@Pacient srna убаво ти кажале маслиново масло, просо кај нас тиква, тиквица батат кога јаде погусто е ама полесно. Сливи и свежи и суви запек и правеа. Сега незнам дали така се погодило или од нив е ама повеќе пати пробав и на крај исто. Ама ти можеш да пробаш оваа комбинација: просо, круша и сува слива. А за вода исто јас и давам помеѓу јадење со лажичка инаку не сака, па ја залажувам со јадењето.
По табела која ја користам вели на 10 месеци, ама и дадов портокал и лимон на 8 бидејќи им даваат во градинка, па сакав да видам дали ќе има реакција. Не го пие така цеден ама и го ставам во кашички. За останатите цитруси ќе почекам уште месец дена. Киви внимавај алерген е.
@Pacient srna нормално е, кај нас беше исто, какаше топчиња, некогаш со плачки беше, ќе се среди за брзо. Не знам што имаш дадено за ручек, морковчето може да створи тешкотии малку. Како што ти рекле, маслото многу помага, кај мене исто лесно кака од комбинација тиква-компир-месо + лажичка масло од репка, а плус знам да ја направам кашата и малку потечна. Е сега, со БЛВ не знам како оди ручекот. Моето сеуште не почнало со вода, дури после воведување на трет оброк планирам (така се препораките тука каде што живеам), ама форсирам цицање што повеќе и сега веќе нормално си се олеснува.
Sakam da i vovedam na malata od denes 100% corn. Neznam so sto da i go kombiniram osven so kruska 6+ sme. Dajte nekoja ideja a isto i maslo maslinovo sakam podle toa da vovedam ili moze da go vmetnam i sega? Ili se racuna posebno?
Како да замрзнам мелено месо? Купив половина килограм, сакам да го поделам на парченца и да го замрзнам но не ме фаќа ум како.
Да, ама нема да се залепат? Не ми е многу голем замрзнувачот да ги наредам на пример на послужавник... Ќе пробам во калапот за мафини една тура.
Јас кога замрзнува мелено за нас така го ставам во кесичка и однадвор го формирам ко плочка и заврзувам чворче. Не се лепи, кога ќе замрзне ќе си го извадиш многу лесно од кесичка ко топче.
Voveduvam jajce, t.e. prvo zolcka neli. Denes i staiv malce,utre pak ama ne razbrav osven ocigleden osip ko alergija drugo nesto treba da gledam dali i se desava od zolckava?
Јас делам на парчиња, мерам грамажа, ставам во кесиче и ги формирам во плочки. Ги ставам на рамно за така да смрзнат, после у кеса поголема ги ставам сите.
Здраво мајки, ај ако може совет еден. Денес бевме за вскцина на малото 6м,на крвна слика хемоглобинот и е низок 100, докторката кажа да пробаме со храна да го крениме прво, ми кажа жочка месо пилешко и ред др работи и ме збуни. До сега имаме воведено само како вкус банана, јаболко, круша, слива, компир, морков, батат, ориз, палента, тиква. Два дена после вакцината денешна ке почнам со оброк доручек.
Здр мамички. Јас дадов спањак вчера, малку правеше проблем, ама денес му направив со компир и зел тиква и маслиново масло,, јадеше. Е сега да прашам за гризот и оризот за првпат како го давате, мислам посебно варете и го давате.. Или со пробаните намирници заедно.?Инаку сме 5++ и на хип адаптирано млеко.
Јас да пријавам дека мојов почна по малку да јаде, на 8 и кусур месеци. Не му мерам, од прилика 50 грама се ама за нас тоа е огромен напредок. Хемоглобинот беше низок и моравме да почнеме со сируп зашто од анемијата нема апетит, а мора да јаде за да се крене и се вртевме во круг. Последниве денови седиме по час и повеќе во хранилка. Уште му давам сам да јаде, но давам и со лажичка. Конечно почна да приифаќа, да отвора усте. Кога ќе се изнервира го оставам да поигра, давам вода од отворена чаша, па дозволува да продолжиме. Малку по малку, има напредок. Ич не сакам да го форсирам ама мора да го поправиме хемоглобинот и да го тргнеме сирупот. Ем со мака го пие, ем е полн со шеќер, ем му го зезна уште толку стомачето Заедно со пробано давав, по малку од новата намирница за старт.
Знам која мака ја имаш, иста беше и мојава до 8 месеци. Да ти дадам идеја, нормално не ми успеваше секогаш ама за малце повеќе да изеде. Земи банана или чоколадо неотворено и пробај така да му даваш додека отвара ти со лажицата.
@LivingGlam Од ова нејадење страв ми е крвна слика кога и правам. Се држи мојава со хемоглобинот на граница… Сега беше и болна и осип јак доби , па малку паузирав повеќе беше на цицање. За 3 недели треба да почне во градинка а исто едвај 50 гр јаде.
Фала мами. Ние пред 1 месец правевме крвна слика и ми рече ок е др, здраво е детето. Ама јас чат пат му давам и кромидова вода. Некогаш пие повеќе(кога е жедно) некогаш помалку или ич. Еве сега планирам тие денови пак да му варам. Му давав ради шлајмови..