Вашите бебиња сакаат да јадат и овошје и зеленчук? Јас и воведувам храна на малата од се што треба. Таа плаче и не отвора уста несака брокула, тиква, тиквица, компир. Сака да јаде само слива, круша, јаболко, просо, гриз и ориз односно јаде благи кашички .Како да ја натерам са јаде дајте некој совет?
Мешај. Ставај по малку нешто што сака. Јас така правев со големиот. На пример банана ставав во се. Можда не е идеално и правилно решение ама мене така ми успеваше
Колку пати неделно давате месо на 8 месеци. Имам воведено пилешко, телешко и мисиркино.. А сака месо, ако нема месо не и се свиѓа ручекот. Некако многу да не е секој ден месо да јаде.
Како давате овесни снегулки, колку од нив, колку вода? Водата топла, врела? Додавате плус овошје, какво, колку..? @Pacient srna те означувам оти те читав дека се проба со мајчино и не бидна, како спремаш сега? Сушена урма како давате? И општо сушено овошје?
Јас во секоја зеленчукова каша му ставам батат за да му е поблага. Овесни потопувам со топла вода и ги оставам малку. Потоа блендирам со овошје по желба. Можеш и со јогурт и овошје. Од суво овошје имам дадено само сува слива. Претходно ја варам малку да омекне, па блендирам со житарка и плус уште нешто од овошје.
Иста приказна. Еве денес тиква и банана му давав, се изнајаде, а од тиква чиста ми се градеше пред некој ден, со фаци, плукање, плачење. Пробај, треба да упали.
Suseno ovosje ne sum dala. Ovesnite snegulki onie jas sto gi jadam gi melev vo nutri prvo nekako strav mi bese taka zaso znae i ponekoja luspicka da ima i posle gi mesam ili so jogurt ili so vodata od jabolka,krusa ako varam.
Во каков сооднос ги правиш? Колку овесни, колку вода? Водичката врела? Јогурт кога почна да даваш? Леле, има да гњавам јас сега.
Koa i davav vkusovi i davav naizmenicno ovosje zelencuk i groto na parcinja pa sea mi gi jade. Moze si e do deteto ama i mojata na brokula i palenta usta ne otvara. Koa praam neso so brokula stavam i pavlaka i taka mi proaga polesno.
Abe od oko se Na primer taka smeleni 1.5-2 golemi lazici oves i posle turam tecnost(jogurt ili vodicka-topla e generalno) i mesam dur mi se smesa ubavo pa ke zapasiram ovosje i toa vnatre i taka. Iam edno cinivce od kidsandco i vo toa kolku sobira tolku. Ne deka se mi jade normalno ama za ovie neam nekoi merki. Jogurt brzo vovedov pred da napuni 7mes, mnogu mi saka i jogurt i pavlaka Imav od holle kupeno 3 grain i prviot pat merev vidov deka dzabe se macam i od oko sea
Манго како давате? Јас купив ама на нет се изначитав се и сешто, да не се давало со житарки, да не се мешало со млечно… Инаку 7+ е. Инаку @IRBBB на секоја паковка со житарици отприлика ти пише како оде соодносот, ама после првиот/вториот пат ќе си видиш и сама дека после се од око ќе си правиш. Зависи дали сака бебето потечно или погусто. Одма ќе се уходаш, не му а мисли ногу. @Pacient srna Просото на Холе е закон, кај мене најмногу го сака за појадок тоа со плус некое овошје и палента со грчкиот јогурт.
Od mango se prai ubava glodalka,od sredinata. Jas sakav da zeam ama strav mi e da ne se razocaram od vkusot poso toa realno ne raste kaj nas
Ја ќе ти кажам сооднос за овесна каша без утка. За мене така си ја праам . 1 филџанче овесни снегулки со едно филџанче пола вода пола млеко. Мешаш у микро една минутка, топ каша. Ни густа ни течна и многу вкусна. А може и од вечер да ја покиснеш.
Овес околу 2 лажици ги закиснувам со топла вода за неколку минути набабруваат и го блендирав на старт малку. Урми исто 2-3 ги полевам со топла вода неколку минути па вадам лушпа и семка , одма излева лушпата , преубави каши излеваат , многу добар вкус дава урмата посебно со овес мх
Јас си ја мерам кашичката да ми е 190гр. Ги проварувам овесните, додавам некое овошје и блендирам. А може и да отстојат ама ова да не чекам одма ми омекнуваат за минутка. Од кога се дава урма?
Jas zemav nekoe od dm organsko demek super e bebe go saka i so ovosje i so zelencuk. A palenta probav da i dadam so spanak,pa so jogurt,pa so pavlaka ne i ne ja saka 1-2lazicki i zatvara usta tolku e
@IRBBB ако е млечна каша, на 200 мл млеко (можеш и 100 вода, 100 млеко, ама во тој случај ти треба плус лажица масло бидејќи нема доволно масти во тој случај), 20 гр житарки и 20 гр овошје. Се вари млекото со житарки, откако ќе зоврие + 3 мин на тивко да врие, па се додава овошјето и маслото на крај. Ако е овошна каша, 90 мл вода, 20 гр житарки, 100 гр овошје + лажица масло. Се спрема на ист принцип како и млечната. Ова со обични житарки, ако користиш инстант, си има на кутијата, мислам само се киснат. Препораките во Германија се ова.
По блв сѐ се дава после 6ти месец. Вика дека урмата е слаб алерген, не треба да се дава во големи количини ради шеќерот. Прво да се почни со една, па постепено да се зголемува. Инаку како засладувач во палачинки на пример или мафини, би била идеална за таа возраст. Фала ти мама. Ама многу комплицирано ми се гледа вака. За сѐ мериш грамажа?