Не, омлет сечен на парчиња му дадов. Повеќе го плескаше и гмечеше отколку што касна, ама утре пак ќе му се пробам.
Кога прв пат дадов кикиритки беа мелени врз каша и сирупот против алергија стоеше до мене. Иако немаме историја на алергија сепак стравот си го прави своето.
Со срце в петици денес дадов јајце, а дома ништо против алергија немам. За јатките, мислам дека е подобро да не даваш путер од одма. Подобро малку ситно сомелени јатки (еден вид) на парче овошје или пак наросени во јогуртче, кисело млекце. Ако нема реакција, ќе зголемуваш количина нареден пат. Па после путер ќе даваш. Инаку, претпоставувам знаеш, ама да кажам сите јатки посебно една по една се воведуваат-ореви, индиски, бразилски, фстаци, бадеми, лешници... Оти може да е склон кон алергиска реакција само на еден вид од сите. Сусамот исто така е јак алерген и сенфот.
Хахаха ме врати наназад неколку години. Сѐ сум заборавила За да биде поинтересна ситуацијава, денеска јадеше супа со кисело млеко
Да ти кажам искрено воопшто не мислев на нешто лошо. Дадов лешници и супер пројдов, дома имам само сируп за алергии. Имам и болница на 3 минути
Nie uste pred da pocneme maticnata ni rece kupi eden staj u frizider neka stoi za sekoj slucaj. I jas ne ocekuvan alergii nemame istorija ama ene go stoi i koa odime negde na vikend si go nosam
Да не ве цитирам поединечно фала ви за одговорите. Малку сум стресена за јајцево незнам како да го дадам од причина што пред 2 недели и дадов павлака да проба и тоа ептен малку, па ми се нафрли веднаш околу устата ама кратко траеше за 10мин и ги снема брункичките и др ми рече после 2 3 недели фа пробам пак да и дадам.
И мене ме интересира, да порачам да ми донесат. Се дава на мали дечиња? Овде има еден ама е за деца над 6 год. @Bulibu немам совет, ќе ти споделам искуство само. Не сум во мк, и овде кога почнавме со цврста храна кога прашав за евентуални алергиски реакции, осип итн ми рекоа дека е сосем нормално од одредени намирници да се исфрли со брунчиња околу усте и дека штом само се повлече црвенилото не е опасно. До сеа малава ми се има исфрлано од некои работи околу усте, се повлелува за неколку минути и толку. Не знам што да речам ме фаќа малку страв, но го следам детето и се е било во ред до сега.
Можеш да намачкаш белка на подлактица да видиш. Ако нема ништо не значи дека ќе нема реакција, но ако е многу алергична ќе се појави црвенило па ќе консултираш педијатар. Ич не се секирај за црвенило околу устата штом се повлекло, се случува. Ќе пробаш пак, веројатно ќе е ОК.
Eve go majki. Mi pisa zenata recepta ama mislam deka ne mi ja zemaa vo apteka Da se dopunam sea zagledav deka pisuva nad godina ama jas recept dobiv bebe koa bese 5mes
Штом ти се повлекува нема гајле, може само моментална реакција...ние се исфрлуваме и не ни поминува па мора да пиеме сирупче ако е многу нафрлено... иначе за тие што прашуваа ние користиме Летизен, ама по препорака на педијатар
Само zirtek е над 6 месеци.Се друго е мислам над година(Аериус,aerogal,loratadin). Letizen над 2 год Внимавајте мн со алергени и не брзајте.Ќерка ми од кива доби анафилактички шок со отечено лице и отечена внатрешна усна шуплина поради која неможеше да дише па трчавме на брза помош.Алерген е алерген (сеедно кога ке го воведете) со тоа што колку помал е организамот толку по кревок е и имуниот систем.Јагода,мед,сусам,кикиритки…не би брзала со ништо од ова.И без нив се може првата година.
Фала мајки, ќе и дадам деновиве пак па ќе видиме. Инаку да внук ми исто има моментална реакција на цитрусни овошја кога јаде исто му се појавува ама си ги јаде и нема мака му ги снемува после 10-15мин. Исто имаше случај кај другарка ми првиот пат исто од млечни производи така се нафрли на устето детенцето направи пауза од недела-две и повторно кога даде немаше ништо, така да се надевам и кај нас ќе биде.
Во план ми е да пробам киви за недела две, ме интересира за колку време ви се појави алергија, веднаш беше или како?
На колку месеци даде пилешко/мисиркино купечко? И ме интересира после колку време од воведување на жолчка можам да дадам белка? Жолчка имам дадено два пати по скоро пола, нареден пат планирам цела, уште два пати неделно. 8++ е бебе.