Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. i13dk

i13dk Истакнат член

Може едноставно не му одговара јаболкото во моментов, прекини да го даваш, смени друга намирница и јаболко пробај после некое време.
    Инаку Срна ти вика да видиш позади во намирниците.

mace89 likes this.
  2. starfish

starfish Популарен член

Јаболкото може да му смета, истото нас ни се случи и педијатар ми кажа дека многу мајки пријавиле реакција од јаболко. Ми кажа по потреба, кога ќе видам реакција на храна, да давам вечерта пробиотик (ние го прекинавме постепено пробиотикот до 4 месец)
    Пробај со други вкусови, па понатака дај јаболче во комбинација со нешто друго.

mace89 likes this.
  3. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Pisuva 100% fruit vidi pozadi na deklaracijata

Mojata pa saka jabolko jas i davam polovinki vareni si go jade bez problem

mace89 likes this.
  4. mace89

mace89 Популарен член

@Pacient srna @i13dk @starfish фала ви мамички. Ќе смениме намирница, ќе пробаме со крушка ама мислам сепак ден два да го одморам да му се смири стомачето. Иначе баш поради овие причини и се одлучив да му давам прво Хип кашички а не правени. Ајде демек органски, па си викам ако му дадам домашна да не се погоди кисела некоја па да ја плука али ете сега друг проблем. Иначе баш го погледнав составот, пишува само јаболко или нешто јас сум грешка пошто сигурно има и некој конзерванс :|

Attached Files:

5. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Точно пред два месеци почнавме со воведување, за неколку дена правиме 8 месеци. Дали да почнеме со вечера и што да давам. Со месо и млечно немаме почнато, и со нив од кога? :)

6. macka91

macka91 Форумски идол

Ако сте почнале пред 2 месеци тогаш рано ти е за вечера, мојата за два дена прави 10 месеци со вечера почнав пред 5 дена. Можеш да почнеш со воведување на месо и млечно.

dromka likes this.
  7. stanislavac

stanislavac Истакнат член

I jas pocnav so hipp...moze da napravite pauza den-dva,pa da probate pak so jabolko moze I sliva,morkov...moze ednostavno ne e deteto spremno uste za hrana...moj soveti e da ne go forsirate...nie pocnavme taka po lazicka-dve,ako ne sakase nesto ne I davav ne ja forsiram Sega sme skoro 9 meseci I vise do 200 g obrok jade ama se postepeno odevme dodeka dojdovme do ovaa kolicina...I'm treba vreme da se prilagodat na hrana

mace89 likes this.
  8. stanislavac

stanislavac Истакнат член

I da dodadam nie na tocno 6 meseci pocnavme so probuvanje vkusovi...moze ednostavno ne e spremno bebeto za cvrsta hrana...ne se otkazuvajte postepeno sekoj den po edno-dve lazicinja I samo ke si se navikne I ke bara poveke

mace89 likes this.
  9. Pacient srna

Ti si znaes ama koa e period na jabolki jas ne bi davala gotovi. Ke kupis poveke ke probas koi ne se kiseli ima organski i kaj nas

dromka and mace89 like this.
  10. starfish

starfish Популарен член

Јас изгледа имам јадач, без проблем ми ја тамани тегличката од 125гр за ручек, па после и се доцицува. Веќе почнав и комбинации да давам, па се мислам како да воведам од тие житарките на хип, купив ориз, пченка и семолина, дали прво така да ги дадам без ништо, или одма мешани со овошје и зеленчук?

Инаку брокулата е ставена во први вкусови, а читам по нетов дека покасно ја воведуваат во другиве европски земји. Мојава прави една згрозена фацка и цела се тресе од гад, уште коа ќе помириса брокула, со све пробав и не ја сака. :D

dromka and Pacient srna like this.
  11. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Последно ја дадов брокулата со батат, морков, пашканат и боранија и цела каша од 190 гр изеде а моево не е многу голем јадач

starfish likes this.
  12. starfish

starfish Популарен член

Интересно, дали го гледавте?

Сакам да ве прашам во колку часот го давате ручекот, и дали втор оброк воведовте доручек или вечера?

13. Pacient srna

I mene tajmingot me zanima. Jas vovedov prvo dorucek pa sega i rucek. Stanuva okolu 7, okolu 8.30 dorucek pa spie i okolu 14 casor i davam rucek. Izmegu i sabajle kaj 6 cicka....stoznam dali e ispravno ama nas ni odgovara vaka

starfish likes this.
  14. Pacient srna

Hipp ovosna kasa kolku moze da sedi vo frizider otvorena? Vaka ok mi izglea i na miris i na vkus ama stoznam si vikam da prasam

15. i13dk

i13dk Истакнат член

Пишува позади на декларацијата, најчесто 3 дена.

Pacient srna likes this.
  16. kanella

kanella Популарен член

Како да спремам спанаќ?
    За нас го пропржувам директ со кромид. За бебе да го сварам прво? Колку време? Сакам со ориз да у направам денес. И да додадам жолчка и јогурт малку.

17. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Ајде да се придружам у темава. :)
    Со кој вкус обично почнавте?? Бебе е 4 мес поради послаб напредок ќе почнеме и ние со дохрана :)

Naatashka123 likes this.
  18. Maya12

Maya12 Популарен член

Мила јас воведов сега прв оброк и по препорака на педијатарот кој не води,др Симонида од Систина вака ми е менито: во 7.30 кога станува од спиење 180 млеко на ад сме инаку, па во 11 часот каша, во 14.30 млеко 150, во 18 часот повторно 150 млеко и пред спиење 21/21-30 ппвторно 180 млеко. А кога ќе го воведам втоеиот оброк така ќе имам 6 оброци и се исто: во 7.30 млеко па во 11 каша па во 14.30 млеко, некаде околу 16 втора каша па после два оброци млеко.Со напомена кога ќе имам два оброци едниот да ми биде зеленчук а другиот овошје

Prolett and Pacient srna like this.
  19. Maya12

Maya12 Популарен член

И јас почнав на 4++ бидејќи сме на ад и ова ми е менито за први вкусови од педијатар: морков кромпир пашканат круша слива ориз јаболко тиква и тиквичка а со полни 5 месеци да воведам безглутенски амарант киноа просо и рж

Andrejaaaaaa likes this.
  20. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Со овошје или зеленчук почна?