Направивме година. Сакам да воведам белка. Како да ја воведам? Дававте од варената белка за првпат или во кифлички, во некаков мафин? Како ја дадовте?
Јас имам неколку прашања. Дали бебе од 7++ е во ред да јаде по каши две на ден се сега за сега од по 200 гр.? Мислам да не и е многу пошто таа може и повеќе реално, лакома е како во цицање тскс и по храна. И плус на цицање сме само. Уште сега може и знам дека ќе јаде и вечера ама знам рано е, на 8 месеци точно планирав да ја воведам, од 6 месец појадок воведив, пред 7 ручек, што мислите и што давате за вечера? И сакам да почнам со парчиња по малце ама имам уплав голем многу, пасирано и имам давано јаде без проблем се, ама до сега сме само на каши, дали да и давам и така и така по малце за да се уче, или ако одиме само со каши од кога да почнам парчиња?
Мислам дека 200 гр за 7 ипол месеци е многу. Од 125 нагоре јас од прилика давам 150 некогаш и малку повеќе до 170 гр ставам ама ако не сака да јаде не и го давам цело. Од еден оброк до друг треба 1,5 до 2 месеци. Уште не и давам јас вечера 8 ипол е, на 9 месеци сакам да и воведам, ама колку што знам и прочитав житарици со зеленчук, мафини.. И јас сакав и пробав и ставам пред неа ама само ги гмечи и после некое време става во уста, ама и паѓаат па го става само рачето. Пробав гмечено јаде не е проблем само тиква кога имав не можеше да ја голта, па и давам и така и каши ама јас парчиња уште не и давам, страв ми е. Ќе се научат сите сме се научиле
Mojata jade teglice od 125 gr sum i merela,a koa stavam vo cinija moze i poveke. Za vecera i ja se mislan sto treba i planiram na 8 da i dadam. Mislam deka izbrzav malce so rucekot ko vtor obrok ama toa e sto e terame ok bitno. Davav parcinja poveke na pocetokot ama mi se zakasla loso nekolku pati i me fati strav deka sama doma pa gi namaliv malce. Planiram pak da i davam koa ke bide vecera zaso nie togas rucame pa da jademe zaedno
Јас почнав да ја дохранувам на 5++, не одев стандардно со две три лажички, може да се каже дека брзо и дојде како оброк. На 6+++ и воведов втор оброк. Еве сега е за некој ден 8м и веќе почнав и со трет оброк. Тука имам читано 2 месеци да има помеѓу воведувањето на оброците, ако е така јас требаше со вечера да почнам дури на 9++, што ми изгледа мн касно па си ги послушав препораките на мојот педијатар и веќе и воведов вечера. А уште кога ја носев на последните вакцини, немаше уште 6++ таму педијатарот ми рече да и давам врчера дека гладна ќе биде ќе ми се буди често навечер, неа не ја послушав Во врска со грамажата не секогаш мерам, но во принцип варира од 140 до кај 180гр Парчиња уште не сум и дала, сум и давала пасирано со вилушка не ми правела проблем. Се мислам и јас во врска со тоа
Мајки сакам да почнам со вкусови и кашички. За една недела бебе ке прави 5 месеци. Земав 2 кашички на хип (едната морков и другата јаболко) Ако еднаш ја отворам да ја фрлам ли после или може во фрижидер може да ја ставам? Мислам наеднаш да не му е многу? Колку лажички да дадам за почеток? И како да продолжам понатаму, табели имам гледам од кога што треба, ама ако може совет како треба да биде почетокот? Сакам и домашни да му правам, или додека испроба се да зимам готови?
Treba da izvadis so cista lazica kolku mislis da dades i drugoto vo frizider 3 dena mislam moze. Cela nema da ti ja izede na edno jadenje. Jas se pravam posto davav parcinja i pasirano, blender samo za meso i boranija sum uklucila. gotovi kasi 2-3 pati koa sme bile nadvor iam dadeno.
Мислам дека полесно ќе ти биде домашни да правиш, за да не купуваш. Два моркова ти се доволни за три дена пробување на вкус, јаболка исто. За почеток можеш да дадеш тиквица, јаболко, просо, батат, сува слива, палента, крушка, цвекло. Јас на мојата од почеток до сега само домашни и правам, на патување само кога бевме и земав купечки и не ги сака многу.
Denes i napraviv rucek i povejce kolicinski. Del izede a ostanatiot del od blenderot go sobrav vo teglicka. Utre za rucek da i go dadam ce bide vo red mislam, sto velite? Inaku e gotveno vareno oriz paskanat morkov i brokula. Pred nekoj den se zalev deka malata ne mi jadi zelencuk, jade samo ovosje. Nekoja majka da me izvini neznam koja bese me sovetuvase da i stavam primer jabolko vo rucekot za da go jadi. Taka bapraviv i se narucka. Inaku pred da go stavam jabolkoto od kasicka na hip ronese malata solzi i ja plukase hranata. Ne velam deka e taka pravilno no samo na toj nacin uspeav da i ho dadam zelencukot.
Боровница од колку месеци може? Најдов био што мислите во ред е да ја дадам зашто мислам сега не е сезона?
она е 12+ , знае да го спуште притисокот и не е мн препорачана за порано , и кога ќе се почне по 2-3 зрнца им се дава само
Не е многу и немој да го запираш детето , така јас на почетокот многу е ,ај попосле итн . И сега 15 м. е се бориме за да јаде.