Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    I jas toa se mislev....i vaka nekako sakam da pravam sabajle pred rab cicka, pa nekoj da i dade dorucek,pa da dojdam na pauza za doenje,pa rucek,pa vecera i cicka za zaspivanje. Ne veruvam deka ke moze use edno cicanje megu rucek i vecera posto od rab ke se vratam kaj 16.30 koga cicka koga vecera koga spienje

На Nefertiti. му/ѝ се допаѓа ова.
  2. M-TS

M-TS Активен член

Се зачлени на:
    30 септември 2020
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    19
    Dali spremate hrana za bebeto od vecer i ako spremate dali ja cuvate vo frizder do naredniot den

3. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Mi se desavalo za rucek da e mnogu napraveno,go stavam vo teglicka i vo friz za sleden den ama mu dodavam use nesto da ne e skroz isto.

Dali kompir pravi zapek kaj bebinjava? Taka nekako mi izgleda so moevo

На Ula и M-TS им се допаѓа ова.
  4. BabyGirl10

BabyGirl10 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2021
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    220
    Треба од понеделник да почнеме со пробување вкусови. Планирам да зимам повеќе кашички, бидејќи живеам во село и не можам секој ден да одам кашички да купувам, а маже касно си доаѓа од работа за да му викам на него да зима а маж ко маж ќе утне нешто(барем мојов).
    Ако зимам така повеќе одеднаш дали може да се чуваат во фрижидер подолг период па да и ги давам или да ги ставам во кујна на сталажа на собна температура?
    Малку глупо прашање.

5. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    5.215
    Чувај ги како сакаш…од како ќе ги отвориш најчесто имаш 3 дена рок за користење…секое користење ваѓаш со посебна лажичка во друг сад, не брцкаш со истата за да не се контаминира кашичката

6. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.129
    Да. И кај возрасни се препорачува при дијареа нели :D
    И на моето му направи проблем компирот.

7. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Odamna ne sum imala dijarea izglea ne mi tekna na toa:D a bogami si lapkam kompirce u site formi prv izbor za se mi e(facepalm)

8. Nefertiti.

Nefertiti. Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2019
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    5.378
    Кај нас да, и претходно ти пишав баш дека ни правеше.
    Крушата најмногу и помага да се олесне и за ручек полесно нешто, од карфиол и тиквица најмногу кака исто во комбинација со малку батат наместо обичен компир или ориз.

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Iva Mitrevski

Iva Mitrevski Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2020
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    7.242
    Dali Lino moj prvi flips smokite imaat jajca? Ne pisuva pozadi sostav, osven 100% corn….

10. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    E sum izumila go zatnav bebeno...denes hrana za proteruenje sabajle oves jogurt i jabolko, sega tikvica morkov babura luk i proso i maslinov

11. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.241
    Не сум во план да купувам кашички во тегла, сакам домашно да си јаде. Прво сум во план да почнам со јаболче. Од која возраст да почнам? 3++ рано ли е?

12. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.083
    Допаѓања:
    4.138
    Прерано е 3++ има време цел живот е пред бебуш да јаде. :)Препорака е на 6 месеци + - 2 недели да се почне до дохрана. На инста најди ја mala beba veliki gurman преубаво има објаснето се за немлечна храна. И како се воведува и колку количински, плус рецепти еден тон како идеја. :)

На lilo и joy1 им се допаѓа ова.
  13. Iva Mitrevski

Iva Mitrevski Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2020
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    7.242
    Jas pocnav od 4++ i ic ne se kaam, si jade bebe sve eve sme 8 meseci, duri davam i parcinja. Ti si znaes kako e najdobro za tvoeto bebe, tie sto pocnale na 6 vikaat na 6 e nandobro, drugi pa na 4, taka da kako sakas taka da pravis :hug:

На ivance.. и nevermet18 им се допаѓа ова.
  14. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.584
    Причина за толку рано да се почне со цврста храна има? Не качува на килажа од ад или мајчино? Препорака од педијатар имате поготово за толку мала воздрас?

По мое е многу мало од 5м почни со вкусови ќе ви одземи цел месец и веќе од 6 ќе имате оброк

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.407
    Допаѓања:
    77.702
    Бебиња на 3, 4 месеци се премали за да почнат со дохрана. Нема потреба од брзање, ќе јадат цел живот.

На Oneo, kostovaivana, Skorpija25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. LjLj

LjLj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2020
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    495
    Некогаш планираме планираме и не ни се остварува планот. Прво информирај се убаво за дохраната, на нет имаш милион сајтови, консултирај педијатар и следи го пред се бебето кога ќе биде спремно.
    Исто и за готовите каши, секако е најдобро свежо и дома зготвено, ама некогаш од х причини нема да можеш да спремиш, треба и на тоа да се мисли и да го подготвиш за секакви вкусови.
    Мое мислење е дека 5мес. е идеално за почнување вкусови за до 6 да направиш оброк, ама пак ќе нагласам најмногу зависи од бебето.
    Со среќа !

17. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.241
    Јас и моите блиски сме почнале да јадеме од 3-4 месеци, сите роднини така ми рекоа, ама сепак викам да прашам и тука, затоа прашав за таа возраст.
    Супер си качува на килажа, така ми рекоа блиски. Дури ми рекоа уште сега да му давам да лизнува. Не сум се консултирала уште со педијатар, тој ми нема спомнато ништо за храната.

На kjofti4 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    835
    Препрепрерано е, апсолутно не е спремно тоа стомаче за храна а и ризик постои за одбивање од цицање со прерано воведување немлечна дохрана. Советувај се те молам пред да воведеш храна.

На Oneo, Naatashka123 и kostovaivana им се допаѓа ова.
  19. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.241
    Секако дека ќе се консултирам со педијатар. Како што пишав погоре, така ми кажаа мои блиски, затоа и прашав. :)

На i13dk му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    23.773
    Син ми имаше 7+++ кога почнав на работа. 5:30-6:00 цица, па си презаспива. 8-9 часот, зависи кога станал доручек, па после пак спиење, па ручек кога ќе стане. Јас во 15h сум дома, па тогаш цица пак.
    Вечера во 18-18:30. Па пред спиење пак цица.
    Втора смена кога сум ми е малку потешко, иако тој нема гајле, се навикна побрзо од мене.
    За во меѓувреме оставав и АД, ама ниту еднаш не го испи. Не знае да пие од шише и моево, си игра со цуцлата и ја гризе. Некогаш му даваат јогурт или кисело млеко, но многу ретко и тоа.
    Пробај додека си дома да му воведеш некаков ред за јадење. Неколку дена со ред давај му го ручекот порано.
    И моево немаше никаков ред во оброците додека бев дома.

На CareTee и Nefertiti. им се допаѓа ова.