денес прв пат дадов банана, ја изгмечив и ставим малку мајчино млеко да не е многу густа, добро ја прифатија, со што можам да ја мешам? утре се мислам да дадам банана и круша, крушата да ја омекнам на пареа колку грама им давате на бебинјата? една мала кашичка од 125 грама доволно е? незнам дали давам доволно, едното девојче изедува една тегличка, другото не полна...до сега само компирот не го сакаат, јаболко морков тиква круша слива банана јадат
@volsebna за почетоκ ноρмално е да ги саκаат благите вκусови зошто им е позната блажината од мајчиното млеκо. Κомпиρот им е блутκав затоа го одбиваат. Пρобај со благ κомпиρ. Банана и моите од бебиња јадеа многу и си κаκаа ноρмално. Κомбиниρај ρазни овошја и κолκу ќе саκа да јади толκу, вода пρобај со лажичκа понуди и пρобај со флашиρана вρиената е со гρозен вκус, цицање нуди во сеκое вρеме. Јас на почетоκ κога воведував им давав κупечκи од хип κашичκи, има доста избоρ и вκусови, аκо не саκаш κупечκи сепаκ исκоρисти идеи од нив или во дуќан ρазгледај или на нивната стρана. Јас често давав банана со авоκадо, јаболче, моρκовче сваρено, благ κомпиρ, манго, κρуша, соκче од слива помешано, зависи сезоната шо овошје имаше тоа пасиρано в ρазни κомбинации, неκогаш со додатоκ на млеκо, неκогаш со јогуρт, κисело млеκо, овошен соκ...
Како ја правиш, мислам со колку вода и колку ја вариш? Земав јас, пробав направив не беше лоша ама отприлика вода, отприлика палента и отприлика време и дали може палентата да се комбинира со нешто, некој зеленчук или неможе да се меша? Инаку нема упатство на таа на Davert и затоа незнам
На 100мл зовриена вода (пола чаша) една супена лажица палента и мешаш уште 2-3мин па тргаш од рингла. Додека се лади додатно ќе се згусне. Можеш да комбинираш со што сакаш од овошје и зеленчук
Исто како што пиша Китен, јас ставам 200 мл вода и две супени лажици, во зовриена вода и на тивко мешам 7-8 минути додека не се згусне. Обично ја давам со кисело млеко ама тоа е за после 8 месеци. А можеш да ја комбинираш и со друго.
@mariz пробај палента со јаболко, превкусно е. Мојата ја обожава. Понекогаш ја комбинирам и со банана.
Fala vi mnogu, jas pa deka sestra mi kako mala obozavase i jadese so sirence i mislev deka nemoze da se mesa so takvi raboti, kako jabolce na primer jas ne sakam ic palenta duri sega koa ja pravev neznaev dali e gotova, cudna mi bese deka topcenca taka se osekjaat sitni
Dali na 6.5 meseci davate tikvica,pashkanat,karfiol,proso???koi zitarici,koi zelencici? Kako podgotvuvate tikvica,so sto ja kombinirate??? Kako pashkanat?Sakam da probam utre za vtor obrok da pocnam da davam.
Од житарици во шести месец воведов само просо. Тиквица можеш да дадеш на пример со компир, ориз, морков.... Јас често ја користам и со секаков зеленчук ја комбинирам, па одлична комбинација е и со просо. Карфиол, брокула, пашканат и целер воведов во седми месец, а исто и палента и киноа. Немав време во шести да воведувам толку многу зеленчуци бидејќи само што бевме почнале со цврста храна. А, ако имаш почнато со пробување вкусови од петти месец мислам дека можеш да ги воведеш. Имав време да редактирам па да прашам и за мене, каде да најдам домашни јајца, инфо...
Jas go varam zelencukot vo tendzere, na parea ili nekogas go pecam vo mala tava so vodicka i maslinovo
Има едни на фејсбук што се рекламираат, Наша фарма, но премногу ми се скапи, 20ден е јајце од кокошка. Распрашај се најдобро по луѓе што живеат по селата, јас така се снаоѓам, а во задно време ми носи една моја ученичка од село Оризари
@Kitten стварно е многу 20 ден. јајце, ќе се потрудам да најдам некој од село, ама кај прашав сите си имаат заза своја душа, а за продавање не. Ако има некој информација или телефон од некои кои продаваат домашни јајца би ви била благодарна.
Инаку веќе фаќа ладен период и кокошките престануваат да несат. Но сепак ти прашај си, не е на одмет.
@mariz за да биде палентата убава и мазна,без топчиња,јас и го фатив редот,ставам ладна вода и по некоја секунда палентата на многу тивко да се вари и мешам постојано. Само така нема да ти останат топчиња. А јајца точно,зимава слабо несат кокошките,мене среќа моите ме снабдуваат со се домашно(живеат на село),некни и пиле набавивме
Сепак 2 пати неделно да дадеш по 20ден за домашно јајце и не е толку скапо, со оглед на тоа колку купечкиве се полни со хормони, а и никогаш не можеш да бидеш сигурна за нивното потекло. Баш пред некој ден слушав дека имаме огромен увоз на јајца од Србија, и тоа само во првите 3 месеци бил за 3 пати поголем во споредба со цела претходна година, па сега ти одлучи. Јас му давам домашни, ние имаме (живеам надвор од градот), имаме само 4-5 кокошки и точно е дека сега малку потешко ќе најдеш домашни јајца зашто зимно време скоро и да не несат, но распрашувај се по роднини, пријатели. Слободно земи си неколку кога ќе најдеш. Домашните и цел месец во фрижидер да ги чуваш не е страшно, но секако колку потазе толку подобро. Сакав да прашам некоја дали знае од кога може калинка? Имам убави, домашни, па сакав сокче да му процедам, но не знам од кога се дозволени. Вишни кога давате, колкава пауза правите пред и после шише млеко/доење? Имам домашни замрзнати и кога беа свежи и сокче малку му направив, ама ете, сплет на околности дури денес сакам за прв пат да му дадам.
Овие што продаваат од Наша Фарма минимумот за нарачка им е 15 јајца, така што неможеш да купиш колку тебе ти требаат Калинка после една година, а за вишната мислам после саат и пол- два може да пие млеко. Јас додека доев не ни гледав на саат колку поминало. Ако и се цицаше и давав.
Не мислев сигурно дека е скапо за два пати неделно, но сигурно нема да купувам по две јајца, ќе земам една табла, па одеднаш 600 ден. за јајца би ми било многу. Ама, јас неможам 10 да најдам, а не 30 Вишни дадов на седум месеци. Не гледам на саат кога да и понудам цице после оброк, кога ќе закенка повеќе, нудам, некогаш и после половина час, а се случувало и одма после оброк.
А немаше некакви реакции, во поглед на повраќање или пролив? Мене ми е страв заради тоа. Затоа што мојов знае да искрка оброк и тоа обилен, и одма да се тегне да цица и со ништо да не можеме да го смириме или занимаваме освен со цице. А не можам да знам кога тоа ќе му се случи. Знае и да остави, а изел бајаги (никогаш до сега не сум му мерела грамажа колку му правам или колку изел - колку сака толку, ако го изеде идеме подоцна на нешто ново, ако не мама и тато дојадуваат) и иако го нудам он ако сака цице, и само цице е лекот. Па затоа некако со страв после ќе пробам да му дадам. Планот ми е со банана и круша да му измешам, па ќе видиме. Инаку јас сменив редослед. Првин му давам зеленчук, месо, па попладне овошје, зашто ако проба дента првин овошје после тоа не ми јаде ништо од зеленчуковите каши. Плука, прави фаци на повраќање, ми ја плеска лажичката и слични такви салтанати. Знам дека не правам убаво, ама вака барем ми јаде и месо, и блитва, и брокула и житарици со кисело млеко. Баш вчера пробав првин со овошје, па после со телешко и од телешкото само првата лажичка ја лапна и толку. Ја стиснал устата па иде и отвори му ја. И така се тегне, се лажевме, се влечевме неколку пати во рок 3 саати и џабе беше. На крај кутрето наше, секогаш гладно се жртвуваше и излапа се. А Војдан го гледа и му се смее