Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. girl__20

girl__20 Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    539
    Допаѓања:
    1.595
    @Pacient srna убаво ти кажале маслиново масло, просо кај нас тиква, тиквица батат кога јаде погусто е ама полесно. Сливи и свежи и суви запек и правеа. Сега незнам дали така се погодило или од нив е ама повеќе пати пробав и на крај исто.
    Ама ти можеш да пробаш оваа комбинација: просо, круша и сува слива.
    А за вода исто јас и давам помеѓу јадење со лажичка инаку не сака, па ја залажувам со јадењето.

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    1.735
    По табела која ја користам вели на 10 месеци, ама и дадов портокал и лимон на 8 бидејќи им даваат во градинка, па сакав да видам дали ќе има реакција. Не го пие така цеден ама и го ставам во кашички. За останатите цитруси ќе почекам уште месец дена. Киви внимавај алерген е.

На no name5 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    4.084
    @Pacient srna нормално е, кај нас беше исто, какаше топчиња, некогаш со плачки беше, ќе се среди за брзо. Не знам што имаш дадено за ручек, морковчето може да створи тешкотии малку. Како што ти рекле, маслото многу помага, кај мене исто лесно кака од комбинација тиква-компир-месо + лажичка масло од репка, а плус знам да ја направам кашата и малку потечна. Е сега, со БЛВ не знам како оди ручекот. Моето сеуште не почнало со вода, дури после воведување на трет оброк планирам (така се препораките тука каде што живеам), ама форсирам цицање што повеќе и сега веќе нормално си се олеснува.

На Zumbulche и Pacient srna им се допаѓа ова.
  4. Linda24

Linda24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2021
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    557
    Majki prv pat ke dadam tarana bebe ima 13+ meseci so sto ja kombinirate ?

5. lilo

lilo Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.294
    Sakam da i vovedam na malata od denes 100% corn. Neznam so sto da i go kombiniram osven so kruska 6+ sme. Dajte nekoja ideja a isto i maslo maslinovo sakam podle toa da vovedam ili moze da go vmetnam i sega? Ili se racuna posebno?

6. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Како да замрзнам мелено месо? Купив половина килограм, сакам да го поделам на парченца и да го замрзнам но не ме фаќа ум како.

На LjLj му/ѝ се допаѓа ова.
  7. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    835
    Како ќофтенца мали, во кесички за замрзнување?

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Да, ама нема да се залепат? Не ми е многу голем замрзнувачот да ги наредам на пример на послужавник...
    Ќе пробам во калапот за мафини една тура. :D

9. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    835
    Јас кога замрзнува мелено за нас така го ставам во кесичка и однадвор го формирам ко плочка и заврзувам чворче. Не се лепи, кога ќе замрзне ќе си го извадиш многу лесно од кесичка ко топче.

На dromka, LjLj и kanella им се допаѓа ова.
  10. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Voveduvam jajce, t.e. prvo zolcka neli. Denes i staiv malce,utre pak ama ne razbrav osven ocigleden osip ko alergija drugo nesto treba da gledam dali i se desava od zolckava?

11. LjLj

LjLj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2020
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    495
    Јас делам на парчиња, мерам грамажа, ставам во кесиче и ги формирам во плочки. Ги ставам на рамно за така да смрзнат, после у кеса поголема ги ставам сите.

На kanella му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Peperutka-bt

Peperutka-bt Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    2.097
    Здраво мајки, ај ако може совет еден. Денес бевме за вскцина на малото 6м,на крвна слика хемоглобинот и е низок 100, докторката кажа да пробаме со храна да го крениме прво, ми кажа жочка месо пилешко и ред др работи и ме збуни. До сега имаме воведено само како вкус банана, јаболко, круша, слива, компир, морков, батат, ориз, палента, тиква. Два дена после вакцината денешна ке почнам со оброк доручек.

13. Saraaa9

Saraaa9 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2019
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    570
    Можеш да воведеш просо и да даваш со кајсија сува тоа е добро за хемоглобинот.

На dromka, Pacient srna и Peperutka-bt им се допаѓа ова.
  14. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    2.531
    Здр мамички. Јас дадов спањак вчера, малку правеше проблем, ама денес му направив со компир и зел тиква и маслиново масло,, јадеше.
    Е сега да прашам за гризот и оризот за првпат како го давате, мислам посебно варете и го давате.. Или со пробаните намирници заедно.?Инаку сме 5++ и на хип адаптирано млеко.

15. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.129
    Јас да пријавам дека мојов почна по малку да јаде, на 8 и кусур месеци. :sweat:
    Не му мерам, од прилика 50 грама се ама за нас тоа е огромен напредок.

Хемоглобинот беше низок и моравме да почнеме со сируп зашто од анемијата нема апетит, а мора да јаде за да се крене и се вртевме во круг.

Последниве денови седиме по час и повеќе во хранилка. Уште му давам сам да јаде, но давам и со лажичка. Конечно почна да приифаќа, да отвора усте. Кога ќе се изнервира го оставам да поигра, давам вода од отворена чаша, па дозволува да продолжиме. Малку по малку, има напредок.

Ич не сакам да го форсирам ама мора да го поправиме хемоглобинот и да го тргнеме сирупот. Ем со мака го пие, ем е полн со шеќер, ем му го зезна уште толку стомачето ;(

Заедно со пробано давав, по малку од новата намирница за старт.

На Oneo, IRBBB, doubleinfinity и 4 други им се допаѓа ова.
  16. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.100
    Од колку месеци давате мелено месо ?

17. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Јас давам од 7 месеци, од кога воведов телешко.
    Едит: сега е 11.

На no name5 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.407
    Допаѓања:
    77.702
    Знам која мака ја имаш, иста беше и мојава до 8 месеци. Да ти дадам идеја, нормално не ми успеваше секогаш ама за малце повеќе да изеде. Земи банана или чоколадо неотворено и пробај така да му даваш додека отвара ти со лажицата.

На LivingGlam, Ava.84 и CareTee им се допаѓа ова.
  19. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.252
    Допаѓања:
    3.779
    @LivingGlam Од ова нејадење страв ми е крвна слика кога и правам. Се држи мојава со хемоглобинот на граница… Сега беше и болна и осип јак доби , па малку паузирав повеќе беше на цицање. За 3 недели треба да почне во градинка а исто едвај 50 гр јаде. :(

На LivingGlam и Ava.84 им се допаѓа ова.
  20. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    2.531
    Фала мами. Ние пред 1 месец правевме крвна слика и ми рече ок е др, здраво е детето. Ама јас чат пат му давам и кромидова вода. Некогаш пие повеќе(кога е жедно) некогаш помалку или ич. Еве сега планирам тие денови пак да му варам. Му давав ради шлајмови..

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.