Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Не сум му дала лепче уште... не знам како ќе ми испадне домашно без сол, а сол не сакам воопшто да му давам засега.
    И не џвака добро се' уште, тешко и голта па страв ми е со лепче поради текстурата. Палачинкиве беа ептен меки и се топеа во уста, не се правеа ко топче што би му заглавило.
    Ќе пробам, само да бидам сигурна дека може да се справи. Имавме инцидент со авокадо (не беше само гаг рефлекс туку му застана парченце па го превртив и удирав, го исфрли). А зрело беше многу. Беше баш страшно и оттогаш сум многу попретпазлива.

Добра идеја за паштета од џигерчиња. Ќе му правам и ќебапчиња со варен ориз, мелено месо, јајце. За нас правам такви ќофтенца и ептен се меки. Ехее, има што да се прави ама не сум уште сигурна дека може.

Засега му ставам замрзнати коцки од супа од коска со срж во јадењето. Месо, риба или жолчка секој ден. Сувите кајсии исто така се богати со железо, па често му ставам во доручекот. Се надевам ќе има некој резултат.

Ava.84 and IRBBB like this.
  2. MissWitch

MissWitch Истакнат член

Какви лажички даваш? И како спреми овес? Каде учиш/ читаш за blw? И јас имам еден не јадач страшен, не знам што да превземам веќе. Скоро цел месец секој ден се молиме со храна, еден ден ке лапне 3/4 лажички од нешто следниот не отвара уста на истото. Исто така од некои храни му се прави пролив и не знам дали тоа не треба да давам или нормално е таква реакција да има? Имам пробано со скрос пасирано и со гмечено со вилушка, а му дојде нешто покрупно во уста, одма го бута со јазикот, а пптечното ќе го голтне и ќе почне да прави фаци на гадење. Му дадов и парченца банана/тиква но не ги ни доближува до уста, си игра со нив. Некако ми изгледа какп воопшто да не ја шерцешира храната воопшто. А нас кога јадеме не гледа и шмата мислиш кога него ќе му дадеш се ќе изеде одма.
    Совети?

IRBBB likes this.
  3. IRBBB

IRBBB Форумски идол

@Ava.84 можеш банана леб, мафинки (леле јас ги обожавам со сѐ и мислам сите ги сакаат), американски палачинки, овесни снегулки со некое овошје испечени како колачи, домашен овошен јогурт, чиа пудинг со некое овошје...

@LivingGlam ќе има мама, на тој труд секако ќе има резултат. Само не си прави притисок сама на себе.

За лебот не те разубедувам, прави како што мислиш, ама мислам дека ништо нема да им е од солта во купечки леб, и онака мислам дека повеќе би го лижеле намазот, отколку лебот. А за да не се прави топчиња в уста, претходно парчето леб да е истостирано, малку колку коричка да фати, па после ставено намаз за да омекни.

@MissWitch од али експрес порачав лажички, околу 100тина денари 2. Има и од тука, ама се околу 500-600 ден, ете како шо претходно Срна спомна дека ги имала. Најдобро е да имаш барем 3, за 2 да држи по едно во рачињата, а ти да почниш трето и брзо да ротираш, давајќи полно лажиче. Уствари не е полно, со дупчиња е, тоа шо ќе успее да влезе и тоа шо ќе успее да го изеде од него.
    Ги исчитав сите, на крај од око. Лажица овесни снегулки ги сватив во 7-80мл вода, додадов 2 суви црни сливи претходно сварени, малку банана и малку авокадо. Сето во блендер (уствари сецко имам, ама е со голема моќност па добро меле) и толку.
    За блв бев на обука кај мајката Ката, јас сум задоволна, топла препорака. Ако сакаш да читаш, Solid starts барај како веб страна или инста, имаат и апликација.

Колкаво е бебенцето? Колку време даваш храна, како ја даваш храната? Нормално е да го турка со јазикот парчето што не може да го совлада, не е во ред ако пробува да голта неизџвакано.
    Во ред е и да си игра со храната, така учи, ја осознава. Учи за текстура, конзистенција, боја, мирис, вкус... Цели процеси се, не е само лапај. Мислам, пробај да влезеш во неговото главче, сѐ му е ново искуство.
    Јас би ти рекла само трпение, ама па шо знам јас, некој ден како сме почнати, ич немам искуство.

Pacient srna likes this.
  4. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Што групи/инста имате за бебешки оброци? Немам идеи веќе оброци.

5. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Мала беба велики гурман на инста ми е омилена, супер балансирани рецепти. Ми се допаѓа што не е само сува храна.

Имам и неколку книги со рецепти. Еве пример. Ама на инста е полесно :D

Ava.84 likes this.
  6. MissWitch

MissWitch Истакнат член

Може ли линк од лажичките од али? Бебе е 6 месеци, почнав со вкусови од 5 и уште е самп на пп 4/5 лажички од се па прбивам да најдам начин да ми пројаде, до сега требаше да има оброк. Се си се тешам може не бил спремен рано сум почнала. Фала ти на исцрпен одговор.

7. scorpias

scorpias Популарен член

Јас ги следам на инста lakijevakuhinjica, mala beba veliki gurman, zdravi obroci za bebe i decu, бебе рецепти...

Ava.84 likes this.
  8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Повели
    MKD 84.50 30%OFF | 2PCS/Set Pre-Spoon Baby Spoon Set BPA Free Silicone Self Feeding Utensil Baby Weaning Spoon for Kids Ages 6 Months+https://a.aliexpress.com/_mraaqWm

Исто и овие се добри
    MKD 79.11 20%OFF | Baby Spoon Silicone Teether Toys Learning Feeding Scoop Training Utensils Newborn Tableware Infant Learning Spoons Teetherhttps://a.aliexpress.com/_mLJXhHs

MissWitch likes this.
  9. Iva Mitrevski

Iva Mitrevski Истакнат член

7+++
    D: multi grain hipp so jabolka i mango
    R: oriz, morkov, tikvica i piperka (prv den)

Poppins and ivance.. like this.
  10. stanislavac

stanislavac Истакнат член

A od koe pilesko meso davate na bebe...ne mozeme da najdeme domasno

Poppins likes this.
  11. LjLj

LjLj Истакнат член

Јас земав од некои Житница, во кам ги има, само треба да запазиш посвежи да фатиш. Досега за нас сум купувала од перутнина птуј ама ова житница повкусно ми се виде сега.

12. Ema.Sk

Ema.Sk Популарен член

@zuto Знам дека поминати се години ама ептен се пронајдов во сите твои постови во темава.
    Кисело млеко и само кисело млеко...
    Кисело млеко и авокадо
    Кисело млеко и леб
    Кисело млеко и палента ( највеќе ова го сака)
    Кисело млеко ориз блитва жолчка
    Кисело млеко и просо
    Има 9ипол месеци, овошје не сака да смисли, т.е се што е благо. Зеленчук ептен треба да е неутрален вкус.
    Како ќе се тера не знам, ептен пребирлива...
    Многу комбинации пробувам ама мислам дека само ја лутам со нови намирници.
    Како е можно ништо да не и се допадне :x уста патент ако не е кисело млеко​

zuto likes this.
  13. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Jas denes dadov telesko...mi rekoa demek prv pat ne meso nego vo vodata zelencuk da svaram ama i napraiv mandza so boranija morkovce lukce paskanat i maslinovo si se narucka bebe super. Malce cudno i dojde ama si otvarase usta si izlapka okolu 100gr....7+ e. Moj sovet ako vi jade bebe davajte im,ne mora se po tablici da e

Poppins and scorpias like this.
  14. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

И моево обожава кисело млеко…и ако нешто не јаде,само додавам малце кисело млеко и магично јаде :smirk:

Моево па не може да смисли домашни житарки…никакви…купечки каши со житарки сака…а му направам дома, на устата лепак…ни палента ни просо ни хелда ни ништо…прави фаци за повраќање :worried:

успеав денес да подметнам палента ама ја осети….одма правеше фаци за повраќање…со молење некако на два пати изеде…што деца ќе беа овие

15. jarec6

jarec6 Популарен член

И мојов одма месо кркна и телешко и пилешко и мисиркино јадеме.
    Се си ручка, затоа е топче :D

dromka, Stressed Out, i13dk and 5 others like this.
  16. MissWitch

MissWitch Истакнат член

Од кога почна да ставаш маслиново и лук? Др зачини користиш?

17. Pacient srna

Otkako vovedov rucek znaci negde pred 7mes. Doduse maslinovo i porano poso i pecer tikvicka,modar poprskani so maslinov na parcinja gi jadese. Drugo ne sum stavila,osven paskanat celer i tie taka doagaat nekako. Gledam jadenjata da se sto poblisku do toa nie sto jademe

18. Pacient srna

Da da a brokula bog da cuva nikako ja nejke:D
    Nego pilesko kakvo davas?

19. jarec6

jarec6 Популарен член

И мојов не сака брокула, ама по малку му пикам во нешто и така јаде.
    Мајка ми од копанче ми направи.
    А сега искрено со месо кашички од ДМ купувам, повеќе ми се исплатат.
    Вака месо да сварам, па зеленчук, тие со месо ги купувам.

Pacient srna likes this.
  20. Pacient srna

Sezona im e pa mi tekna....kosteni davate? I koga?