Јас вака воведов жолчка, освен осип може и дијареа да се појави. https://babyshop.mk/mk/kako-da-gi-vnesete-jajcata-vo-ishranata-na-bebinjata
Osip nema sega za sega. Kaka poveke ama proslata nedela imase maka deka pocnavme so 2 obroci ali dijarea ne e sekako.
Мајки ние за точно една недела од сега правиме 5 месеци и од тогаш треба да почнеме со пробување на вкусови.Со оглед дека ми е прво бебе, ептен сум изгубена.Според педијатарот треба да почнеме со јаболко три дена, од кои првиот пет лажички, вториот 10, третиот 15.Па после друга намирница.Е сега не ми е јасно, до кога вака? Односно до кога треба да пробуваме овошје на тој начин? Кога да почнеме со оброк, доручек, па кога ручек? Може сум смешна, ама се ми е измешано во глава.
Ja ne gi terav 3 dena davav den dva kolku saka edna namirnica. Koga imav dovolno da kombiniram napraiv raspored dorucek da jade sekoj den. Ke si vidis po deteto,mojata otvara usta koa e gladna generalno ok e za sega. Mislam deka posle 2 nedeli negde dorucek pocnav da i pravam ama isto kolku saka. Na pocetokot posle ja nudev i da cica koga nejkese ic koga malce od zed. Jas i kombiniram nesto na kasa nesto na parcinja i davam ama generalno mi jade okolu 100-120gr obrok sega. Veke mesec i nedela jade hrana i ima 2 obroka
Pa da namalivme prakticno 2 podoi. Nateznuvaa ama koa ke fati beba da cica gi iscicuvase, ne ukluciv pumpa. Pumpav samo za zitnata kasa ama ne ja sakase taka i prekinav
Убаво ти кажал педијатарот, со тоа што јас давав по два дена вкус, наизменично зеленчук – овошје. Така еден месец. Чим почнуваш од 5м. со вкусови, се препорачува од 6м. доручек, 7м. ручек и 8м. вечера. Има табели во темава пребарај ги, добри се за ориентација која намирница кога да ја воведеш. Постепено, без брзање, ќе јаде цел живот.
Во колку часот давате појадок и ручек? Мене бебе ми е 7+, првата каша е 10/11, втората 16/17, порано не сака да руча, сака да си цица. А морам да ја подместувам порано бидејќи за брзо почнувам на работа…
Доручек околу 8, 8 ипол, а ручек околу 13, 13:30 Се зависи кога ти станува и кога спие во текот на денот. Кај нас можам да кажам дека се постави некој ред откако намали на 2 дремки. 2 дремки и се подолги, претходно 3 ама сите кратки и некако хаос беше и спиење и јадење. Сега е многу полесно.
A vecera koga bi ti bila ? Mojata stanuva 6.30-7 dorucek 8.30-9 i spie, rucek okolu 13.30-14 zavisi koga e cicana. Od cicanje i treba bar 2 saati da pominat za da saka da jade hrana t.e. da e gladna. I jas sakav so nas da jade ama nie rucame okolu 17 taka da so nas ke vecera koa ke dojde vreme
Многу ти благодарам, сега ми е појасно.Докторката од толку многу што ми објаснуваше на крај се ми се измешаама затоа тука ми е многу полесно кога ќе прочитам искуство.Значи околу две недели тераме со пробување на вкусови, и потоа воведувам доручек како комбинација од две намирници, па уште две недели пак пробување на вкусови, покрај доручекот, со што после тие две недели воведувам и ручек.Само да си се потврдамЛеле уште сега ми е страв дали ќе ми јаде со оглед дека мака мачиме со пиење млеко веќе некое време. Фала ти најмногу, баш ми помогна.Колку што ја разбрав докторката ми рече прво со овошје две недели, но може подобро е ти како што викаш,за да ми го прифати истовремено и зеленчукот.
Abe ke si vidis po deteto,mozes i cel mesec vkusovi pa posle obrok. Ako ne ti jade dzabe ke si prais stresovi daj mu vreme da prifati. Inace da naizmenicno ovosje zelencuk...iskreno jas sto imav doma toa davav na pocetokot kako ke mi dojde. Ama ima raboti sto ne i ne prifaka kao brokula i palenta do sega. Zemi si od onie zitana na hipp ili holle i toa so vodicka ili mleko plus nekoja ovoska( sveza ili varena zavisi od ovosjeto).
Ако успееш на бебе од 5 месеци трет ден на пробување на вкусови да му дадеш 15 лажици секоја чест . Јас и давав по една , две третиот три лажички и тоа ако и се бендиса инаку немаше шанси. Ќе видиш колку ќе сака. Има табели јас на почетокот мешав некаде две недели наизменично овошје , зеленчук. После комбинирав ама пак требаше месец дена да и дадам оброк. Понатака ќе видиш, има намирници што не мора да ги мешаш кога пробува, ама има некои кои мора. Пример кромид, сигурно нема три дена да даваш само кромид, ќе мора да го комбинираш. Сега мојава има 9 месеци , нешто сака нешто не, ама ќе тераш.
Од кога се воведува јогурт, а од кога кисело млеко? Во списоков што ми го даде матичната јогурт е 6+, кисело млеко 7+ ама сега другарка ми вика дека обратно биле, прво кисело млеко се воведувало пошто најмалку било преработено како производ.
Jas dadov jogurt,pavlaka,puter na 6+,kiseloto go ostaiv za ponataka poso i onaka ne konzumirame toa po doma. Taka mi bese i vo listata k mleko 7+
Фала уште еднаш, така ќе направам.Ќе почнеме следната недела па ќе видиме како ќе биде И мене тоа многу ми се виде, добро ќе биде и ако успеам една две лажички да и дадамсо оглед дека стварно е многу мала.Ама ова педијатрите изгледа по шаблон тераат за ситеФала многу, ќе пробам како што викаш, па се надевам ќе биде добро.
И кај мене мора 2 часа од цицање да минат за да огладне за каша да јаде. Вечера ќе почнам тек после 8ми месец а тогаш веќе на работа ќе сум. Сега овие денови пробувам порано да руча ама тешко оде, накај 17h најмногу сака да јаде. Ќе морам молзено млеко да оставам, а од шише незнае да пие, си го игра, го џвака. Или од чашка да почнувам да ја учам или незнам како ќе биде, да земам стар одмор ако ми дадат или боледување две недели ако не се подместе кашата до 2ри.