@IRBBB Јас овесни малку ги варам додека да пуштат слуз или можеш со врела вода да седат 10 мин или додека омекнат. Инаку 100 мл за 1 супена лажичка. Сите житарки така се подготуваат. Една третина житарки, две третини овошје или зеленчук. А сува слива од 6, од 7 дадов и кајсија сува.
Ај уште јас да ти кажам па бирај како ќе ги правиш Едно филџанче овесни со две-две и пол филџанчиња вода (ладна). Бидејќи ти се храни по блв, направи со 1.5-2 филџанчиња вода, да биде погуста и да може со рачиња да зема да мачка. Варам со мешање. Така ми пуштаат најмногу слуз и се најмеки ко за бебе, нема потреба од блендирање. Заедно варам со јаболче, круша, слива, што и да имам. Кога се готови додавам банана. Цимет малку може за вкус. Од оваа количина има и за бебе и за тебе. Зависи колку јаде, за мене има цела порција на пример Сувото овошје го потопувам со врела вода да омекне, па сецкам на ситни парченца. Ако правам овесна со суво (пример кајсија), ставам директ во варење, потоа ја вадам, сецкам и враќам во кашичката. Во ДМ имаш суво овошје без сулфур диоксид. На ист начин правам и снегулки од 'рж и просо. Тие од просо се многу гадни додуша, еднаш направив и не се осмелувам пак, просо во зрно е мнооогу повкусно. Почнавте? Како оди? __________________ Каде да најдам зобени снегулки? Гледам во хрватската група и на мала беба велики гурман многу ги користат, бебињата наводно ги сакале... Не сум видела никаде.
Почнавме, стартот катастрофа. Не ни ја рецкаше храната. Пробав јас да му давам пасирано, затвора стега уста, плачи со крокодилски солзи ко да го тепам, а не да му давам јадење. Пробав со лажички, јас да му давам в раце, тој сам в уста. Почна да ги носи, ама на секоја нова храна ќе лизни, ќе исповрати и плачи. Завчера лизна 2-3 лажички, вчера 4-5. Денес му направив овесни снегулки со слива, банана и авокадо, не можеше да се донајаде. На крај бараше да цица. Утре планирам парчиња да му понудам, да видиме како ќе оди, ако не бива, ќе му давам каши сам да јаде веројатно. Кај вас те прочитав дека има напредок и ептен ми е мило. Верувам дека сакаш да е јадач (ваљда сите сакаме), ама не остануваат гладни, цел живот ќе мелат. После ќе им браниме.
Lele be mece kakvo e musavo celo...jadete i vie so nego taka? Jas mislam deka radi toa mi prifati detevo hrana polesno prviot mesec obavezno nie rucame i taa neso da receme jadese so nas
Да, да, сите заедно. И претходно, пред да почнам да давам го седнував во хранилката со нас за ручек и му ги давав оние лажичките да ги глода и да се учи да џвака.
Gi kupiv na oral essentials ama ovaa rackata ja gloda,ke ja fati se super i pred ustata ja vrti i ja gloda rackata
Познато ми е со повраќањето и плачките Мојов исклучиво сам прифаќа да јаде, ама за жал морам и да му подметнувам зашто каснува еднаш и готово се запечатува и ја вози храната по послужавникот. Брррм брррм. Не можам веќе да го чекам да почне, зашто сакам да го откачиме сирупот за железо што побрзо. Денес му направив палачинки, касна дури два пати. Ги искина на парчиња и играше шах на послужавник. И мојот секогаш бара да цица по јадење, и влече ненаситно, дури и нервозно. Од напредокот што пишував се вративме чекор назад, ама далеку подобро е од почетокот. Спојлер: бонус слика :D
Е значи преубав ми е! ❤️ Ела речи дека не јади ова дете, види го колку е сладок. Тоа е мама, некои дечиња обожаваат да јадат, други пак се креативни, како твоето, шо е доста позитивна особина. Само тоа со железото шо викаш.. Со намази, паштети на лепче си пробала? Можи така повеќе ќе јади? (џигерчиња, ребренца да ги глода коските, домашен мармалад/џем од бобичасти овошја).
@LivingGlam и @IRBBB бркловци медени.Да ги изруча човек. Туку не се само вашите такви еве јас денес 3 каши во канта си фрлив , апнато по 3-4лажички само. Чекам да дојде недела да ја мерам се мислам ослабнета ќе биде. Треба ужинка да воведам и не знам што.Купив некој смоки од просо и давам една и сама си ја грицка и се радува.Вежбаме фингр фуд секојден по нешто.Бејби бисквитка, месце, риба,батат и сл.Некогаш не сака каша сака парченца.Еве вчера доручкуваше момичка , каша не сакаше.Ем има два заба ем џвака како некоја баба. Јас сум од тие со нејадачки, ќе штедам на храна.