I jas toa se mislev....i vaka nekako sakam da pravam sabajle pred rab cicka, pa nekoj da i dade dorucek,pa da dojdam na pauza za doenje,pa rucek,pa vecera i cicka za zaspivanje. Ne veruvam deka ke moze use edno cicanje megu rucek i vecera posto od rab ke se vratam kaj 16.30 koga cicka koga vecera koga spienje
Mi se desavalo za rucek da e mnogu napraveno,go stavam vo teglicka i vo friz za sleden den ama mu dodavam use nesto da ne e skroz isto. Dali kompir pravi zapek kaj bebinjava? Taka nekako mi izgleda so moevo
Треба од понеделник да почнеме со пробување вкусови. Планирам да зимам повеќе кашички, бидејќи живеам во село и не можам секој ден да одам кашички да купувам, а маже касно си доаѓа од работа за да му викам на него да зима а маж ко маж ќе утне нешто(барем мојов). Ако зимам така повеќе одеднаш дали може да се чуваат во фрижидер подолг период па да и ги давам или да ги ставам во кујна на сталажа на собна температура? Малку глупо прашање.
Чувај ги како сакаш…од како ќе ги отвориш најчесто имаш 3 дена рок за користење…секое користење ваѓаш со посебна лажичка во друг сад, не брцкаш со истата за да не се контаминира кашичката
Odamna ne sum imala dijarea izglea ne mi tekna na toa a bogami si lapkam kompirce u site formi prv izbor za se mi e
Кај нас да, и претходно ти пишав баш дека ни правеше. Крушата најмногу и помага да се олесне и за ручек полесно нешто, од карфиол и тиквица најмногу кака исто во комбинација со малку батат наместо обичен компир или ориз.
E sum izumila go zatnav bebeno...denes hrana za proteruenje sabajle oves jogurt i jabolko, sega tikvica morkov babura luk i proso i maslinov
Не сум во план да купувам кашички во тегла, сакам домашно да си јаде. Прво сум во план да почнам со јаболче. Од која возраст да почнам? 3++ рано ли е?
Прерано е 3++ има време цел живот е пред бебуш да јаде. Препорака е на 6 месеци + - 2 недели да се почне до дохрана. На инста најди ја mala beba veliki gurman преубаво има објаснето се за немлечна храна. И како се воведува и колку количински, плус рецепти еден тон како идеја.
Jas pocnav od 4++ i ic ne se kaam, si jade bebe sve eve sme 8 meseci, duri davam i parcinja. Ti si znaes kako e najdobro za tvoeto bebe, tie sto pocnale na 6 vikaat na 6 e nandobro, drugi pa na 4, taka da kako sakas taka da pravis
Причина за толку рано да се почне со цврста храна има? Не качува на килажа од ад или мајчино? Препорака од педијатар имате поготово за толку мала воздрас? По мое е многу мало од 5м почни со вкусови ќе ви одземи цел месец и веќе од 6 ќе имате оброк
Бебиња на 3, 4 месеци се премали за да почнат со дохрана. Нема потреба од брзање, ќе јадат цел живот.
Некогаш планираме планираме и не ни се остварува планот. Прво информирај се убаво за дохраната, на нет имаш милион сајтови, консултирај педијатар и следи го пред се бебето кога ќе биде спремно. Исто и за готовите каши, секако е најдобро свежо и дома зготвено, ама некогаш од х причини нема да можеш да спремиш, треба и на тоа да се мисли и да го подготвиш за секакви вкусови. Мое мислење е дека 5мес. е идеално за почнување вкусови за до 6 да направиш оброк, ама пак ќе нагласам најмногу зависи од бебето. Со среќа !
Јас и моите блиски сме почнале да јадеме од 3-4 месеци, сите роднини така ми рекоа, ама сепак викам да прашам и тука, затоа прашав за таа возраст. Супер си качува на килажа, така ми рекоа блиски. Дури ми рекоа уште сега да му давам да лизнува. Не сум се консултирала уште со педијатар, тој ми нема спомнато ништо за храната.
Препрепрерано е, апсолутно не е спремно тоа стомаче за храна а и ризик постои за одбивање од цицање со прерано воведување немлечна дохрана. Советувај се те молам пред да воведеш храна.
Секако дека ќе се консултирам со педијатар. Како што пишав погоре, така ми кажаа мои блиски, затоа и прашав.
Син ми имаше 7+++ кога почнав на работа. 5:30-6:00 цица, па си презаспива. 8-9 часот, зависи кога станал доручек, па после пак спиење, па ручек кога ќе стане. Јас во 15h сум дома, па тогаш цица пак. Вечера во 18-18:30. Па пред спиење пак цица. Втора смена кога сум ми е малку потешко, иако тој нема гајле, се навикна побрзо од мене. За во меѓувреме оставав и АД, ама ниту еднаш не го испи. Не знае да пие од шише и моево, си игра со цуцлата и ја гризе. Некогаш му даваат јогурт или кисело млеко, но многу ретко и тоа. Пробај додека си дома да му воведеш некаков ред за јадење. Неколку дена со ред давај му го ручекот порано. И моево немаше никаков ред во оброците додека бев дома.