nadvor I gradinka prasuvam

17. macka91

macka91 Форумски идол

Грозје, малини, капини, боривинки.

Ооо како од сливи запек? Обично отвара сливата. Да земеш суви сливи и да ги ставиш на пареа 5 мин или во вода.

18. Saraaa9

Saraaa9 Истакнат член

Ортопед на мене ми кажа со мек ѓон да бидат и да има напред еден прст место да не се ептен точни. За надвор им облекувам патики.

stanislavac likes this.
  19. Evy81

Evy81 Истакнат член

Вишни замрзнати можеш.

20. Pacient srna

Tikva imas sega,pecena mojata mnogu ja saka....moze ne e klasicno ovosje ama blagicka top odi so zitnine kasi

dromka likes this.