Боровинки, капини, малини, и рибизли можеш. И манго од тегличка имам дадено. Можеш и урма по малку во кашичките, не секој ден (немам уште дадено, но претпоставувам дека е ок и планирам да дадам ако најдам со убав состав без некои презервативи). Исто и дуња планирам да му дадам деновиве, во сезона е. Сливи пробај повторно по малку, комбинирај со презрела банана и можеби повеќе среќа ќе имате. За калинка не знам, како давате? Дали може цеден сок да се стави во погуста кашичка?
Да навистина од сливи јас па и давав свежи секој ден со намера да ја отвори, таа уште повеќе и беше полошо Пробав и со суви сливи сварени на пареа истоо.. Да тиква и ставам ама во ручек повеќе со зеленчук ама имам ставано и со овошје. Јас на пареа ја ставам ама ќе пробам и печена Фала, вака супер ке биде од сите овие ке има што да комбинираме Само за ова никој не ми кажа каки исто е со јапонско јаболко или не незнам. Каки дали може да давам? Spoiler
Сега ме збунивте, ако го сварам просото директ со зеленчукот фрка е тоа така разбрав. Треба предходно да го киснам? Јас ставив се заедно сварив у нутри и фина кашичка се доби, вкус како хумус имаше со брокула,морков и малку кромид. Погрешно сум направила или?
Просото треба да се кисне заради киселината која што а испушта бар 2ч , како и повеќето житарки , ако е лупено просо можиш одма да го вариш . Просо се варе дури не испари водата. Заедно не сум варела никогаш , или на пареа го спремам или печам зеленчукот/овошјето најчесто.
Мајки како го приготвувате оризот на хип,јас сум уште со вкусови,минатиот пат направив како што е во упатсвото сма количински р многу а и некако многу густ излезе.Утре планирам со јаболко па ако може мала помош
Намали количински. Јас направив со 50мл вода и една лажица ориз. Ако не сакаш многу густ, не ја полни многу лажицата. Ќе додадеш по потреба. Ама многу гаден ми беше некако, па не сум направила пак, ќе си варам нормален ориз ко човек. Па ако е многу многу зрело, мислам во ред ќе е свежо, внатрешноста да ја испасирам со нешто друго, пример банана и овес.
Што подоцна со оризот подобро. Јас го внесов на 8, има препораки уште малку да се чека. Ова поради арсенот во трагови. Откако ќе се воведе да не е пречесто. Со различен воведен зеленчук го давав трите дена, не дадов чист. Можеш како сакаш всушност, зависи по какви препораки се водиш. Многу го даваат на старт, чист, без воведување 3 дена...
Мене во табелата ми е за воведување како прва житарка заедно со палента и овес ама не сфаќам во кој момент треба да го дадам, сега пробуваме вкусови, па дали на пример можам 2 дена чисто овошје/зеленчук , 3тиот помешано со ориз, овес или палента? Инаку педијатарот ми рече 3 дена дека се внесуваат безглутенските ама да ги внесувам само ако не ми качува на килажа или гледам дека не ми јаде од чистото овошје и зеленчук.
Ако воведуваш по три дена, и со оризот прави така. Значи кога воведуваш зеленчук/овошје три дена имаш само една нова намирница. Може да мешаш со веќе воведени зеленчуци и овошки, не мора чисти. Кога ќе почнеш ориз го третираш исто така и даваш три дена со веќе воведени. Исто почнуваш со малку па зголемуваш количински. е веќе после тоа можеш новите зеленчуци и овошки со оризот да ги даваш. Прашај го педијатарот во секој случај, ама воведувањето обично оди така.
Jas davam od ova mlekce...nekogas dodavam biskvidi vo nego od hipp,ako e bez biskvidi deka Ima I so banana vkus,nekogas dodavam rendano jabolko,krusa a ako e so biskvidi dodavam banana I nesto Kako kasicka ide deka ne go saka vaka bez nisto da go pie
Здраво мамички. Синче е 5м и почнавме со вкусови, три дена по ред му давам по неколку лажички хипп од јаболко. Откако почнавме цело време писка , вришти, штом го допрам за стомачето уште толку неможам да го смирам. Иначе на доење сме и му давам и биогаја а денес и еспомисан. Што мислите, рано да не му е за вкусови штом вака реагира?
Еве баш ја земав тегличката да видам, пишува 100% јаболко. Нема никакви додатоци Уфф незнам веќе што може да му е